Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΕΡΓΚΕΪ ΛΑΒΡΟΦ : «Προσπάθησαν να τρομάξουν την Ελλάδα...»

Πηγή :ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Για απροκάλυπτες αμερικανικές πιέσεις στην Ελλάδα, ώστε να εμποδιστεί η ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία, κάνει λόγο, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ε».

«Η δική μας θέση αρχών σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα δεν άλλαξε. Δεν γίνεται κανένας λόγος για αναγνώριση της βόρειας Κύπρου»
Σε μια τεταμένη περίοδο για την παγκόσμια διπλωματία και μια επετειακή χρονιά για τις ελληνορωσικές σχέσεις, ο Σεργκέι Λαβρόφ δηλώνει βέβαιος ότι οι αγωγοί Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και South Stream θα υλοποιηθούν, ζητώντας ταυτόχρονα από την Ελλάδα «ανεξάρτητες και ζυγισμένες θέσεις». Το τρίτο γνωστότερο διεθνώς πρόσωπο της Ρωσίας προειδοποιεί για «βαθιά και μακροπρόθεσμη αποσταθεροποίηση» εάν επιχειρηθεί επίθεση στο Ιράν και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ρωσικής αναγνώρισης των κατεχομένων της βόρειας Κύπρου.

Για τα ενεργειακά
«Τα τελευταία χρόνια όντως στη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα πραγματοποιήθηκε ένα είδος άλματος. Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στην ελληνική ηγεσία και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την πλήρη υποστήριξη αυτών των σημαντικών σχεδίων», δηλώνει ο Σ. Λαβρόφ, αναφερόμενος στις συμφωνίες για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.
«Είναι απολύτως φυσικό ότι αυτό δεν αρέσει σε όλους», σημειώνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ, διαπιστώνοντας ότι «η αμερικανική διοίκηση άσκησε τον τελευταίο καιρό απροκάλυπτη πίεση στην ελληνική ηγεσία, προσπαθώντας να εμποδίσει τη συνεργασία μας στην ενεργειακή σφαίρα. Επιδιώκουν να τρομάξουν την Ελλάδα ότι η συνεργασία μαζί μας δήθεν οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Ρωσία». Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, η υλοποίηση τεράστιων ενεργειακών σχεδίων βασίζεται στον ισορροπημένο υπολογισμό αλληλοσυνδεόμενων συμφερόντων παραγωγών, χωρών - διαμετακομιστών και καταναλωτών ενέργειας και εδραιώνουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, διαφοροποιώντας τις διαδρομές διέλευσης υδρογονανθράκων και εξασφαλίζοντας αποτελεσματική περιφερειακή ανάπτυξη. «Η δημιουργία τους θα εδραιώσει τον ρόλο της Ρωσίας ως στρατηγικού προμηθευτή ενεργειακών πηγών στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, θα μετατρέψει την Ελλάδα σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο προμήθειας πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη, θα προσδώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι τα σχέδια αυτά θα υλοποιηθούν», δηλώνει ο Σ. Λαβρόφ.

180 χρόνια φιλίας
Μιλώντας για τη φετινή επέτειο των 180 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των χωρών μας, ο Ρώσος υπουργός χαρακτηρίζει την Ελλάδα «δοκιμασμένο φίλο και αξιόπιστο εταίρο» και κάνει λόγο για «ειδικό χαρακτήρα της συνεργασίας μας», που βασίζεται «σε σταθερή πνευματική-ιστορική βάση» και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι «οι λαοί μας τρέφουν αμοιβαία συμπάθεια ο ένας για τον άλλον», αλλά και από τη διμερή και διεθνή συνεργασία, όπου έχουμε «παρόμοια οπτική ως προς τις θεμελιώδεις παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές».

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αναπτύσσουμε δυναμικά τον πολιτικό διάλογο, να εμβαθύνουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας, να την επεκτείνουμε και σε άλλους τομείς», εκτιμά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, προσθέτοντας με νόημα: «Σήμερα απαιτείται ακόμη πιο στενός συντονισμός των προσεγγίσεών μας, πιο λεπτομερής υπολογισμός των αμοιβαίων συμφερόντων και ανησυχιών. Πάντοτε ακούμε τη γνώμη των φίλων μας στην Αθήνα, τιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, την ενθάρρυνση της πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε και στο εξής να υπολογίζουμε στην ανεξάρτητη και ζυγισμένη θέση αρχών της Ελλάδας σχετικά με τα πλέον οξυμμένα προβλήματα της παγκόσμιας πολιτικής. Οι στενές φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα είναι το στέρεο θεμέλιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης. Πεποίθησή μας είναι ότι η ρωσο-ελληνική συνεργασία δεν υπόκειται σε συγκυριακές διακυμάνσεις και αποστολή μας είναι να πολλαπλασιάσουμε αυτήν την κοινή κληρονομιά με νέα σχέδια και πρωτοβουλίες».

Για Κυπριακό-Κόσοβο
Στην ερώτησή μας για διατυπωμένους παραλληλισμούς μεταξύ των διεθνώς μη αναγνωρισμένων κρατικών μορφωμάτων, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναρωτιέται «πού βρίσκονταν όλοι αυτοί οι "ειδικοί" μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου» και παρατηρεί: «Δεν ανοίξαμε εμείς το κουτί της Πανδώρας. Γι' αυτό και θα συνιστούσα να είμαστε προσεκτικοί με κάθε είδους παραλληλισμούς. Είναι σχετικής σημασίας και μακρινοί από τη ζωή. Και στην περίπτωση της Κύπρου, όσο και εκείνη της Υπερδνειστερίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν έχουν απολύτως καμία θέση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία, καμία από τις πλευρές δεν υπονομεύει τους μηχανισμούς διευθέτησης, δεν οργανώνει προβοκάτσιες και δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει βία, όπως έκανε το σημερινό καθεστώς της Γεωργίας κατά παράβαση όλων των υποχρεώσεών του».
«Η δική μας θέση αρχών σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα δεν άλλαξε», διαβεβαιώνει ο Σ. Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της εθελούσιας, χωρίς έξωθεν πίεση, συναίνεσης των μερών, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανένας λόγος δεν γίνεται για αναγνώριση της βόρειας Κύπρου», αλλά και ότι «οι μεσολαβητικές προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρέπει να έχουν μόνο υποβοηθητικό χαρακτήρα».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαιρετίζει την επανέναρξη των συνολικών διακοινοτικών συνομιλιών, «αποκλειστική υπόθεση των Κυπρίων και κανενός άλλου», εκτιμώντας ότι η θέση περί «τελευταίας ευκαιρίας» είναι «αντιπαραγωγική και περιττή πίεση στις δύο πλευρές, προσπάθεια να στριμωχθούν σε τεχνητά χρονικά όρια, να περιοριστεί το έδαφος για ελιγμούς».

Για Οσετία και Ιράν
Ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κανένα «αντικείμενο συναλλαγής ή αμφίβολων συμβολαίων» μεταξύ ρωσικής πολιτικής στην Οσετία και δυτικής στο Ιράν και προειδοποιεί ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τεχεράνη, γιατί «κάθε προσπάθεια πίεσης διά της ισχύος και πολύ περισσότερο η πραγματοποίηση μιας πολεμικής επίθεσης εναντίον του Ιράν θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη όξυνση της κατάστασης, σε βαθιά και μακροπρόθεσμη αποσταθεροποίηση σε αυτήν την ούτως ή άλλως εκρηκτική περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».
Ως προς την κρίση της Οσετίας ο κ. Λαβρόφ υπενθυμίζει τις γεωργιανές επιθέσεις εναντίον αμάχων και κυανοκράνων και επαναλαμβάνει ότι «την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας την καταρράκωσε ο ίδιος ο (σ.σ. Γεωργιανός πρόεδρος) Σαακασβίλι, ξεκινώντας πόλεμο εναντίον των εθνικών μειονοτήτων στην ίδια του τη χώρα». «Η ιδεολογία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι μία: το διεθνές δίκαιο», λέει ο κ. Λαβρόφ, καταλήγοντας: «Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Τη γνωρίζουν οι εταίροι μας, αν και κάθε άλλο παρά όλοι και όχι πάντα το αναγνωρίζουν αυτό δημόσια. Δεν αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε απομόνωση και δεν σκοπεύουμε να αυτοαπομονωθούμε. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πραγματισμός, η κοινή λογική και η θετική ημερήσια διάταξη, χωρίς αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, θα επικρατήσουν στις διακρατικές σχέσεις». *

* ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Η ιδεολογία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι μία: το διεθνές δίκαιο. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Τη γνωρίζουν οι εταίροι μας, αν και κάθε άλλο παρά όλοι και όχι πάντα το αναγνωρίζουν αυτό δημόσια. Δεν αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε απομόνωση και δεν σκοπεύουμε να αυτοαπομονωθούμε»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: