Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Αντεπίθεση για να παγώσει η πώληση όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία


Το στρατιωτικό deal της Ισπανίας με την Τουρκία έχει προκαλέσει κινητοποιήση στην Αθήνα, καθώς σε μια δύσκολη στιγμή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ παρέχει διπλωματικά ερείσματα στον Τούρκο πρόεδρο και μάλιστα διπλωματικά ερείσματα εντός της ΕΕ.


Μήνυμα μέσω της τετραμερούς συνόδου
Αξίζει, να σημειωθεί ότι η απόφαση της Μαδρίτης να στηρίξει με εξοπλιστικά προγράμματα την Άγκυρα έρχεται σε μια στιγμή που η Αθήνα ποντάρει πολλά στην αλλαγή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενίσχυση της πίεσης στην Τουρκία χάρη στην γαλλική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο Ερντογάν «κλείνει τα αφτιά» στα καμπανάκια των αγορών

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο ταξίδι του Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα και τις στρατιωτικές συμφωνίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση «απάντησε» σε πρώτη φάση με την διεξαγωγή στην Αθήνα της τετραμερούς συνόδου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Μάλιστα κατά την συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες μετά τη σύναψη της συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αναβάθμισε τη σχέση μας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο».

Το παράδειγμα της Γαλλίας
Ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας αφού εκτίμησε ότι η γαλλική προεδρία του πρώτου εξαμήνου του 2022 στην ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη την Ισπανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξοπλίζει χώρες, όπως η Τουρκία που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Μάλιστα κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Τουρκία αποτελεί τον κοινό παρονομαστή των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες στην περιοχή οι χώρες της Τετραμερούς.

Επίσκεψη του Ισπανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα
Κατόπιν, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε εκτάκτως ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα, ενώ ο Νίκος Δένδιας και ο Ισπανός ομόλογός του είχαν τηλεφωνικη επικοινωνία, προκειμένου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να ζητήσει εξηγήσεις για την στρατιωτική συμφωνία και τις πωλήσεις όπλων της Ισπανίας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, «σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του J.M.Albares».

«Κατά την συνομιλία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα Ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. Η πρόταση του έγινε δεκτή» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, γνωστοποιώντας έτσι την επικείμενη επίσκεψη του Ισπανού ΥΠΕΞ κ. Αλβάρες στην Αθήνα.

Η ελληνική θέση έναντι της Ισπανίας στηρίζεται στην κοινή θέση της ΕΕ 2008/944 για την υποχρέωση των κρατών-μελών «να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

 

ΤΑ ΝΕΑ (tanea.gr)





Δεν υπάρχουν σχόλια: