Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Η ουσία της αμερικανικής πολιτικής

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
mignatiou@aol.com


Τα γεγονότα και οι εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο «τρέχουν».
Και μερικές φορές είναι δύσκολο κανείς να «ακολουθήσει» όλα αυτά που συμβαίνουν, πόσο μάλλον να προλάβει να τα αναλύσει.
Η επίσκεψη της κ. Χίλαρι Κλίντον στην Αγκυρα και το ταξίδι του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι τις 7 Απριλίου, προκάλεσαν δικαιολογημένη θλίψη στην ελληνική και την τουρκική κοινή γνώμη και προβλημάτισαν τους πολιτικούς στις δύο χώρες.
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως η αναγγελία της προεδρικής επίσκεψης προκάλεσε σοκ, βασικά επειδή έγινε γνωστό το σκεπτικό των επιτελών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι υπηρέτησαν πιστά και με πάθος την χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η υπερδύναμη.
Δεν είναι δικαιολογία για την υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο ότι τους παρέσυραν τα «γεράκια» του Μπους και του Τσέινι, και κάποιες διορθωτικές κινήσεις που επιχειρούν επιβαρύνουν τη θέση τους.Παρ’ όλα αυτά, οι ελπίδες δεν έσβησαν, επειδή ο συγκεκριμένος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος.
Την περασμένη Πέμπτη πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Μπάρακ Ομπάμα θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, την ηγεσία της ομογένειας και πολλούς Ελληνοαμερικανούς, για να εορτάσουν όλοι μαζί την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Την ίδια μέρα έγινε γνωστό ότι παρά την ισχυρή αντίδραση της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στην έδρα του, στο Φανάρι. Είναι δύο γεγονότα τα οποία δεν ευχαριστούν την Τουρκία. Αντίθετα την ενοχλούν...
Ομως, παρακολουθώντας από κοντά όλα αυτά τα γεγονότα και τις εξελίξεις, δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την ουσία και εμείς για τις εντυπώσεις. Διότι ο κ. Ομπάμα δεν θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα επισκεφθεί τον κ. Βαρθολομαίο. Προηγήθηκαν όλοι οι ηγέτες των ΗΠΑ, οι οποίοι κατά καιρούς βρέθηκαν στην Τουρκία. Ποιο είναι το κέρδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου; Κανένα; Μήπως λειτουργεί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και δεν το ξέρω; Μήπως τερματίστηκαν οι διώξεις εναντίον των ιεραρχών του Φαναρίου;
Τι προσφέρει, τελικά, η ετήσια εκδήλωση τιμής των αγωνιστών του ’21 από τον Λευκό Οίκο; Αλλαξε η αμερικανική στάση στο Σκοπιανό, στο Κυπριακό, στο Αιγαίο; Οχι. Ο εκάστοτε ένοικος του Λευκού Οίκου, εκμεταλλεύεται το γεγονός, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων...
Πρέπει, λοιπόν, να κοιτάξουμε την ουσία. Ο κ. Ομπάμα και ο αντιπρόεδρός του, Τζόζεφ Μπάιντεν, έδωσαν κάποιες υποσχέσεις στην ομογένεια. Πρέπει να τις τηρήσουν και να τις υλοποιήσουν. Στην πρώτη τετραετία, όχι στη δεύτερη -αν υπάρξει- όταν ο κ. Ομπάμα δεν θα έχει τον κίνδυνο νέας εκλογικής αναμέτρησης. Κοιτάξτε τους Αμερικανο-αρμένιους... Είναι και αυτοί απογοητευμένοι. Και το δείχνουν τις τελευταίες ημέρες με ισχυρό τρόπο. Ο κ. Ομπάμα έστειλε απεσταλμένους «για να τα βρουν» πριν ξεκινήσει η επίσκεψη στην Τουρκία.
Η απάντηση των Αρμενίων ήταν εύκολη και απλή: Υπενθύμισαν τη σκληρή σε περιεχόμενο επιστολή του σημερινού προέδρου, ο οποίος προεκλογικά εγκαλούσε την Αγκυρα για τη γενοκτονία. Και αρνήθηκαν εκπτώσεις στη συμφωνία που έκαναν με τον υποψήφιο Ομπάμα. Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης, όσο και αν κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες στη Λευκωσία και την Αθήνα προσπαθούν και μάχονται για να κατατεθούν όλα τα αυγά της Αμερικής στο τουρκικό κοτέτσι.
Ο Μπάρακ Ομπάμα που γνωρίσαμε στη Γερουσία είχε αρχές, είχε ήθος, πάλευε με πάθος για το δίκαιο. Σίγουρα, ο σημερινός Ομπάμα δεν είναι αυτός που γνώρισαν οι Ελληνοαμερικανοί υποστηρικτές του. Αλλά, δεν μπορεί, από τη μία στιγμή στην άλλη, να μετατράπηκε σε κακό ομοίωμα του Τζορτζ Μπους...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: