Ουάσιγκτον, του Λάμπρου Παπαντωνίου
αποκλειστικά για το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντάσσουν την Ενεργειακή Ασφάλεια στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, που αποβλέπει, κατά τους ειδήμονες, στην πλήρη υποδούλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλης της Ευρώπης στο αμερικανοκρατούμενη Ατλαντική Συμμαχία!
Πρόκειται για μια απίστευτη και όμως υπαρκτή αμερικάνικη πολιτική-γκάφα της νέας Κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να εφαρμόζει απόλυτα και κατά γράμμα τις παρακαταθήκες Τζωρτζ Μπους, που καταδεικνύει όμως, ότι ο απώτερος στόχος των ΗΠΑ είναι η πλήρης εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, μέχρι επίτευξης της διάλυσής της, με τη δημιουργία των Αμερικανικών Ευρωπαϊκών Πολιτειών, ενός συνονθυλεύματος κρατών και δοτών ηγεσιών, τύπου Θάτσι, Μπερίσα, Γκρούεφσκι (και Σακασβίλι), που θα είναι έτοιμοι να πέσουν και στη φωτιά για τα αφεντικά τους, δημιουργώντας ένα μονωτικό «σινικό τείχος», απόλυτα ελεγχόμενο από τους Αμερικανούς, ανάμεσα στην παλαιά δυτική Ευρώπη και τη νέα και δυναμική, ανατέλλουσα Ρωσική Ομοσπονδία! Ενώ ταυτόχρονα θα αποτελούν το δρακόντεια φρουρούμενο τούνελ, απ΄ όπου θα διοχετεύεται στην Ευρώπη, αποκλειστικά αμερικανικών συμφερόντων Ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο)!
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ
Λίαν αποκαλυπτικό, προς την κατεύθυνση αυτή, είναι το άρθρο του John Vinocur, στην εφημερίδα INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE, με τίτλο «U.S. nudges Europe over energy security», όπου επισημαίνεται ξεκάθαρα, ότι οι ΗΠΑ προωθούν την ένταξη της Ενεργειακής Ασφάλειας στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, με το αιτιολογικό δήθεν στην προσπάθειά τους να αμβλύνουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, της Γερμανίας και Ιταλίας, ιδιαίτερα από τη Ρωσία, ενώ άμεσος στόχος είναι η κατάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!!
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, τόσο ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Joseph Biden, όπως και ο James Jones, κατέστησαν σαφές, στην πρόσφατη 45η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (Munich Security Conference), αναφερόμενοι στην Ενεργειακή Ασφάλεια, ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στον περιορισμό της εξάρτησης των συμμάχων της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο! Το διαφαινόμενο «παζάρεμα» συντίθεται ως εξής: Η αμερικανική αποδοχή μιας ευρύτερης αυτονομίας της Ευρώπης εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας, με αντάλλαγμα τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων του ΝΑΤΟ και τη διεύρυνση της σχέσης μεταξύ της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η δέσμευση της Ευρώπης να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία!
ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ
Το θέμα αυτό προκαλεί αντιδράσεις σε ευρωπαϊκές χώρες ,όπως τη Γερμανία και την Ιταλία, οι οποίες έχουν συνάψει ιδιαιτέρως επωφελής συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία ή σε αυτές οι οποίες θεωρούν επιζήμια την από κοινού διαπραγμάτευση της ΕΕ με τη Μόσχα ή την κατασκευή ευρωπαϊκών ενεργειακών αγωγών, που παρακάμπτουν τη Ρωσία.
ΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΜΠΑΜΑ
Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Joseph Biden, ωστόσο, σε ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου, επεσήμανε με σαφήνεια ότι η Ατλαντική Συμμαχία διευρύνει τις αρμοδιότητές της και στα θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας. Ο αρθρογράφος αναφέρει στη συνέχεια, έχοντας αμφιβολίες για τη δυνατότητα πίεσης των συμμάχων προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένης της αποτυχίας της κυβέρνησης Μπους, ότι ρώτησε τον James Jones, πρώην Νατοϊκό Αξιωματούχο και νυν Σύμβουλο θεμάτων Ασφαλείας, εάν πράγματι το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης Ομπάμα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, απάντησε ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και ότι αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ!!!
ΧΙΛΛΑΡΥ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Μολονότι η Ευρώπη δεν έδωσε την αρμόζουσα σημασία, το θέμα αυτό τονίσθηκε ιδιαίτερα, από την Αμερικανίδα ΥΠΕ, Hillary Clinton, κατά την ακρόασή της ενώπιον της Γερουσίας, για την επικύρωση ανάληψης των καθηκόντων της. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ είχε αναφέρει ότι η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει έναν ανάλογο του ΟΠΕΚ Οργανισμό για το φυσικό αέριο, στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει τις διεθνείς αγορές. Αναφερόμενη στη διακοπή τροφοδότησης της Ευρώπης, τον περασμένο μήνα, με ρωσικό φυσικό αέριο και στην αγορά ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών από τη Ρωσία, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο πρόβλημα ασφάλειας, που δεν δύναται να αγνοηθεί!
ΖΗΤΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Στην 45η Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου (6-8 Φεβρουαρίου 2009) βραβεύτηκε με το νέο «Βραβείο Ειρήνης»
και ο Χένρυ Κίσσινγκερ!
Οι Αμερικανοί, κατά τη διάρκεια συναντήσεων τους, στη Διάσκεψη του Μονάχου, με ηγετικά στελέχη ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών και άλλους αξιωματούχους, επεσήμαναν ότι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας δεν αφορά απλά τη διασφάλιση της ροής φυσικού αερίου, αλλά και την πρόσβαση σε αυτό, τη χρηματοδότησή του, την επίδρασή του σε ζωτικές εγκαταστάσεις ασφάλειας, όπως και στον έλεγχο του κλίματος. Όπως λέχθηκε, το ΝΑΤΟ διακρίβωσε ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις ασφάλειας θα μπορούσαν να απειληθούν σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης.
ΑΛΛΟ MICROSOFT, ΑΛΛΟ GAZPROM
Στο στάδιο αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε πιθανώς να αναζητήσει μια ουσιαστική στήριξη στο θέμα αυτό από τη Βρετανία και τη Σουηδία, όπως και από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ της Aν. Ευρώπης, τα οποία εξαρτώνται αποκλειστικά από τη Ρωσία, στον τομέα της ενέργειας, ενώ δηλώνουν ότι απειλείται η κυριαρχία τους από την απόφαση της Μόσχας να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή εξάρτηση ως πολιτικό μέσο.
Οι Τσέχοι εκτιμούν ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να διασφαλίσει δύο ενεργειακές πηγές, και να αποκτήσει τα μέσα αντιμετώπισης ενεργειακών κρίσεων. Ο Τσέχος ΥΠΕΞ, Karel Schwarzenberg, ωστόσο, μιλώντας στον αρθρογράφο φάνηκε απαισιόδοξος ως προς τις πιθανότητες αλλαγής, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ιδιαίτερα συμφέροντα στην Ευρώπη και ότι απαιτείται χρόνος για τη σύγκλισή τους. Πολλοί Αμερικανοί είναι εξίσου απαισιόδοξοι, επισημαίνοντας τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η αρχή για την προστασία του ανταγωνισμού έλαβε μέτρα κατά της Microsoft, αλλά αρνήθηκε να λάβει αντίστοιχα μέτρα αντιμονοπωλιακού χαρακτήρα, κατά της Gazprom, η οποία παρέχει τα δύο τρίτα του καταναλωμένου ευρωπαϊκού φυσικού αερίου!
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ NABUCCO
Επισημαίνουν επίσης ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να στηρίξει το ευρωπαϊκό σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου, Nabucco, το οποίο αποσκοπεί στη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Ο σχεδιαζόμενος ρωσο-γερμανικός αγωγός, North Stream, παρακάμπτει την Πολωνία και υπονομεύει τον Nabucco.
Ερωτώμενη στη Διάσκεψη του Μονάχου για τη στάση της Γερμανίας έναντι του Nabucco, η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μίλησε γενικά για τα ενεργειακά θέματα, για αρκετή ώρα, αλλά απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο στηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο.
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Το κλίμα αυτό πάντως φαίνεται να οδήγησε πρόσφατα και τον Αμερικανό Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή, Richard Lugar, της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, να τονίσει κατά την ακρόαση της Hillary Clinton, ότι οι Ευρωπαίοι δεν αντιμετώπισαν θετικά το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Εάν δεν γίνει κάτι, επεσήμανε, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θα αποδυναμωθούν, προκαλώντας τη σύμφωνη γνώμη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ. Ο Richard Lugar επανέλαβε την άποψή του ότι οι διακοπές στην ενεργειακή τροφοδότηση, οι οποίες προκαλούν θανάτους και βλάπτουν τη βιομηχανία, θα μπορούσαν να υπαχθούν στο άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει ότι μία επίθεση σε ένα μέλος της συμμαχίας, αποτελεί επίθεση κατά όλων!!!!!!!
Τέλος, η κ. Hillary Clinton απάντησε ότι δεν γνωρίζει εάν θα μπορούσε ή όχι να υπαχθεί στο άρθρο 5, αλλά υποσχέθηκε ότι θα διορίσει έναν ειδικό διαπραγματευτή για θέματα ενεργειακής ασφάλειας, ο οποίος θα εξετάσει μαζί με τους Ευρωπαίους την ευάλωτη κατάστασή τους έναντι κυρίως της Ρωσίας!
Η ΡΩΣΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου