Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Αλεξάνδρεια ευρήματα στα βάθη της Ανατολής


Ο Μέγας Αλέξανδρος «δηλώνει» και πάλι «παρών» από τα βάθη της Ανατολής, χάρη σε νέα αρχαιολογικά ευρήματα που μόλις ήρθαν στο φως. Πρόκειται για μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία απεικονίζεται ο Αλέξανδρος, αλλά και για αποσπάσματα επιγραφών που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην αρχαία Βακτρία.

Συγκεκριμένα, στην πλάκα απεικονίζεται ένας αρχαίος βασιλιάς επάνω σε άλογο του μακεδονικού ιππικού, ενώ στο φόντο απεικονίζεται μακεδονική φάλαγγα. Διαφορετική, αν και ενδιαφέρουσα, είναι η σημασία της επιγραφής, η οποία είναι γραμμένη σε κάποια αρχαία γλώσσα, η οποία όμως δεν είναι ούτε ελληνική ούτε αρχαία αιγυπτιακή, παρ΄ ότι σε αυτές γράφονταν οι περισσότερες επιγραφές κατά την εποχή που ο Αλέξανδρος εμφανίστηκε στη Βακτρία, περιοχή που σήμερα ανήκει στο Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με άλλες υποθέσεις, τα λόγια του Αλέξανδρου του Μακεδόνα είχαν γραφτεί στη βακτριανή γλώσσα, η οποία θεωρείται προγενέστερη της σημερινής βουλγαρικής. Στην ίδια αρχαιολογική θέση ωστόσο βρέθηκαν και θραύσματα αρχαίων ελληνικών επιγραφών, οι οποίες πιθανόν να δώσουν μια παράλληλη εκδοχή του κειμένου.

TO BHMA

ΕΓΕΡΣΙΣ