Aρχικά το πυροβολικό άνοιξε πυρ κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας. Κυρίως επλήγησαν θέσεις στο Μπέιτ Χανούν και την Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και στον τομέα του Χαν Γιουνές στα νότια.
Το βράδυ έγινε γνωστό ότι στρατιωτικά οχήματα με την υποστήριξη μαχητικών ελικοπτέρων, εισέβαλαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στα ίδια σημεία.
«Στόχος είναι η καταστροφή της υποδομής της Χαμάς στην περιοχή των επιχειρήσεων. Θα καταλάβουμε ορισμένες περιοχές εκτόξευσης (πυραύλων) που χρησιμοποιεί η Χαμάς» δήλωσε η ταγματάρχης Αβιτάλ Λίμποβιτς.
To πρώτο θύμα της χερσαίας επίθεσης ήταν ένα μικρό παιδί στην πόλη της Γάζας ενώ άλλα έντεκα άτομα τραυματίστηκαν.
Mάλιστα εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι «οι χερσαίες επιχειρήσεις θα κρατήσουν αρκετές ημέρες».
Ήδη, το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεκάδες χιλιάδες έφεδροι κλήθηκαν να πάρουν μέρος στην χερσαία επιχείρηση.
Ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται σε επιφυλακή και στα σύνορα με το Λίβανο.
H Χαμάς προειδοποιεί με απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών, ενώ με ανακοίνωσή του το ένοπλο σκέλος της οργάνωσης, τόνισε ότι «το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα ως αντίποινα για την χερσαία επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας».
Συνεχίζονται, όμως, και οι επιθέσεις από αέρος. Το απόγευμα επλήγη τζαμί στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άτομα -μεταξύ αυτών και παιδιά- και να τραυματιστούν τουλάχιστον 50.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, από την έναρξη των επιθέσεων έχουν σκοτωθεί συνολικά 450 Παλαιστίνιοι, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.
Από τις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις Ισραηλινοί.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης καταδίκασαν «τις ανελέητες επιθέσεις» του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενεργήσει ώστε να σταματήσει η βία.
Διπλωματικός «πυρετός»
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ο. Μπους, ο οποίος ζήτησε ουσιαστική εκεχειρία, απολύτως σεβαστή από Ισραήλ και τη Χαμάς.
Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες για την αιματοχυσία στην ισλαμιστική οργάνωση, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις της «τρομοκρατικές ενέργειες».
Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά τις επιθέσεις στη Γάζα. «Ελπίζω τα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης να φέρουν ηρεμία μακροπρόθεσμα. Εάν όμως η άλλη πλευρά ανοίξει πυρ, θα απαντήσουμε ανάλογα. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο αγώνα» δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό του Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αναμένεται στην περιοχή στις αρχές της εβδομάδας, στο πλαίσιο περιοδείας του σε Αίγυπτο, Συρία και Λίβανο.
Ο Γάλλος πρόεδρος, που την 1η Ιανουαρίου παρέδωσε την προεδρία της ΕΕ στην Τσεχία και του οποίου το σχέδιο εκεχειρίας απερρίφθη από το Ισραήλ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.
Παράλληλα, διπλωματική αποστολή στη Μέση Ανατολή έχει προγραμματίσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Σάββατο ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ είχε συνομιλίες με τον γραμματέα του ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Σαΐντ Τζαλίλι.
Ο τελευταίος συναντήθηκε και με τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάλ.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο πρόεδρο εν όψει της άφιξης στην περιοχή και του απεσταλμένου του Κρεμλίνου.
Η Αίγυπτος κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν έχει αντιδράσει στην αιματοχυσία στη Γάζα. «Κανείς δεν πρέπει να αφήνει μια τέτοια επιχείρηση να διαρκεί επτά ημέρες» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Αμπούλ Γκάιτ.
Στη Σαουδική Αραβία για επαφές με το βασιλιά της χώρας βρίσκεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το CNN Turk, στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης είχαν επαφές με στελέχη της Χαμάς.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου