Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Οι Πομάκοι και...οι «γκρίζοι συμβουλάτορες»

Πηγή : politis-gr

Ενώ εμείς είχαμε στρέψει τα φώτα της επικαιρότητας και την προσοχή μας στα εσωτερικά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στην συνέχεια στις εξελίξεις του σκανδάλου της Siemens, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία δημιουργίας προπαγανδιστικών εντάσεων και προβλημάτων.

Επιβεβαιώνοντας την ρήση « ο λύκος και δη ο γκρίζος, στην αναμπουμπούλα χαίρεται» η αυτοαποκαλούμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» ….ξαναχτύπησε.

Με επιχειρήματα που μοιάζουν να βγήκαν από το στόμα του Δημητρά και των συνοδοιπόρων του στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, επιτέθηκαν κατά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επειδή αυτό τόλμησε να μιλήσει για μουσουλμάνους Πομάκους από την Θράκη.

Όλα άρχισαν όταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ζήτησε να πληροφορηθεί από τις γραμματείες του Πανεπιστημίου αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των μουσουλμάνων φοιτητών που φοιτούν σε αυτές , συμπεριλαμβανομένων και των Πομάκων της Θράκης .

Όλα αυτά προκειμένου να ρυθμιστούν διάφορα ζητήματα και προβλήματα των μουσουλμάνων φοιτητών, όπως το πρόβλημα σίτισης, διαμονής, υγείας, θρησκευτικών αναγκών κ.ά

Έτσι προκύπτει μια περίεργη ανακοίνωση που εστάλη στα ΜΜΕ και όπου εγκαλείται λίγο ή πολύ ο κ. πρύτανης για το σχετικό έγγραφο.

Το σημείο που ενόχλησε προφανώς τους κυρίους της «Συμβουλευτικής» επιτροπής, ήταν το ότι ο Πρύτανης μίλησε για Πομάκους της Θράκης και όχι για «Τούρκους».

Αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που η συμβουλευτική επιτροπή διαμαρτυρήθηκε, μιλώντας για «φακέλωμα» των μουσουλμάνων φοιτητών.

Οι κύριοι αυτοί που λειτουργούν σε επίπεδο παρακράτους στην Θράκη στην ανακοίνωσή τους μιλούν αρχικά για προσωπικά δεδομένα.

Στην συνέχεια όμως μπαίνουν στο ….ζουμί της διαμαρτυρίας τους: «χαρακτηρισμοί της μειονότητας όπως «Πομάκοι της Θράκης» ΧΩΡΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ κατά αυτό τον τρόπο και η προσπάθεια «φακελώματός» τους, είναι εντελώς αντιδημοκρατικό και παραβιάζει κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελεύθερης βούλησης και έκφρασης των Ελλήνων πολιτών».

Ορίστε που φτάσαμε… Οι….γκρίζοι «συμβουλάτορες» να εγκαλούν το ελληνικό κράτος διότι χρησιμοποιεί τον προσδιορισμό «Πομάκοι»!
Το θράσος αυτών των ανθρώπων που συνθέτουν το άτυπο αυτό όργανο με τον βαρύγδουπο τίτλο, που συνεχίζουν να κινούνται με απόλυτη ελευθερία χωρίς να λογοδοτούν πουθενά…δεν περιγράφεται!

Προς απάντηση λοιπόν των κυρίων αυτών θα παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα της επιστολής του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης , προς την Βουλή και τους πολιτικούς αρχηγούς που εστάλη προ δύο μηνών περίπου και έχει ως εξής:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την επερώτηση του βουλευτή νομού Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, κ. Τσετίν Μάντατζη, προς τον υπουργό Παιδείας, σχετικά με τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην περιοχή του Δήμου Μύκης.
Ο κ. Μάντατζη αναφέρει πως κατά τον φετινό εορτασμό κάποιος δάσκαλος «ανέθεσε στους μαθητές να χορέψουν βουλγάρικους σκοπούς».
Η πραγματικότητα, απ' όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είναι εντελώς διαφορετική. Στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 2008 μαθητές χόρεψαν μπροστά στο Ηρώο της Σμίνθης παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και έναν πομάκικο χορό (παραλλαγή του χασάπικου από την ορεινή Ξάνθη).
Οι παρευρισκόμενοι Πομάκοι, μικροί και μεγάλοι, συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Ελλάδας από την Τουρκία, καταχειροκρότησαν τα μαθητικά χορευτικά συγκροτήματα και χάρηκαν ιδιαίτερα που στα δημοτικά τραγούδια που ακούστηκαν συμπεριλήφθηκε και ένα τραγούδι της περιοχής τους, το οποίο δεν είναι βέβαια «βουλγάρικο», αλλά πομάκικο.
Με ποιο δικαίωμα ο κύριος Μάντατζη μας αμφισβητεί το δικαίωμα να μιλάμε τη γλώσσα μας, να γιορτάζουμε με τον δικό μας τρόπο την εθνική γιορτή απελευθέρωσης της πατρίδας μας, της Ελλάδας, από τον τουρκικό ζυγό;
Πολύ περισσότερο αφού οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν για την Ελλάδα μας.
Αν εκείνος επιθυμεί να αυτοπροσδιορίζεται ως «Τούρκος», όταν εμείς συμμετέχουμε σε τέτοιες εθνικές γιορτές εκείνος οφείλει να μας αφήσει κι εμάς να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως μουσουλμάνοι, ως Έλληνες και ως Πομάκοι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ταχήρ Κόντε

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιρφάν Μεχμεταλή»

Η καλύτερη απάντηση προς την προπαγάνδα και τους …γκρίζους «συμβουλάτορες» .

Πηγές: xronos.gr-ekosmos-toparon


ΣΕΜΠΑΪΔΙΜ ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ EΛΛΗΝΕΣ!

O Ελληνόψυχος Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδίμ Καραχότζα μιλάει έξω από τα δόντια...

Πηγή : Ελεύθερος Κόσμος:: 2007

Σε νέα ανθελληνικά όργια προέβησαν τις τελευταίες ημέρες οι εγκάθετοι του Τουρκικού Προξενείου στον Νομό Ξάνθης, με αφορμή την πρόσφατη ίδρυση του "Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης".  Tα μέλη του Συλλόγου δέχθηκαν καταιγισμό υβριστικών επιθέσεων και ανοιχτών απειλών από τον τοπικό Τουρκόφωνο Τύπο, ο οποίος έφτασε να τους αποκαλεί "δίποδους σατανάδες", "μισθοφόρους του Ελληνικού Κράτους", "πουλημένους", "διαμελιστές του Τουρκικού Έθνους", "προδότες του Ατατούρκ" και άλλα παρόμοια.
Και ποιο είναι παρακαλώ το έγκλημα αυτών των Ελλήνων πολιτών Πομακικής καταγωγής; Ότι αισθάνονται Έλληνες, θέλουν να διασώσουν τον Πομακικό Πολιτισμό και αρνούνται να δηλώσουν Τούρκοι, όπως επιθυμεί η Τουρκική Προπαγάνδα στην Ξάνθη! Η οποία δεν δέχεται  καν την ύπαρξη των Πομάκων, θεωρώντας τους 100% Τούρκους. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ανθελληνική άποψη που προπαγανδίζει ανοιχτά και η διαβόητη Υπερνομάρχης του ΠΑΣΟΚ Γκιουλμπεγιαζ Καραχασάν…
Την περασμένη Πέμπτη, ο "Ελεύθερος Κόσμος" μίλησε με τον γνωστό Ελληνόψυχο Πομάκο κ. Σεμπαϊδίμ Καραχότζα, δημοσιογράφο της μηνιαίας Πομακικής εφημερίδας «Ναπ - πρες» και δραστήριο μέλος του νεοιδρυθέντος "Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης". Τα όσα μας είπε, πρέπει να βάλουν σε βαθιά ανησυχία το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που κοιμάται μακαρίως, ενώ η Θράκη χάνεται για την Ελλάδα…

Πρόσφατα η Γκιούλ Καραχασάν ψήφισε στις εκλογές της "Τουρκικής Eνωσης Ξάνθης" που έχει κηρυχτεί παράνομη από τον Aρειο Πάγο

Από τις δικές σας καταγγελίες έγινε πανελληνίως γνωστό κύριε Καραχότζα ότι η πρώην υποψήφια Υπερνομάρχις του ΠΑΣΟΚ και νυν νομαρχιακή Σύμβουλος Ξάνθης Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν γυρίζει τα πομάκικα χωριά της Ξάνθης και ζητεί από τους Πομάκους να δηλώνουν Τούρκοι. Συνεχίζονται αυτές οι περιοδείες;
Δεν ξέρω αν η κυρία Καραχασάν συνεχίζει αυτές τις δραστηριότητες. Εμείς στην μικρή μηνιαία εφημερίδα που εκδίδουμε ("Ναπ - Πρες") δημοσιεύσαμε τις πληροφορίες που μας έδιναν οι κάτοικοι των ορεινών αυτών περιοχών. Εξάλλου, πριν λίγες ημέρες ο τοπικός Τύπος εδώ είχε ως πρώτο θέμα την κυρία Καραχασάν να ψηφίζει στην παράνομη με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου "Τουρκική Ένωση Ξάνθης"!

Δηλαδή την είχαν φωτογραφία την ώρα που ψήφιζε;
Ναι, με φωτογραφία πρωτοσέλιδη όλες οι τοπικές εφημερίδες. Εμείς στην "Ναπ- πρες" δεν το προλάβαμε στο φύλλο Απριλίου που κυκλοφορεί. Θα το έχουμε όμως στο επόμενο φύλλο του Μαϊου.

Οι τουρκόφωνοι απειλούν μέσα στην Ελλάδα

Μαθαίνουμε ότι πρόσφατα ιδρύθηκε στην Ξάνθη "Σύλλογος Πομάκων" και ένα από τα ιδρυτικά μέλη είσθε και εσείς. Πότε έγινε αυτό και ποίοι είναι οι σκοποί του Συλλόγου;
Ο Σύλλογος των Πομάκων Ξάνθης ιδρύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2007. Πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να διαφοροποιηθούν από την κατεστημένη εικόνα των Πομάκων που θεωρούνται Τούρκοι. Θέλουν απλώς να λέγονται Πομάκοι, γιατί αυτό είναι και να διακηρύσσουν την ελληνική τους συνείδηση. Από κει και πέρα σκοπός του Συλλόγου είναι με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες να δείξουμε τον Πολιτισμό μας. Είτε αυτό λέγεται μουσική, είτε χοροί και λοιπά. Κάνουμε διάφορες προσπάθειες για την διάσωση της Πομακικής γλώσσης, για την έκδοση βιβλίων και λοιπά. Για παράδειγμα, τώρα έχουμε ξεκινήσει την έκδοση ενός βιβλίου με τις παραδοσιακές στολές των Πομάκων του νομού Ξάνθης.

Οι ιδρυτές του Συλλόγου δέχονται απειλές;
Φυσικά και έχουν δεχτεί απειλές, μάλιστα αρκετοί διεγράφησαν! Αρχικά ιδρυτικά της μέλη είμασταν 36. Οι τουρκοφωνες εφημερίδες εδώ δημοσίευσαν παράνομα τα ονόματα όλων των μελών, με διάφορα υβριστικά σχόλια από κάτω. Με αποτέλεσμα πέντε ή έξι μέλη που φοβήθηκαν για την οικογένειά τους, ζήτησαν να διαγραφούν για να βρουν την ησυχία τους! Λίγο αργότερα όμως 10 - 15 Πομάκοι ζήτησαν να εγγραφούν στον Σύλλογο κι έτσι τα μέλη μας αντί να μειωθούν αυξήθηκαν. Και συνεχώς αυξάνονται!…

Οι Ελληνόψυχοι Πομάκοι ζουν ένα καθημερινό μαρτύριο

Τον περασμένο Μάρτιο στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου είχατε πει ότι δέχεστε απειλές από εγκάθετους του Τουρκικού Προξενείου, επειδή τολμάτε να δηλώνετε ότι είσθε Έλληνας πομακικής καταγωγής και ότι οι Πομάκοι είναι Έλληνες. Συνεχίζονται αυτές οι απειλές, κύριε Καραχότζα;
Για το θέμα της κυρίας Καραχασάν δεν έχω δεχθεί κάποιες απειλές. Γενικότερα όμως δέχομαι απειλές, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι Πομάκοι που αγωνίζονται για την διάσωση της Πομακικής Γλώσσας και του Πομακικού Πολιτισμού, δηλώνοντας ανοιχτά Έλληνες. Μερικές φορές μάλιστα δεχόμαστε αυτές τις απειλές εν ψυχρώ, κατάμουτρα, στην μέση του δρόμου: Απειλές, βρισιές, πρόκειται για ένα καθημερινό μαρτύριο που ζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων είμαι κι εγώ.

Από τότε που βγήκατε στην εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου τον περασμένο Μάρτιο, οι απειλές εναντίον σας αυξήθηκαν;
Περιέργως, τώρα τελευταία με έχουν αφήσει λίγο πιο ήσυχο. Ίσως έχουν πάρει απόφαση πλέον πως ό,τι και να μου κάνουν δεν αλλάζω απόψεις. Πιθανόν έπαιξε ρόλο η δημοσιότητα, η οποία αν μη τι άλλο είναι μια ασπίδα προστασίας…

Δηλαδή, σταματήσανε οι τηλεφωνικές απειλές ότι θα βρεθείτε σε κανένα χαντάκι;
Δεχόμουν συνέχεια τέτοιες απειλές για ένα διάστημα, αλλά τώρα έχουν σταματήσει. Όμως συνεχίζονται οι απειλές όταν περπατώ στο κέντρο της Ξάνθης. Καθημερινά δέχομαι φραστικές επιθέσεις όταν κυκλοφορώ στο κέντρο της πόλης.

Το ελληνικό κράτος τουρκοποίησε την Θράκη

Τελικά ποιος είναι ο μεγάλος υπεύθυνος για την τουρκοποίηση των Πομάκων της Θράκης;
Μοναδικός υπεύθυνος για όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει εδώ είναι το Ελληνικό Κράτος. Από το 1954 και μετά κάνει συνέχεια λάθη. Το 1954 το Ελληνικό Κράτος ήταν αυτό που κατέβασε τις πινακίδες "Μειονοτικά Σχολεία" και τα ονόμασε "Τουρκικά Σχολεία". Ποτέ το Ελληνικό Κράτος δεν έδωσε την κατάλληλη προσοχή και την αναγκαία στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να νιώθουν υπερήφανοι που είναι Έλληνες και όχι να αναγκάζονται να δηλώνουν Τούρκοι για να επιβιώσουν.

Αυτά τα λάθη συνεχίζονται, κύριε Καραχότζα;
Δυστυχώς ναι, δεν βλέπω να έχει αλλάξει τίποτα. Και μόνο ότι κανένας από το Ελληνικό Κράτος δεν βγαίνει επίσημα να πάρει θέση γι' αυτό το θέμα και να πει: ξέρετε κάτι; Ναι κύριοι, εμείς ως Κράτος αναγνωρίζουμε την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να είναι αυτό που είναι και να το δείχνουν προς τα έξω. Και μόνο ότι δεν γίνεται αυτό, είναι ένα λάθος. Έχουν αφήσει αυτούς τους ανθρώπους απροστάτευτους, στο έλεος των όποιων θέλουν να τους τουρκοποιήσουν.

Κατά την γνώμη σας, πόσο ποσοστό από τους Πομάκους του Νομού Ξάνθης αισθάνονται Έλληνες και πόσοι αισθάνονται Τούρκοι;
Κατά την γνώμη μου τα πράγματα είναι  μοιρασμένα, οι μισοί αισθάνονται Έλληνες και οι άλλοι μισοί Τούρκοι. Όμως αυτοί που αισθάνονται Έλληνες δηλώνουν Πομάκοι, ενώ οι άλλοι δηλώνουν μόνο Τούρκοι!

Και τι γλώσσα μιλάνε αυτοί οι άνθρωποι;
Το 99% μιλάνε πομάκικα, αρκετοί μιλάνε και τουρκικά, ενώ ελληνικά μιλάνε ελάχιστοι. Μόνο τώρα η νέα γενιά που σπουδάζει, ξέρει καλύτερα τα ελληνικά. Οι μεγαλύτεροι μιλάνε ελάχιστα ελληνικά, ίσα - ίσα για να συνεννοούνται για τα στοιχειώδη.

Εδώ στην Αθήνα μαθαίνουμε ότι υπάρχει και ποδοσφαιρική ομάδα "Εχίνος Σπόρ".
Βεβαίως υπάρχει. Δεν ξέρω τι ρόλο παίζει αυτή η ομάδα, αλλά σίγουρα το χωριό Εχίνος είναι από τα πιο σκληρά τουρκικά χωριά της περιοχής μας.

Ευχαριστώ θερμώς κύριε Καραχότζα για όσα μας είπατε.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.


Το δεύτερο βήμα
του Γιάννη Κουριαννίδη
εκδότη του περιοδικού «Ενδοχώρα»
μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ. || 19. Ιουνίου 2008 | 20.46

Πηγή : Xanthi News

Πριν μερικά χρόνια, ο αλήστου μνήμης «ανεξάρτητος» βουλευτής Ροδόπης, Αχμέτ Σαδίκ, δήλωνε κομπορρημονώντας: «Βρείτε έναν, έστω έναν, μουσουλμάνο της Θράκης, που να δηλώνει οτιδήποτε άλλο εκτός από Τούρκος»! Δεν είχε άδικο... Η τρομοκρατία του τουρκικού προξενείου, που συνεχίζεται προκλητικά και στις μέρες μας, είχε βρει την ιδανική πολιτική αντιστοίχισή της στο πρόσωπο του χαρισματικού ομολογουμένως τότε πολιτικού ηγέτη Αχμ.Σαδίκ. Ήταν πράγματι αδιανόητο τότε να τολμήσει κάποιος από τους πολλές χιλιάδες Έλληνες Πομάκους, να πάει κόντρα στο ρεύμα. Απλά ... σιωπούσαν.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, ο Αλλάχ πήρε κοντά του πρόωρα τον Σαδίκ, οι νέοι Πομάκοι άρχισαν σιγά – σιγά να αντιδρούν στο χυδαίο σχεδιασμό της πολιτιστικής γενοκτονίας τους και με τη συμπαράσταση μερικών συνειδητοποιημένων χριστιανών συμπατριωτών τους (εξέχουσα μορφή ανάμεσα σ’ αυτούς αποτελεί σίγουρα ο πρόεδρος της εταιρείας «ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.» Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, χωρίς βεβαίως να θέλω να μειώσω την σπουδαία προσφορά πολλών άλλων λιγότερο γνωστών μαχητών της «πρώτης γραμμής»), έθεσαν στέρεες βάσεις για την καλλιέργεια της πολιτισμικής τους αυτοσυνειδησίας.

Σήμερα, εκδίδονται ήδη δύο πομακικές εφημερίδες στη Θράκη (η «Ζαγάλισα» και η «Νατπρές»), ενώ ιδρύθηκε στην Ξάνθη και πομακικός λαογραφικός σύλλογος. Οι πρωτοβουλίες αυτές συσπειρώνουν γύρω τους εκατοντάδες νέους Πομάκους, που θαρραλέα υψώνουν το λάβαρο της αντίστασης στον επιχειρούμενο εκτουρκισμό τους. Οι εγκάθετοι της Άγκυρας τους βρίσκουν παντού μπροστά τους (όπως στην πρόσφατη σύναξή τους στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με τους Σκοπιανούς), με αποτέλεσμα να ανατρέπονται όλες οι επίβουλες προσπάθειές τους.

Η παρορμητικότητα και ο ενθουσιασμός, όμως, που διακρίνει τους Έλληνες, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και από αυτήν την προσπάθεια. Αφού λοιπόν, «λύθηκαν» όλα τα προβλήματα των Πομάκων με την έκδοση των εφημερίδων και την ίδρυση του συλλόγου, άρχισε να αναπτύσσεται στο εσωτερικό του πομακικού πολιτιστικού κινήματος μία συζήτηση για το σε ποιο αλφάβητο πρέπει να γραφεί η μέχρι σήμερα προφορική γλώσσα τους! Σίγουρα σημαντικό το θέμα και θεμελιώδες θα λέγαμε για την συνέχεια. Αλλά μία τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή μάλλον σε τίποτε δεν ωφελεί. Αντιθετως, βλάπτει.

Κατ’ αρχήν, η πρώτη καταγραφή της πομακικής γλώσσας πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του ελληνικού αλφαβήτου. Αναφέρω ενδεικτικά το πρώτο πομακικό αναγνωστικό που προοριζόταν για χρήση από τους μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, αρκετά βιβλία με πομακικά παραμύθια, η εφημερίδα «Ζαγάλισα» κ.α. Όταν παρέστη η ανάγκη για χρήση κάποιων συμβόλων για τη φωνητική αποτύπωση ορισμένων φθόγγων της πομακικής, τότε προστέθηκαν μερικά νέα ελληνικά γράμματα με ιδιαίτερα σύμβολα (τόνους) προς διευκόλυνση του αναγνώστη. Σήμερα, οι σκέψεις (που δυστυχώς δεν παρέμειναν απλά σκέψεις) για την χρήση του λατινικού αλφαβήτου, ανατρέπει όλη την προηγούμενη δουλειά επί του θέματος και δημιουργεί σύγχιση.

Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται σ’ αυτό το σημείο. Πριν μερικές μέρες βρέθηκα στο χωριό Κάτω Θέρμες της Ξάνθης. Πρόκειται για ένα ορεινό πομακοχώρι, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Το νυχτερινό αγιάζι οδηγούσε βιαστικά τους λιγοστούς κατοίκους στο μοναδικό ανοιχτό καφενείο του χωριού, όπου τους περίμενε και η μοναδική διασκέδασή τους: μία lcd τηλεόραση, που έπαιζε τουρκικά προγράμματα! Σε ερώτησή μου, γιατί προτιμούν τα τουρκικά κανάλια από τα ελληνικά, μου απάντησαν αποστομωτικά: «Δεν πιάνει εδώ κανένα ελληνικό κανάλι. Ούτε καν η ΕΤ3, δυστυχώς». Αυτό το «δυστυχώς» μου τρυπάει ακόμη την καρδιά.

Αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν καμμία πολιτισμική και ιστορική ή φυλετική σχέση με τον τουρκισμό και τους Τούρκους, αναγκάστηκαν από το ελλαδικό κράτος να διδάσκονται τα τουρκικά στα σχολεία τους, να ενημερώνονται από τουρκικά κανάλια, να διαβάζουν τουρκικές εφημερίδες, να υφίστανται καθημερινώς την προπαγάνδα των πρόθυμων εγκαθέτων του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Είναι λοιπόν, τουλάχιστον άστοχο να ξεκινήσει μία προσπάθεια καταγραφής της γλώσσας τους με το αλφάβητο που γράφεται και η τουρκική γλώσσα. Αυτή δηλαδή, στην οποία τους έχει μάθει να μιλούν και να γράφουν, η ελλαδική αβελτηρία. Έτσι, η πομακική περνά στο υποσυνείδητο των Πομάκων ως μία μορφή της τουρκικής και όχι ως μία γλωσσική ιδιαιτερότητα μιας ελληνικής πληθυσμιακής ομάδας.

Πριν λίγες ημέρες, ο Σεμπαεδήν Καραχότζα (εκδότης της «Νατπρές») και ο Ταχήρ Κόντε (πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων νομού Ξάνθης) ήταν καλεσμένοι ως ομιλητές στην πόλη της Λαμίας. Εκεί, λοιπόν, βρέθηκαν μερικοί τουρκόφρονες μουσουλμάνοι της Θράκης, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι «Τούρκοι Πομάκοι». Αυτό και μόνο δείχνει ότι η Τουρκία, νοιώθοντας ότι χάνει το παιχνίδι στο πομακικό, προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον όρο «Πομάκος» και από εκεί που μέχρι σήμερα προσπαθούσε να τον απαξιώσει ως «βρισιά» και προσβλητικό, τώρα τον ταυτίζει με τον τουρκισμό!

Απαιτείται, λοιπόν, ιδιαίτερη προσοχή στις ενέργειες όλων μας. Είναι πραγματικά κρίμα να οδηγηθεί αυτή η ομολογουμένως συγκλονιστική πομακική μορφωτική επανάσταση στο δέσιμό της πίσω από το άρμα του τουρκικού επεκτατισμού. Συνήθως είναι πολύ πιο δύσκολο να κρατήσεις κάτι απ’ όσο αγωνίστηκες για να το κερδίσεις. Μπορεί η γραφή της πομακικής να είναι για μερικούς πιο εύκολη με τη χρήση του λατινικού αλφαβήτου, αλλά η χρήση του ελληνικού αλφαβήτου είναι για πολλούς λόγους επιβεβλημένη. Και, πιστέψτε με, αδέλφια μου Πομάκοι, ότι ήταν πολύ πιο δύσκολο απ’ αυτό, εκείνο το πρώτο βήμα που κάνατε, όταν αποφασίσατε να πείτε όχι στο φόβο, στην αλλοτρίωση, στον εμπαιγμό και στις προκλήσεις κάθε είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: