δύο μόλις μέρες μετά την επιστολή των 220 ακαδημαικών προς τον πρόεδρο Ομπάμα..
Απόφαση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπου επικρίνεται η κυβέρνηση των Σκοπίων ότι με την ανθελληνική της ρητορική δημιουργεί στους πολίτες της εχθρικά αισθήματα εναντίον της Ελλάδας και με τον τρόπο αυτό υπονομεύει την αρχή της καλής γειτονίας (σ.σ. όρος για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ), κατέθεσαν 19 Αμερικανοί βουλευτές, λίγες ημέρες μετά τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ.
Η απόφαση 486 ακολουθεί το προηγούμενο των αποφάσεων 356 της Βουλής και 300 της Γερουσίας που είχαν κατατεθεί στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Κογκρέσου και είχαν συγκεντρώσει την υποστήριξη 100 νομοθετών, μεταξύ των οποίων και του νυν προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Η απόφαση χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της προσπάθειας να...εμπεδωθεί η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ και συνολικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ επισημαίνεται η εχθρική δραστηριότητα και προπαγάνδα της κυβέρνησης Γκρούεφσκι εναντίον της Ελλάδας, και υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές των Σκοπίων ενθάρρυναν τους πολίτες τους να μποϋκοτάρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Γίνεται, δε, μνεία στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς και της αντίστοιχης απόφασης των ηγετών της Συμμαχίας στο Στρασβούργο σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αφού πρώτα λυθεί το θέμα του ονόματος.
Η Απόφαση προτρέπει την πΓΔΜ να συνεργασθεί με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Την καλεί επίσης να απέχει από κάθε εχθρική δραστηριότητα εναντίον της Ελλάδας και να σταματήσει να παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία ασκώντας προπαγάνδα.
Η απόφαση υπογράφεται αρχικά από 19 Βουλευτές, 14 του Δημοκρατικού κόμματος και 5 του Ρεπουμπλικανικού. Η πρωτοβουλία αυτή της ηγεσίας της ομάδας στήριξης των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο στηρίζεται, μεταξύ άλλων, από 6 μέλη της αρμόδιας υποεπιτροπής Ευρώπης της Βουλής. Αποτελεί την πρώτη κίνηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο Κογκρέσο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Ομπάμα και συνέπεσε με τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου της "Κυπριακής και Ελληνικής ηγεσίας" στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: greece-salonika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου