Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

“Γκουαντάναμο” στα Σκόπια

Πηγή : "Μακεδονία"

Ένα νέο “Γκουαντάναμο” φαίνεται ότι επιχειρούν να στήσουν στη Βαλκανική οι Αμερικανοί, κατασκευάζοντας υπό άκρα μυστικότητα στα Σκόπια τη μεγαλύτερη αμερικανική πρεσβεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν αυτά για τα οποία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει η “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” της Κυριακής στην ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, αναφορικά με τον ρόλο της γειτονικής χώρας ως “δούρειου ίππου” για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων στην περιοχή.


Έτσι, σύμφωνα με φήμες που οργιάζουν τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική χώρα και αναπαράγονται από μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το υπό κατασκευή νέο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια δεν θα στεγάσει απλώς τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην πΓΔΜ, αλλά θα αποτελέσει παράλληλα τοπικό κέντρο της CIA και λογιστικό κέντρο για τη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στο Κοσσυφοπέδιο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

Το θέμα έφερε πρώτο στη δημοσιότητα (στο τεύχος της 18/08/2008) το γερμανικό περιοδικό “Σπίγκελ”, σε ρεπορτάζ του υπό τον τίτλο “‘Μακεδονία’: πρεσβεία και κέντρο της CIA;”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται γερμανικές πηγές στην περιοχή, το υπό κατασκευή κτιριακό συγκρότημα εκτείνεται σε έκταση 11 εκταρίων (περίπου 110 στρεμμάτων), περιλαμβάνοντας επιπρόσθετα 10 με 15 υπόγειους ορόφους. Πρόσβαση στο εργοτάξιο έχουν μόνον η αρμόδια αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία “Brown & Root” και εργάτες της σκοπιανής υπεργολάβου “Grant”, οι οποίοι έχουν υποχρεωθεί σε απόλυτη μυστικότητα. Όπως υπενθυμίζει το “Σπίγκελ”, στη δεκαετία του 1980 η “Grant” είχε κατασκευάσει το υπόγειο καταφύγιο του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη, φέρεται, δε, την άνοιξη του 2003, κατά την αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, να έδωσε στην Ουάσινγκτον τα παλαιά σχέδια που είχε στην κατοχή της.

Η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια υπολογίζεται ότι θα κοστίσει συνολικά 100 εκατ. δολάρια (περίπου 68,44 εκατ. ευρώ), ενώ γύρω από το γιγάντιο νέο κτίσμα θα δημιουργηθεί μια ευρεία ζώνη ασφαλείας. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα σκοπιανών μέσων ενημέρωσης, οι Αμερικανοί θέλουν να πείσουν τους Τσιγγάνους Ρομά που ζουν στην περιοχή να αλλάξουν τόπο κατοικίας, καταβάλλοντάς τους χρηματικές αποζημιώσεις.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα Σκόπια είναι, πάντως, και το σχόλιο με το οποίο το “Σπίγκελ” κλείνει το ρεπορτάζ του: “Σε κάθε περίπτωση, η ‘Μακεδονία’ θεωρείται ιδιαίτερα πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή...”.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Στο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα “SIP” της Δημοκρατίας της Τσεχίας, σε σχετικό ρεπορτάζ της οποίας (με ημερομηνία 28/08/2008) αναφέρεται σχετικά: “Με απόλυτη μυστικότητα κατασκευάζεται στα Σκόπια η μεγαλύτερη αμερικάνικη πρεσβεία του κόσμου, με 15 υπόγεια πατώματα. Μια ασήμαντη, μικρή χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας εξυπηρετεί όχι μόνο ως κέντρο της CIA, αλλά και ως εναλλακτική λύση των φυλακών του Γκουαντάναμο. Οι φυλακές του Γκουαντάναμο στην αμερικάνικη βάση της Κούβας, όπου οι Αμερικανοί κρατούν φυλακισμένους ιρακινούς και αφγανούς στρατιώτες, έχουν μπει εδώ και καιρό ‘στο μάτι’ της Διεθνούς Αμνηστίας. Για τον λόγο αυτό, οι Αμερικανοί προσπαθούν να βρουν εναλλακτική λύση σε κάποιο απίθανο, κρυφό μέρος. Είναι γεγονός ότι οι συλληφθέντες (τρομοκράτες κοκ.) κρατούνται χωρίς δίκη για αρκετά χρόνια. Την επιλογή αυτή στηρίζει και το γεγονός ότι η CIA στο κοντινό παρελθόν χρησιμοποιούσε ως φυλακή τέτοιου είδους συλληφθέντων την αμερικάνικη βάση στην Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: