Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Άβουλοι και μοιραίοι !

Πηγή: politis-gr

«Αίσθηση» , «Ερωτηματικά» , «Απροκάλυπτη παρέμβαση» είναι μερικοί από τους τίτλους άρθρων(όλα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση) σχετικά με το απόρρητο έγγραφο που έφερε εχθές στη δημοσιότητα το Έθνος της Κυριακής.

Σύμφωνα με αυτό αποδεικνύεται ότι η πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων, ήταν προϊόν συνεργασίας της αμερικανικής κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων κ. Γκρούεφσκι και με τον προέδρο των Σκοπίων κ. Τσερβένκοφσκι.

Αυτά δηλαδή που με πολλά άρθρα και ντοκουμέντα διατυμπανίζω εδώ και αρκετούς μήνες. Όμως στους «κεραμιδόγατους» της δημοσιογραφίας και της ανάλυσης προκάλεσε …αίσθηση !

Με μεγάλη μου λύπη πραγματικά παρακολουθούσα όλη την προηγούμενη ημέρα , κάθε σχετικό με το ως άνω θέμα του απόρρητου εγγράφου.

Τόσο στον έντυπο , όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο και τα δελτία των τηλεοπτικών καναλιών.

Και λέω με μεγάλη μου λύπη , γιατί για ένα τόσο σοβαρό θέμα ο χρόνος ή ο …χώρος που του δόθηκε , δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τον αντίστοιχο της …κας. Μπεζεντάκου και της επιστολής της προς τον κ. Πρωθυπουργό.

Αντίστοιχη αποκάλυψη σε οποιαδήποτε δυτική χώρα θα ήταν πρώτο θέμα των ειδήσεων επί σειρά ημερών. Τελικά μήπως αυτό ….μας αξίζει ; Ενδεικτικό είναι ότι κάποια από τις μεγάλες εφημερίδες το είχε σε ένα …μονοστυλάκι ...57 λέξεων.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» δυστυχώς συνέπλευσαν και τα σχόλια στα λίγα blogs που αναφέρθηκαν στο θέμα. Παγερή αδιαφορία και …αποχή. Δυστυχώς !

Βλέπετε μας έχουν φθάσει σε ένα τέτοιο σημείο «αποπροσανατολισμού» και «αποβλάκωσης», που τα ενδιαφέροντα μας ως ενεργοί πολίτες (? )αυτής της χώρας , περιορίζονται κάπου μεταξύ …Γιουροβίζιον και Αλ Τσαντίρι Νιούζ.

Ακόμη και σε αυτό το βαθύτερο για ορισμένους επίπεδο του πολιτικού γίγνεσθαι ,περιοριζόμαστε κλεισμένοι σε στενά κομματικά «ερμάρια» , αντιπαρατιθέμενες ομάδες και τελικά ….τσάμπα μάγκες.

Μέσα σε ένα πέλαγος απίστευτης φλυαρίας , κομματολαγνείας , «emailηκής» κατεύθυνσης και απονεύρωσης κάθε υγιούς εγκεφαλικού κυττάρου μας , κολυμπάμε στα θολά νερά ενός «τηλεοπτικού αποχωρητηρίου» και «ενημερωτικού χοιροστασίου».

Που είναι αλήθεια τα ουσιαστικά εθνικά μας αντανακλαστικά ; Που είναι αυτά για τα οποία ως πολίτες θα έπρεπε να μας απασχολούν ;

Ζούμε στα Βαλκάνια και όχι στις Σκανδιναβικές χώρες. Ας το καταλάβουμε! Ποιες ανακατατάξεις προμηνύονται σ` ένα χώρο όπου υπάρχουν εθνικοί ανταγωνισμοί , ισχυρό μουσουλμανικό στοιχείο και αμερικανική παρουσία και συμφέροντα ;

Τι παιχνίδια παίζονται ; Πως αντιδρούμε σ` αυτά εμείς οι πολίτες και κάτοικοι αυτής της χώρας;

Δυστυχώς απλά ….δεν αντιδρούμε! Δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας και έχουμε αφεθεί για μια ακόμη φορά στη δίνη μιας πλεκτάνης .

Έχουμε «μπλεχτεί» για μια ακόμη φορά στον ιστό …δολοπλόκου αράχνης .

Παρότι το έργο το έχουμε …ξαναδεί , ακολουθούμε τον εξωθεσμικό τυφλοσούρτη , ανεπίδεκτοι μαθήσεως και στερούμενοι κάθε έννοιας πολιτικής και πατριωτικής ευθιξίας.

Αποδεχόμενοι ως μαθητούδια του νηπιαγωγείου, δολίως τον Εθνισμό να μας τον μεταφράζουν σε ..Εθνικισμό.

Ξεχνώντας ότι κάθε δεξιός , κάθε κεντρώος και κάθε αριστερός είναι πάνω από όλα …πατριώτης δεξιός , πατριώτης κεντρώος και πατριώτης αριστερός.

Μας έχουν σβήσει από τα δεδομένα της μνήμης μας ότι η κοινή συνισταμένη όλων των πολιτών και πέρα από οποιαδήποτε ιδεολογία είναι η φιλοπατρία.

Είναι η αγάπη μας για τον τόπο που μεγάλωσαν οι γονείς μας , εμείς και τα παιδιά μας.

Αλήθεια ….υπάρχουν σε τούτον τον τόπο κάποιοι πολίτες που προβληματίζονται ; ερευνούν και αφουγκράζονται ; συμμετέχουν και …αποφασίζουν;

Δεν βλέπω καμιά ένδειξη , δεν βλέπω πουθενά φως. «Άβουλοι και μοιραίοι» όπως θα έλεγε και ο Βάρναλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: