Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Παραλαβή νέων F-16 Block 52+ Advanced

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος στην ομιλία του κατά την τελετή. (Lockheed Martin)

Πραγματοποιήθηκε χθες 19 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Φορτ Ουόρθ του Τέξας, η επίσημη τελετή έναρξης παραδόσεων των 30 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικής Πώλησης Εξωτερικού (FMS) Peace Xenia IV.

Στην ομιλία του ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος, εξέφρασε ικανοποίηση για την εμπρόθεσμη παράδοση των μαχητικών και δήλωσε πως τα μαχητικά θα ενισχύσουν σημαντικά την αμυντική και αποτρεπτική δύναμη της ΠΑ... Στους παριστάμενους Αμερικανούς αξιωματούχους περιλαμβάνονταν ο κ. Μπρους Λέμκιν, Υφυπουργός Πολεμικής Αεροπορίας ΗΠΑ για τις Διεθνείς Σχέσεις, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) και του γραφείου προγράμματος F-16. Οικοδεσπότες της τελετής ήταν ο κ. Ραλφ Χηθ, Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Corporation και Πρόεδρος της LM Aeronautics, ο Αντιπρόεδρος για τα προγράμματα F-16 κ. Τζον Λάρσον και ο κ. Ντέννης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Ο κ. Πλέσσας δήλωσε ότι η διακρατική αυτή συμφωνία για πρώτη φορά προσφέρει ένα απόλυτα ολοκληρωμένο και πλήρες οπλικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS II, όπλων και άλλων υποσυστημάτων που το καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης η ολοκλήρωση των έργων υποδομής στη μονάδα του Αράξου (116 Πτέρυγα Μάχης) εγγυάται την άμεση αξιοποίηση του οπλικού αυτού συστήματος.

To πρόγραμμα Peace Xenia IV περιλαμβάνει 20 F-16C και 10 F-16D, όλα με κινητήρα F-100-PW-229 της Pratt & Whitney. Στο πλαίσιο της διαδικασίας FMS, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής το πρώτο αεροσκάφος -μονοθέσιο F-16C- τον Ιανουάριο 2009, έναν μήνα νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Η αμερικανική κυβέρνηση παρέλαβε επίσης τα πρώτα διθέσια F-16D τον Ιανουάριο. Τα 4 πρώτα αεροσκάφη θα πετάξουν προς την Ελλάδα τον Μάιο 2009 και τα υπόλοιπα της παραγγελίας θα ακολουθήσουν εντός του έτους.

Tα F-16C/D Block 52+ Advanced, διατηρούν τα χαρακτηριστικά των Block 52+ του προγράμματος Peace Xenia III, όπως το ραντάρ APG-68V(9) με αυξημένη εμβέλεια κατά 33% και ικανότητα συνθετικής απεικόνισης χαρτογράφησης εδάφους (SAR), δυνατότητα μεταφοράς σύμμορφων δεξαμενών CFT, ψηφιακό σύστημα ναυτιλίας χαμηλού ύψους (DTS), σύστημα απεικόνισης τακτικής κατάστασης (HSD), έγχρωμες οθόνες (CMFD), σύστημα Προηγμένης Ταυτοποίησης Φίλου ή Εχθρού (AIFF) κλπ. Παράλληλα η έκδοση F-16 Block 52+ Advanced ενσωματώνει τα ακόλουθα πρόσθετα χαρακτηριστικά:

  • Ενσωματωμένο σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16.

  • Βελτιωμένη υπολογιστική ισχύ για τον υπολογιστή αποστολής MMC.

  • Προβολή έγχρωμου κινούμενου χάρτη σε οθόνη CMFD για ναυτιλία.

  • Πλήρως εγκατεστημένο και λειτουργικό JHMCS.

  • Ενσωμάτωση νέων επιχειρησιακών δυνατοτήτων του βλήματος IRIS-T.

  • Ολοκλήρωση του ατρακτίδιου ναυτιλίας AN/AAQ-13 LANTIRN στο σύστημα ελέγχου πτήσης.

  • Ψηφιακό Σύστημα Καταγραφής εικόνας (DVR) από το HUD και το ατρακτίδιο ατρακτιδίου στοχοποίησης, με Προηγμένο Επίγειο Σύστημα Απενημέρωσης.

  • Δυνατότητα ανάρτησης ατρακτιδίου φωτοαναγνώρισης (RECCE POD) χαμηλού, μέσου και μεγάλου ύψους.

Επιπλέον τα νέα μαχητικά θα διαθέτουν εξαρχής την ικανότητα χρήσης προηγμένων πυρομαχικών κρούσης, όπως τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά της οικογένειας JDAM και τα Stand Off βλήματα AGM-154C JSOW, τα οποία έχουν παραγγελθεί από την Πολεμική Αεροπορία.

Πηγή

strategy-geopolitics

1 σχόλιο:

Panikos Antoniou είπε...

esthanome ethniki yperifania, stes discoles meres pou zoume.
NYN YPER PANTON O AGON.
Eimai yperifanos pou eimai ELLINAS.
Zito i polemiki mas aeroporia.

MPRAVO LEVENTES AEROPOROI.

ME THAYMASMO
Panikos apo KYPRO