Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ

ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ «ΦΛΕΡΤ» ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΗΓΕΤΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΨΥΧΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Σχέδια και για ταξίδι Μεντβέντεφ στην Ελλάδα

Δεν θα μείνει χωρίς άμεση απάντηση η συνεχιζόμενη και με την ηγεσία Ομπάμα πολιτική ψυχρότητα που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ στη σχέση τους με τη χώρα μας, η οποία όμως αυτή την περίοδο συνδυάζεται με ταυτόχρονη φιλοτουρκική στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Κώστας Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος, χωρίς να διαταράξει τις αναγκαίες ισορροπίες με την υπερδύναμη, να απαντήσει στην αμερικανική «αδιαφορία» με νέες κινήσεις προς τη ρωσική πλευρά.

Η αρχή θα γίνει με συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στα τέλη Απριλίου στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, με αφορμή διεθνές φόρουμ για το φυσικό αέριο το οποίο θα παραβρεθούν οι δύο ηγέτες. Για τη συνέχεια αναζητείται ήδη η προσφορότερη από δύο επιλογές: είτε να επισκεφθεί την Αθήνα πριν από το καλοκαίρι ο κ. Πούτιν, είτε για πρώτη φορά ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ...





Στην ελληνορωσική ατζέντα υπάρχουν πολλά θέματα. Η προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών επικεντρώνεται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, αλλά και ο τουρισμός.



Από αυτούς οι δύο πρώτοι «ενοχλούν» ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον. Κατά πολλούς διπλωματικούς παρατηρητές, δε, η «άνθηση» της ελληνορωσικής στρατηγικής συνεργασίας είναι εκείνη στην οποία οφείλεται κυρίως η «παγωμάρα» στις αντίστοιχες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.


Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες επαφές σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ ελληνικής και ρωσικής ηγεσίας είχαν πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, όταν ο κ. Καραμανλής επισκέφτηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε τόσο με τον απερχόμενο τότε όσο και με τον νέο πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κυρίους Πούτιν και Μεντβέντεφ.

Σιωπηρή επιδείνωση

Η σαφής προτεραιότητα που δείχνει η νέα αμερικανική ηγεσία στην ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή έχει ενοχλήσει σφοδρότατα την Αθήνα, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες κυβερνητικές τοποθετήσεις.

Το πανηγυρικό κλίμα που διαμόρφωσε η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Άγκυρα και η προαναγγελία της άφιξης Ομπάμα στη γείτονα τον επόμενο κιόλας μήνα, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη «παράλειψη» της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς του πλανητάρχη, έχει προκαλέσει σοκ στους κύκλους της ελληνικής διπλωματίας αλλά και έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση.


Στην Αθήνα επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυρία Κλίντον, καθώς η νέα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλα είχε υποσχεθεί στην Ελληνίδα ομόλογό της Ντόρα Μπακογιάννη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον και άλλα έκανε στην πράξη. Αφενός δεν άσκησε καμία πίεση προς την τουρκική ηγεσία για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, οι οποίες τορπιλίζουν την ομαλότητα στην περιοχή και το κλίμα καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αφετέρου, η κυρία Κλίντον υιοθέτησε επακριβώς την τουρκική διπλωματική ορολογία περιγραφής του προβλήματος στην Κύπρο, μιλώντας για την ανάγκη άρσης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, παραβλέποντας εντελώς την ελληνική, κυπριακή αλλά και της διεθνούς κοινότητας επίσημη θέση περί προβλήματος παραμονής εισβολής και κατοχής της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο Μπαράκ Ομπάμα όχι μόνο αγνοεί την Ελλάδα στην ήδη ανακοινωθείσα μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του, αλλά παραβιάζει και έναν άτυπο κανόνα δεκαετιών που ίσχυε στο τρίγωνο ΗΠΑ- Ελλάδα – Τουρκία, σύμφωνα με τον οποίο κάθε Αμερικανός ηγέτης, αλλά και υπουργός ακόμη, που αποφάσιζε να επισκεφθεί τη μία από τις δύο χώρες επισκέπτεται υποχρεωτικά και την άλλη, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες εύθραυστες ισορροπίες.

Έτσι, μοναδική θετική ένδειξη αναθέρμανσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων παραμένει η άρση του «εμπάργκο» προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έλαβε ήδη πρόσκληση, την πρώτη ύστερα από τρία χρόνια θητείας και αναμονής στη Μεσογείων, να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον το επόμενο διάστημα, πιθανόν και εντός της Άνοιξης.

Η επίσκεψη Μεϊμαράκη στις ΗΠΑ υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων παίρνει κρίσιμες διαστάσεις, καθώς νο1 «αγκάθι» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι η πολυσυλλεκτικότητα στις αγορές οπλικών συστημάτων που δείχνει η ηγεσία του ΥΕΘΑ, καθώς αναζητά νέες πηγές προμήθειας προκειμένου να αποφύγει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως έτσι χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν οι τεράστιας σημασίας ενεργειακές συμφωνίες Ελλάδας – Ρωσίας, για τις οποίες η κυβέρνηση Μπους επανειλημμένα – αλλά και η νέα αμερικανική ηγεσία έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις και τη δυσαρέσκειά τους.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα αυξάνει με τις επιλογές της επικίνδυνα την ενεργειακή εξάρτησή της από ρωσικές πηγές ενέργειας, κυρίως όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Από την άλλη, και η ελληνική πλευρά θεωρεί μείζονα εκκρεμότητα των ΗΠΑ έναντι της χώρας μας τη μη επίλυση ακόμη του θέματος με την βίζα. Την ίδια ώρα, πολλοί παρατηρητές εκτιμούν καθόλου αβάσιμα ως «αμερικανικό δάκτυλο» πίσω από την έκθεση της Γκέι Μακντούγκαλ, που αναβίωσε κατά απαράδεκτο τρόπο το θέμα της δήθεν ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Πηγή:presstime
Αρ.φυλ.147
Σελ22-23

hellenicrevenge

Δεν υπάρχουν σχόλια: