Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΠΟΥ: Σε παγκόσμια πανδημία η γρίπη Α



Ο ΠΟΥ ανέβασε στο 6 το επίπεδο του συναγερμού του για τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1).

Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χαν ανακοίνωσε σήμερα στους εκπροσώπους των κρατών μελών του Οργανισμού την αύξηση στο ανώτατο επίπεδο (στο 6) του συναγερμού του για πανδημία για την γρίπη Α (Η1Ν1), έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στην Γενεύη.

«Επιβεβαίωσε ότι θα περάσουμε στην φάση 6», το ανώτατο επίπεδο του συναγερμού που σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την πρώτη του πανδημία γρίπης του αιώνα, δήλωσε ένας αμερικανός διπλωμάτης κατά το τέλος μιας συνόδου με την κυρία Χαν.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ ήταν καθησυχαστική, δήλωσε ένας Αιγύπτιος διπλωμάτης. «Το σημαντικό μήνυμα της συνόδου αυτής είναι ότι είμαστε διαφορετικές χώρες με διαφορετικές καταστάσεις. Δεν υπάρχει μια μοναδική συνταγή» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρόσθεσε.

Η κίνηση αυτή του ΠΟΥ δεν σημαίνει ότι ο ιός θα προκαλέσει νέα θύματα ή περισσότερους θανάτους. Από την εμφάνιση της γρίπης Α τον Απρίλιο στο Μεξικό, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 74 χώρες, όπου έχουν αναφερθεί 28.000 περιπτώσεις και 141 θάνατοι.

Είναι η πρώτη πανδημία γρίπης από το 1968, όταν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη του Χογνκ Κονγκ.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξέδωσε ο ΠΟΥ

Δέσμη μέτρων προς όλες τις χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λίγο μετά από την ανακοίνωση του για αύξηση στο ανώτατο επίπεδο (στο 6) του συναγερμού του για πανδημία για την γρίπη Α.

Στόχος των μέτρων είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα κράτη είναι ελεύθερα να τα εφαρμόσουν όπως επιθυμούν, με όποιο τρόπο θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος.

Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη Α, οι κυβερνήσεις πρέπει να χειρίζονται την κατάσταση υπό το νομικό καθεστώς, που θεωρούν κατάλληλο, όπως π.χ. να κηρύξουν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, όλες οι χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τον Οργανισμό για την εξέλιξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής εξέλιξης του καθώς και για τυχόν μεταλλάξεις του ιού ή σημάδια αντιστάσεις του ιού στα φάρμακα.

Σε ατομικό επίπεδο, ο ΠΟΥ συνιστά στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν στο σπίτι τους και να μην έρχονται σε επαφή με τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι αρχές πρέπει να εκδώσουν οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται στην απομόνωση.

Τα μέτρα απομόνωσης πρέπει να ακολουθούν το κλείσιμο των σχολείων και η προσαρμογή των ωρών εργασίας ώστε οι άνθρωποι να μην συνωστίζονται.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.

Ακόμη, οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να διανέμουν τα απαραίτητα φάρμακα και να συγκεντρώσουν επαρκή εμβόλια.

Τέλος, οι χώρες πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τις θεραπείες και τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Στις χώρες που δεν πλήττονται από τη νέα γρίπη Α, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τα σχέδια προετοιμασίας τους για μία «επικείμενη πανδημία» και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προγράμματα για την διανομή των ιατρικών μέσων.

Παρασκευή εμβολίου κατά της γρίπης Α ζητά ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε επίσης από τα φαρμακευτικά εργαστήρια «να ενεργήσουν τάχιστα ώστε να παρασκευάσουν το κατάλληλο εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) μόλις θα τελειώσουν την παραγωγή του εμβολίου κατά της εποχιακής γρίπης».

Για την διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χαν «αμέσως μόλις τα εργαστήρια ολοκληρώσουν την παραγωγή του εμβολίου κατά της εποχιακής γρίπης θα πρέπει τάχιστα να προχωρήσουν στην παραγωγή ενός εμβολίου κατά της νέας γρίπης Α».

Οι παραγωγοί του εμβολίου «βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παραγωγής του εμβολίου κατά της εποχιακής γρίπης και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην παραγωγή του εμβολίου κατά της πανδημίας», επανέλαβε η κ. Χαν.

Σημειώνεται πάντως ότι πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι η παραγωγή εμβολίου κατά της νέας γρίπης Α θα αποβεί σε βάρος της παραγωγής εμβολίου κατά της εποχιακής γρίπης.

Έγινε τέλος γνωστό ότι πολλά φαρμακευτικά εργαστήρια έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούνται με το εμβόλιο της νέας γρίπης Α και θεωρείται πιθανό να αρχίσει η παραγωγή του εμβολίου αυτού «στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεύτερο κύμα μολύνσεων για τις πληγείσες χώρες

Προειδοποίηση προς τις χώρες που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να είναι προετοιμασμένες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης των μολύνσεων λόγω του ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος, απέστειλε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χαν.

«Όταν θα τελειώσετε με το πρώτο κύμα, πρέπει να ξεκινήσετε να προετοιμάζεστε για το μέλλον», δήλωσε η κ. Χαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά από την ανακοίνωση του ΠΟΥ για την αύξηση στο ανώτατο επίπεδο (στο 6) του συναγερμού του για την πανδημία της νέας γρίπης Α.

Περίπου 28.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον Μάρτιο από τη νέα γρίπη Α σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς εντοπίζονται στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Χιλή καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κινητοποίηση και οικονομική ενίσχυση ζητά ο Ερυθρός Σταυρός

Οι οργανώσεις Ερυθρός Σταυρός και Ερυθρά Ημισέληνος «θα πρέπει να κινητοποιηθούν σε ολόκληρο τον κόσμο και να προετοιμαστούν να ανταποκριθούν» στην πανδημία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), ανακοινώθηκε σήμερα από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού.

«Η ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι περάσαμε στην φάση 6, που σημαίνει επείγουσα ανάγκη για κινητοποίηση-και οικονομική-όλων», αναφέρεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία που εκφράζει παράλληλα τη λύπη της γιατί παρά τις εκκλήσεις της για χρηματική ενίσχυση για την αντιμετώση της νέας γρίπης δεν έλαβε τις απαντήσεις που ανέμενε.

«Παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Ομοσπονδία έχει κινητοποιηθεί δεν έχει κατ' ουδένα τρόπο συγκεντρώσει τα αναγκαία χρήματα για την αντιμετώπιση της νόσου...», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Για ένα ή δύο χρόνια θα κυκλοφορεί ο ιός Η1Ν1 στον κόσμο

Την άποψη του ότι ιός Η1Ν1 που προκαλεί τη νέα γρίπη Α θα κυκλοφορήσει στον κόσμο για περίπου ένα ή δύο χρόνια εξέφρασε σήμερα ο δεύτερος στην ιεραρχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Κέιτζι Φουκούντα, λίγο μετά από την ανακοίνωση του ΠΟΥ για την αύξηση στο ανώτατο επίπεδο (στο 6) του συναγερμού του για πανδημία για την γρίπη Α (Η1Ν1).

Ο ιός Η1Ν1 «θα κυκλοφορήσει στον κόσμο για περίπου ένα ή δύο χρόνια και θα μολύνει τους ανθρώπους στο επίπεδο της πανδημίας», εξήγησε ο Κέιτζι Φουκούντα σε Συνέντευξη Τύπου.

«Η απάντηση μας πρέπει να διαθέτει ευελιξία και να παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Φουκούντα, ο οποίος πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να κατευνάσουμε την κατάσταση «πρέπει να ενημερώνουμε τις χώρες».

"Όχι» ΟΗΕ σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Την αποτροπή της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων ακραίων μέτρων συνέστησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τονίζοντας την ανάγκη οι αντιδράσεις απέναντι στην αύξηση από τον ΠΟΥ στο ανώτατο επίπεδο (στο 6) του συναγερμού του για πανδημία για την γρίπη Α (Η1Ν1) να βασίζονται στην επιστήμη.

«Πρέπει να επαγρυπνούμε απέναντι στις κινήσεις που χαρακτηρίζονται από βιασύνη και διακρίσεις, όπως η απαγόρευση των ταξιδιών ή οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί», δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

Καθησυχαστικός ο Λ. Οίκος

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε σήμερα ότι η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αυξήσει στο ανώτατο το επίπεδο συναγερμού για τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) δεν θα αλλάξει πολλά πράγματα όσον αφορά τα μέτρα που ήδη έχουν λάβει οι ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος την αντιμετωπίζει ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση εξ αρχής» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μπιλ Μπάρτον, από το αεροσκάφος που μεταφέρει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Γουισκόνσιν όπου θα συμμετάσχει σε μια δημόσια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η απόφαση του ΠΟΥ είχε ως κίνητρο περισσότερο γεωγραφικούς λόγους παρά την εξάπλωση της ασθένειας.

«Η αντίδρασή μας θα είναι επομένως εξίσου δραστική με προηγουμένως σε ότι αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης», κατέληξε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: