Κατοχύρωση των πάγιων διεκδικήσεων της στη Θράκη πέτυχε η τουρκική διπλωματία στην 35η Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙC). Στη Σύνοδο που έγινε στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα (18-20 Ιουνίου), έπειτα από έντονη δραστηριοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν η Άγκυρα πέτυχε να υπάρξει εκ νέου απόφαση (Resolution No 3/35-ΜΜ) για την «Κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης - Ελλάδα», εμπλουτισμένη μάλιστα με νέα στοιχεία σε σχέση με ανάλογη απόφαση που είχε λάβει η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού στο Ντακάρ της Σενεγάλης τον Μάρτιο.
Σημαντική συνεισφορά στην τουρκική προσπάθεια έχει και η παρουσία στη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, του Τούρκου Δρ Εκμελεντίν Ισχάνογλου, ο οποίος συστηματικά προωθεί τόσο το ζήτημα της Θράκης όσο και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».
Η υπαγωγή της Ελλάδας υπό καθεστώς επιτήρησης για θέματα που αφορούν στους Ελληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος, από έναν ισχυρό διεθνή οργανισμό όπως ο OIC που εκπροσωπεί 56 κράτη, συνιστά ένα ακόμη πρόβλημα για τη διεθνή εικόνα της χώρα μας, σημειώνει εύστοχα η εφημερίδα "Έθνος" που ανέδειξε το θέμα. Συγχρόνως όμως εκπέμπεται λάθος μήνυμα προς τη Θράκη καθώς ενθαρρύνονται όλα τα ακραία στοιχεία της μειονότητας, ενώ βρίσκονται εκτεθειμένοι όλοι όσοι στην Αθήνα κάνουν τα «στραβά μάτια» στην προσπάθεια ανακίνησης μειονοτικού, προκείμενου να μην ενοχληθεί ο κ. Ερντογάν ή ο κ. Μπαμπατζάν.
Το ψήφισμα καλεί την Ελλάδα να «σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών, αλλά και τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, εκ της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την τουρκική γλώσσα τους, να ασκούν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους και να εκλέγουν ελεύθερα τους εκπροσώπους τους σε όλα τα επίπεδα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου