«Όταν λέμε ότι απέναντι στον κατακτητή προτάσσουμε τον πολιτισμό, την Ιστορία και την αξιοπρέπειά μας, κανείς περαστικός Υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να το υποσκάπτει αυτό και να το εξευτελίζει».
Λύπη εκφράζει ο Βάσος Λυσσαρίδης για τον τρόπο που επέλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας να υπερασπιστεί τον Υπουργό Παιδείας Αντρέα Δημητρίου, στη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία του ενός χρόνου διακυβέρνησής του. Ο επίτιμος πρόεδρος και ιστορικός ηγέτης της ΕΔΕΚ ερμηνεύει την προεδρική στάση ως συνυπευθυνότητα σε μια λανθασμένη πολιτική και μιλά με σκληρή γλώσσα.
«ΠΥΡΙΝΗ» ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ
Πηγή: Σημερινή
Είναι αδιανόητο
"Είναι αδιανόητο", επισημαίνει, "ο Υπουργός Παιδείας να αποκαλεί δικοινοτικές ταραχές με συνενοχή των δύο κοινοτήτων την Τουρκανταρσία του 1963-64" και προσθέτει: "Τότε η Κυπριακή Δημοκρατία δέχτηκε ιταμό κτύπημα από την Τουρκία και τα ενεργούμενά της για να καταλυθεί η Δημοκρατία και να περάσουν τα διχοτομικά της σχέδια. Η ιστορική αλήθεια είναι μία και λέγει ότι τότε οι Κύπριοι πατριώτες έτρεξαν να στηρίξουν το ευνομούμενο κράτος και την ασφάλεια του λαού".
Ο Μακάριος στον Πενταδάκτυλο
"Στις κορυφές του Πενταδακτύλου έγιναν επικές μάχες με τους στασιαστές που εξόπλισε και καθοδηγούσε η Άγκυρα. Ο ίδιος ο Μακάριος, μετά τις επιχειρήσεις του Απριλίου του 1964, πήγε ο ίδιος στον Πενταδάκτυλο και έγινε ένα με τους άντρες της ομάδας Λυσσαρίδη και άλλους αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας. Αυτή την ιστορική αλήθεια ο Υπουργός της Παιδείας δεν θέλει να τη μάθουν αυτούσια τα παιδιά της Κύπρου. Όταν λέμε ότι απέναντι στον κατακτητή προτάσσουμε τον πολιτισμό, την Ιστορία και την αξιοπρέπειά μας, κανείς περαστικός Υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να το υποσκάπτει αυτό και να το εξευτελίζει".
«Όχι στην παραχάραξη της Ιστορίας»
Ο Βάσος Λυσσαρίδης, σχολιάζοντας την πλήρη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ανδρέα Δημητρίου, λίγες μέρες μετά την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει με αφορμή την ομιλία του στο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, αναφέρει στη "Σ":
"Ανέμενα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κρατηθεί μακριά απο τα λάθη του Υπουργού Παιδείας και να προσπαθήσει να βρει λύσεις για τη σωστή υλοποίηση του εκπαιδευτικού στόχου. Γιατί με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ουδείς διαφωνεί, η οποία πρέπει να είναι συνεχής και διαχρονική, γιατί τα πάντα ρει. Ωστόσο, ο εκπαιδευτικός στόχος για διακοινοτική συνεννόηση δεν μας επιτρέπει να παραχαράσσουμε και να αλλοιώνουμε την Ιστορία μας, που είναι βάθρο και ασπίδα αγώνα".
Καταλήγοντας, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε: "Ο Αυξεντίου, που τιμά ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε στους Βρετανούς 'μολών λαβέ', εμπνεόμενος και καθοδηγούμενος απο το βάθος της Ελληνικής Ιστορίας. Αυτής της Ιστορίας που σήμερα κάποιοι θέλουν να αποχρωματίσουν από το αγωνιστικό και περήφανο μέρος της, για να μπορεί να ανεχθεί το άδικο που έγινε στην πατρίδα μας. Το θέμα είναι μείζον και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής. Η εφημερίδα 'Χαραυγή' το 1964 επαινούσε την προσπάθεια των νομίμων δυνάμεων να κρατήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τώρα οικτίρει τις τοποθετήσεις μας. Διερωτώμαι κατά πόσον αλληλοαναιρούνται με αυτά που γράφουν σήμερα".
«Ξεριζώνουν την ψυχή του Έθνους μας»
Δεν μπορούμε, ''στο όνομα της διαπολιτισμικής αγωγής, να αλλοιώσουμε την Ιστορία μας, να καταργήσουμε τα εθνικά μας σύμβολα, να υποβαθμίσουμε τις εθνικές μας επετείους'', αναφέρει σε εγκύκλιό του, που θα διαβαστεί σήμερα σε όλες τις εκκλησίες, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, με την ευκαιρία της γιορτής της Ορθοδοξίας.
Στην εγκύκλιό του, ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι "δεν μπορεί η διαπολιτισμική αγωγή να γίνεται το μέσο για το ξερίζωμα της ψυχής του έθνους μας και για την κατάργηση της μνήμης του. Η αποδοχή των άλλων, δεν σημαίνει κατάργηση των διαφορών που αυτοί έχουν μαζί μας. Και η συμβίωσή μας μαζί τους δεν προϋποθέτει λήθη ή παραχάραξη του παρελθόντος. Αντίθετα, το παρελθόν θα πρέπει να μας καθοδηγεί στην αποφυγή παρόμοιων λαθών".
«Δεν είναι εθνικισμός»
Συνεχίζοντας, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου επισημαίνει ότι "η διατήρηση και ενίσχυση της ιδιοπροσωπίας δεν είναι εθνικισμός, ούτε και συνιστά σοβινισμό. Ούτε και είμαστε μοναδικός λαός με Ιστορία. Έχουν και οι άλλοι λαμπρή παράδοση και γραμματεία. Η αναγνώριση του ρόλου της ιδιοπροσωπίας συνεπάγεται την αναγνώριση και απόδοση τιμής στην ταυτότητα του άλλου ανθρώπου και του άλλου έθνους. Ο καθένας έχει το ρόλο του, τα δικά του χαρακτηριστικά''.
Άσβεστη μνήμη
Αναφερόμενος στο στόχο της παιδείας μας, ο Μακαριότατος τονίζει ότι ''θα πρέπει να εξακολουθήσει να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη των κατεχόμενων εδαφών μας, να τονώσει το εθνικό και αγωνιστικό φρόνημα της νέας γενιάς, μακριά από πνεύμα σοβινισμού, μισαλλοδοξίας και διχόνοιας''.
''Παράλληλα προς την καλλιέργεια της εθνικής αυτοσυνειδησίας, θα πρέπει να ενισχύει την αλληλοκατανόηση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνολική πρόοδο της νήσου μας" συμπληρώνει.
Εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Επιτροπές, που επωμίστηκαν την ευθύνη της διαμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων, στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, δεν θα αποστούν από τις βασικές αρχές της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, ο Αρχιεπίσκοπος καλεί όλους "να επαγρυπνούν για την ορθή αγωγή των παιδιών μας, στα οποία στηρίζουμε τις ελπίδες μας για απελευθέρωση της πατρίδας μας''.
[HeLLeNiCReVeNgE]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου