Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Στρατηγικές συμφωνίες Ελλάδος-Κίνας.

Πηγή: Strategy-Geopolitics

Υπογράφηκε το μεσημέρι της Τρίτης η σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και της κινεζικής CΟSCΟ για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά τα επόμενα 35 χρόνια έναντι 4,3 δισ. ευρώ.
Η σύμβαση θα υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή και τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνάντηση θα υπογραφούν δύο ακόμα συμφωνίες, μεταξύ ΟΤΕ και HUAWEI, καθώς και μεταξύ ΕΡΤ και της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης CCTV.
Παράλληλα, υπογραφές θα «πέσουν» και στο Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα διαπίστευσης μεταξύ του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης και της CNAS (China National Accreditation Service for Assessment).
Οι εργαζόμενοι απέχουν από την υπερωριακή εργασία για 13ο μήνα και σήμερα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της CΟSCΟ Γουάι Ζιάφου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, ανάπτυξη και προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

«Η κινεζική διοίκηση που αναλαμβάνει τα ηνία του λιμανιού τον Οκτώβριο του 2009 διαθέτει τα μέσα και την τεχνογνωσία ούτως ώστε να μετατρέψει αμέσως τον Πειραιά σε σύγχρονο διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο της Ευρώπης. Θα δημιουργηθούν δύο σύγχρονες προβλήτες, οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετούν ταυτοχρόνως έξι κοντέινερ, δυναμικότητας 10.000 εμπορευματοκιβωτίων έκαστο» είπε και πρόσθεσε ότι «στο λιμάνι του Πειραιά θα έρχονται πλοία και φορτία από ακόμη τρεις μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται στενά με τον κινεζικό όμιλο».
Σύμφωνα με τον ΟΛΠ, η εταιρεία θα έχει εξασφαλισμένα κέρδη, με την ενοικίαση μέρους μίας μόνο δραστηριότητας, 3,4 δισ. ευρώ σε 35 χρόνια. Δηλαδή ετήσια κέρδη 120 εκατ. ευρώ, όταν τα αντίστοιχα σήμερα από την άσκηση της ίδιας δραστηριότητας δεν ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Τα κέρδη για τον ΟΛΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερα, αφού στο τίμημα δεν συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις στις υποδομές που θα γίνουν την επόμενη πενταετία, ύψους 620 εκατ. ευρώ.(Newsroom ΔΟΛ)

Κατά την ομιλία του στο τέλος της συνάντησης,με τον Κινέζο Πρόεδρο ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός, τόνισε πως οι δύο χώρες υλοποίησαν μια "στρατηγική σχέση" αναφέροντας αρκετούς τομείς συνεργασίας, όπως ο τουρισμός,ο πολιτισμός κλπ.Αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσαν και τα θέματα της Ελλάδας με τα Σκόπια,την Τουρκία και άλλα ευαίσθητα ζητήματα. Στην αντιφώνησή του ο Κινέζος Πρόεδρος,δήλωσε πως από το 2006,οπόταν και ξεκίνησαν οι συνεργασίες με την Ελλάδα,έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα.Τόνισε την πλήρη ικανοποίησή του,για την υλοποίηση των συμφωνιών.Εξέφρασε την ευγνωμωσύνη του,πρός την Ελλάδα για την συμβολή της στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ καθώς και στην βοήθεια της Ελλάδος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου και τους καταστροφικούς σεισμούς της Κίνας.Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Κίνας,τόνισε πως η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών,θα διευρυνθεί και θα συνεχιστεί εντατικά.
Αξίζει να σημειωθεί,πως η Κίνα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα,ως πύλη για την Ευρώπη,σε πάρα πολλούς τομείς.Η προοπτική της πολυδιάστατης και στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα,θα προσδώσει νέα δυναμική στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος και θα ισχυροποιήση περαιτέρω την θέση της.Πιθανότατη είναι και η "μετάφραση" της στρατηγικής συνεργασίας και στο πολιτικό τομεά,κάτι στο οποίο προσβλέπει η Ελλάδα,μιας και ο ρόλος της Κίνας διεθνώς είναι πολύ σημαντικός.
Ευελπιστούμε,πως η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδος-Κίνας,η οποία με την υπογραφή των σημερινών 3 συμφωνιών,έλαβε συγκεκριμένες μορφές,θα επεκταθεί και στον αμυντικό τομέα.
Είναι γνωστή η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Κίνα στην Τουρκία,πυραυλικής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια.Οι βαλλιστικοί πύραυλοι WS1 και Ws2 καθώς και οι πύραυλοι YILDIRIM της Τουρκίας,βασίζονται κυρίως σε Κινεζική τεχνογνωσία.
Η Κίνα προσπάθησε να πωλήσει βαρέα πυροβόλα στην Κύπρο,αλλά οι συμφωνίες δεν ευδόθηκαν,λόγο εμφάνισης γεγονότων διαφθοράς και χρηματισμού Κυπρίων.
Η Κίνα διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία στον αμυντικό τομέα αλλά και στον διαστημικό,ενώ είναι θετικά προδιατεθημένη για ευρύτατες συνεργασίες και σε αυτούς τους τομείς.
Η σημερινή υπογραφή των σημαντικών και στρατηγικών συμφωνιών,μεταξύ Ελλάδος και Κίνας,ήταν προϊόν εντατικής προσπάθειας κυβερνητικών παραγόντων επί σειρά ετών,γεγονός που καταγράφεται στα θετικά της Ελληνικής Κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: