Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Το παρακράτος των Εξ-αχρείων!

Πηγή : δίκτυο 21

Πρώτα-πρώτα να εκφράσω την ειλικρινή μου συμπάθεια στον κ. Πέτρο Ευθυμίου για την πρόσφατη επίθεση που υπέστη (από κουκουλοφόρο, στο δρόμο, μέρα μεσημέρι).
Επίσης να τον συγχαρώ που είχε το θάρρος να κατονομάσει και να καταγγείλει ευθέως «το παρακράτος των Εξαρχείων». Καιρός ήταν…
Να του θυμίσω ακόμα, ότι το «παρακράτος των Εξαρχείων» δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια - επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Προϋπήρχε…
Ούτε υπήρχε ανέκαθεν.
Αναρχικοί, ως μεμονωμένες περιπτώσεις υπήρχαν πάντα, αλλά αυτά τα θρασίμια που φορούν κουκούλες και βιαιοπραγούν κατά πολιτών, είναι φαινόμενο που δημιουργήθηκε την τελευταία 25ετία επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - και με τη δική τους ανοχή…
Στη δεκαετία του ’70, στη δημοκρατική άνοιξη που ακολούθησε την πτώση της δικτατορίας, δεν υπήρχαν κουκουλοφόροι.
Υπήρχαν «προβοκάτορες» ή, μάλλον αναρχοαυτόνομοι που χαρακτηρίζονταν «προβοκάτορες» από το ΚΚΕ, και τους οποίους τους έδερναν ανηλεώς τα ΚΝΑΤ – οι οργανωμένοι «περιφρουρητές» του ΚΚΕ – όπου τους έβρισκαν.
Στα Εξάρχεια τότε σύχναζαν πάσης φύσεως νεαροί, φοιτητές ως επί το πλείστον, υπήρχαν καφετέριες, σουβλατζίδικα, μπαράκια, ρεμπετάδικα, μαγαζιά και κάτοικοι που ζούσαν ανενόχλητοι. Μικρο-επεισόδια δημιουργούνταν ενίοτε, αλλά τα αντιμετώπιζε, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, η Αστυνομία με σποραδικές περιπολίες. Μερικές προσαγωγές υπόπτων, αργά το βράδυ, στο Τμήμα Ασφαλείας (της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) και το πρωί πήγαιναν σπίτια τους. Αυτό ήταν όλο…
Εκείνη την εποχή οι αναρχοαυτόνομοι δεν φορούσαν κουκούλες και προτιμούσαν χίλιες φορές να πέσουν στα χέρια της Αστυνομίας παρά να τους «στριμώξουν» τα ΚΝΑΤ του ΚΚΕ…
Τότε στα Εξάρχεια δεν υπήρχαν δεν είχε δημιουργηθεί «κράτος εν κράτει», δεν υπήρχε βίαια και «νόμος του γκέτο». Αυτά όλα δημιουργήθηκαν κατά τη δεκαετία του ’80 και του ’90, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όταν τα Εξάρχεια έγιναν ορμητήριο διαφόρων ομάδων που έκαιγαν τον ιστορικό χώρο του Μετσοβείου Πολυτεχνείου κάθε τόσο, ενώ πουλούσαν «προστασία» σε μαγαζιά, που όταν δεν πλήρωναν τα έκαιγαν.
Το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε επί ΠΑΣΟΚ. Ρίζωσε επί ΠΑΣΟΚ. Γιγαντώθηκε επί ΠΑΣΟΚ. Κι έμεινε ανεξέλεγκτο (μαζί με τόσα άλλα) επί Νέας Δημοκρατίας.
Ασφαλώς για τη σημερινή «υποτροπή» των Εξαρχείων φταίει η Νέα Δημοκρατία, αφού εκείνη κυβερνά.
Αλλά μισό λεπτό…

* Όταν η Αστυνομία επεμβαίνει και συλλαμβάνει κουκουλοφόρους «προοδευτικοί» βουλευτές πάνε στα δικαστήρια και τους αθωώνουν – βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ – όχι της ΝΔ.
* Όταν χρησιμοποιείται αστυνομική βία κατά των κουκουλοφόρων, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν πύρινες ανακοινώσεις και καταδικάζουν «τον αυταρχισμό και την αστυνομική βία».
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι «η κοινωνία έχει επιλέξει λιγότερη αστυνόμευση και περισσότερη δημοκρατία» (γιατί φοβάται την υπερβολή αστυνομικής βίας).
Κάνουν λάθος: Αυτό το επέλεξαν τα κανάλια, οι εφημερίδες, γενικά το άτυπο καρτέλ που χειραγωγεί την Ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Η κοινωνία δεν ρωτήθηκε ποτέ.
Άλλωστε η κοινωνία γνωρίζει ότι πρόκειται για ψευτοδίλημμα:
Λιγότερη αστυνόμευση στους δρόμους, σημαίνει περισσότερη τρομοκρατία για τον απλό πολίτη (ο μεγαλόσχημος έχει πάντα τους σωματοφύλακές του)
Και περισσότερη τρομοκρατία για τους πολίτες σημαίνει καθόλου δημοκρατία…
Αυτοί που αβαντάρουν και προστατεύουν το παρακράτος των Εξαρχείων, αυτοί που αποθαρρύνουν και καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια της Αστυνομίας να το ελέγξει, αυτοί που καταδημαγωγούν την κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας τους κουκουλοφόρους ως… «αγωνιστές της δημοκρατίας» και τα θύματα των κουκουλοφόρων ως «δεξιούς», «συντηρητικούς» κι «αυταρχικούς», αυτοί που τρομοκρατούν την Αστυνομία (ώστε να μη τους κυνηγάει), τη Δικαιοσύνη (ώστε να μη τους καταδικάζει), τους πολιτικούς (ώστε να μη παίρνουν μέτρα εναντίον τους), τους πανεπιστημιακούς (ώστε να μη τους αντιστέκονται μέσα στο λεγόμενο «πανεπιστημιακό άσυλο), αυτοί είναι το παρακράτος των Εξαρχείων: Οι «νταβατζήδες» του «αναρχικού χώρου».
Κι αυτοί δεν φοράνε κουκούλες. Έχουν ονοματεπώνυμο. Και τους ξέρετε…
Και κάτι ακόμα: το παρακράτος των Εξαρχείων (ή Εξ-αχρείων) συνδέεται άμεσα με εγκληματικά κυκλώματα - όχι απλώς του κοινού ποινικού, αλλά το οργανωμένου εγκλήματος.
-- Στην περιοχή των Εξαρχείων όλοι γνωρίζουν τον λεγόμενο «Τούρκο» («αγωνιστικό» ψευδώνυμο). Αν δεν του δώσετε ρεγάλο, στέλνει τους κουκουλοφόρους και σας καίνε το μαγαζί. Αν τον «ταίσετε», δεν κινδυνεύετε από κανένα.
-- Στην περίπτωση απαγωγής Μυλωνά, δύο συλληφθέντες συνεργάτες του Παλαιοκώστα έχουν άμεση σχέση με τον «αναρχικό χώρο». Και στα κρησφύγετα της συμμορίας τους βρέθηκαν πολεμικά όπλα, μερικά των οποίων ταιριάζουν περισσότερο σε σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας, παρά «μεγάλης ληστείας».
Κι αυτή είναι η αθέατη όψη της διαπλοκής: Η σχέση ανάμεσα σε (ψευδο) «αναρχικούς», κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, πολιτικούς «πάτρωνες» των Εξαρχείων και μερίδα «παπαγάλων» του Τύπου.
Αν θέλετε να μιλήσουμε για το παρακράτος των Εξ-αχρείων, να τα πούμε όλα, κ Ευθυμίου.
Τόσο καιρό όσοι καταγγέλλαμε αυτό το παρακράτος, όσοι προειδοποιούσαμε για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για την κοινωνία και το δημοκρατικό πολίτευμα αντιμετωπιζόμασταν ως… «δεξιοί»!
Τώρα που σας χτύπησαν, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας – και κινδύνευσε η ζωή σας – τώρα αφυπνιστήκατε κι αρχίσατε να καταγγέλλετε και σεις το «παρακράτος των Εξαρχείων».
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, κ. Ευθυμίου.
Αυτά και περαστικά σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: