Tου Αθανασιου Eλλις
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μεγάλος κερδισμένος των χθεσινών ευρωεκλογών. Κέρδισε για πρώτη φορά τον Κώστα Καραμανλή μετά πέντε χρόνια. Είχαν προηγηθεί τρεις ήττες με σημαντική διαφορά -στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2004, όπως και στις εθνικές εκλογές του 2007- και μια απειλητική εσωκομματική αμφισβήτηση που είχε (και έχει) τη στήριξη συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης. Mετά τη χθεσινή ευρεία νίκη του, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο κόμμα του και στοχεύει ισχυροποιημένος προς την πρωθυπουργία, αν και η αυτοδυναμία παραμένει δύσκολη.
Ο Κώστας Καραμανλής στο παρελθόν ενέπνευσε, δήλωσε πολέμιος των «νταβατζήδων», υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει φαινόμενα διαφθοράς και τελικά υπέστη μια μεγάλη ήττα, η οποία τον υποχρεώνει να λάβει μέτρα και να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές.
Το πιθανότερο είναι ότι σύντομα θα προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό. Στο επίκεντρο των εξελίξεων τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το τελευταίο διάστημα στοχοποιήθηκε από πολλούς, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων «καραμανλικών» στελεχών, οι οποίοι της επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες για τα λάθη που υπήρξαν στον χειρισμό της υπόθεσης Καραβέλα. Η υπουργός Εξωτερικών αποτελεί...προσφιλή στόχο και του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος το επόμενο διάστημα θα επαναλάβει τις εκκλήσεις για αντικατάστασή της, αυτή τη φορά οπλισμένος με το 7% που έλαβε χθες με το οποίο θα επιχειρήσει να δελεάσει τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι αθροιζόμενα τα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ μπορούν να διασφαλίσουν νίκη της ευρύτερης Κεντροδεξιάς στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Το τι θα γίνει με την κ. Μπακογιάννη δεν αποτελεί «εσωτερικό θέμα» της Ν.Δ. Αφορά τη θέση της Ελλάδας διεθνώς. Οποιος βρεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών τους επόμενους μήνες θα κληθεί να χειρισθεί σημαντικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της ηγεσίας της ελληνικής διπλωματίας δεν θα ωφελήσει τη χώρα. Ο χρόνος πιέζει. Σε 19 ημέρες η Ελλάδα φιλοξενεί στην Κέρκυρα τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, όπως και τη σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Η σημασία της ταυτόχρονης παρουσίας στη χώρα μας της Χίλαρι Κλίντον και του Σεργκέι Λαβρόφ στις 27 και 28 Ιουνίου είναι αυτονόητη. Ακολούθως, τον Ιούλιο, επανέρχεται στο προσκήνιο το Σκοπιανό και ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να έχει νέες επαφές με τις δύο πλευρές. Επίσης, δρομολογείται η πρώτη επίσημη συνάντηση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ το επόμενο εξάμηνο θα είναι πολύ κρίσιμο για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Ο κ. Καραμανλής οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα εάν η κ. Μπακογιάννη θα συνεχίσει να ηγείται της ελληνικής διπλωματίας. Η θέση του υπουργού Εξωτερικών δεν αφορά απλά την εσωτερική δομή της κυβέρνησης. Αφορά την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.
ΠΗΓΗ
Tο «Bατερλό» της Nτόρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου