Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Υπογραφή MoU με Group Naval και MBDA για τις φρεγάτες Belh@rra με βλήματα Aster 30B1 και Exocet MM40 Block3C


Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Naval Group για την MBDA για την αγορά 3+1 φρεγατών FDI και τον εξοπλισμό τους. Οι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν.

Οι νέες φρεγάτες αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για την Ελλάδα. Οι φρεγάτες FDI ενσωματώνουν τις νεώτερες κορυφαίες ναυτικές τεχνολογίες σε συνεργασία Naval Group, Thales και MBDA η οποία θα διαθέσει πυραύλους επιφανείας-αέρος Aster 30B1 και τους αντιπλοϊκούς Exocet MM40 Block 3C των νέων φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Block 3C (Coherent) αποτελεί την τελευταία έκδοση του πυραύλου επιφανείας – επιφανείας Exocet MM40 με τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης κατά την πλεύση του προς το στόχο, την επιλογή διαφορετικών διαδρομών και προφίλ πτήσης πριν την προσβολή του στόχου, προς αποφυγή και παραπλάνηση της εχθρικής αεράμυνας, καθώς και τη δυνατότητα προσβολής επίγειων στόχων.

Πρόκειται για όπλο που θα εξοπλίσει σε πρώτη φάση τις δύο τελευταίες ΤΠΚ κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα αναβάθμισης και του προγενέστερου MM40 Block 3, που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία στο ΠΝ, στην έκδοση 3C. Σε ό,τι αφορά στον ASTER 30 αν και ανακοινώθηκε η έκδοση Β1, θεωρείται δεδομένη η δυνατότητα της ελληνικής πλευράς για την προμήθεια της τελευταίας έκδοσης του όπλου ASTER 30 Block 1NT.

Στον νέο ASTER 30 1 NT (New Technology), ο ενεργός αισθητήρας ραντάρ παλμικού ντόπλερ, έχει αντικατασταθεί από νεότερο που λειτουργεί στη μπάντα Ka. Αποτέλεσμα είναι ο εντοπισμός του στόχου από μεγαλύτερες αποστάσεις και η μεγαλύτερη ακρίβεια καθοδήγησης, εναντίον του.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη διαμόρφωση οπλισμού των FDI-HN θα καταστούν διαθέσιμα τις επόμενες ημέρες, όπως και για τις ακριβείς εκδόσεις των όπλων που θα περιλαμβάνει η τελική σύμβαση.

defence-point.gr

 

Η κοσμογονία στο ελληνικό οπλοστάσιο έρχεται με τους Aster 30, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά βλήματα αεράμυνας περιοχής






Δεν υπάρχουν σχόλια: