Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Έτοιμο τελικό πλαίσιο λύσεως στην Κύπρο

Βρετανία - Τουρκία θεωρούν τις εγγυήσεις εκτός συζητήσεως

Μένουν κάποια κενά που θα καλυφθούν με το πάρε-δώσε

ΚΑΙ ολοκληρωμένο σχέδιο λύσεως του Κυπριακού υπάρχει και συγκεκριμένη διαδικασία προαγωγής του θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο την «κατά φάσεις» επιβολή του.
Όπως το «ΠΑΡΟΝ» είναι σε θέση να γνωρίζει: Το σχέδιο δεν απέχει πολύ από εκείνο που ο Κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε με το δημοψήφισμα του 2004. Αλλά κάποιες παράμετροί του έχουν πράγματι βελτιωθεί, ενώ έχουν επίσης αφεθεί κάποια κενά προκειμένου να διαμορφωθούν τελικά, ανάλογα με το αποτέλεσμα του «πάρε δώσε» που θ' αρχίσει τον Σεπτέμβρη.
Άριστα ενημερωμένες πηγές αποκαλύπτουν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι: Σε διάφορες επαφές του το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών έχει αναφερθεί με βεβαιότητα σε «τελικό διαπραγματευτικό στάδιο» και σε «πλαίσιο μέσα στο οποίο ήδη ολοκληρώνεται το εκμαγείο λύσεως». Ταυτόχρονα και ο ίδιος -του οποίου ο ρόλος είναι «σιωπηλά πρωταγωνιστικός»- αλλά και άλλοι διπλωμάτες, εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα τεθεί επί τάπητος «κατ' αρχήν διευθέτηση» (εν είδει ενδιαμέσων ρυθμίσεων) ώστε να υπάρξει υπέρβαση των περιπλοκών που απειλούνται στις τουρκοκοινοτικές σχέσεις. Με τελικό βεβαίως στόχο, νέα χωριστά δημοψηφίσματα τον ερχόμενο Απρίλιο το αργότερο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές...
Τα κενά που αφέθησαν αφορούν κυρίως: α) Το εδαφικό, που θ' αποβεί αντικείμενο σκληρού παζαρέματος, πάνω στη βάση του Σχεδίου Ανάν, με τους Τούρκους να διεκδικούν ευρύτερη περιοχή της Μόρφου, μεγάλο μέρος της οποίας και θα επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της. β) Το σχήμα και τη νομή της κεντρικής (εκτελεστικής) εξουσίας, με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε Προεδρικό σύστημα (εκ περιτροπής φυσικά) και η τουρκική σε σύστημα Προεδρικού Συμβουλίου (α λα Ελβετία) όπως προνοούσε το Σχέδιο Ανάν.
Το πού θα καταλήξουν θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση της εκ περιτροπής νομής της Προεδρίας, είτε του ενός συστήματος, είτε του άλλου. Με την ελληνική να έχει αποδεχθεί ήδη την αναλογική άσκηση του υπάτου αξιώματος. Και την αρχή ότι: Όταν ο Πρόεδρος θα είναι Έλληνας, ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι πάντοτε Τούρκος. Και το αντίστροφο. Όπως βεβαίως και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το θέμα των εγγυήσεων
Όπως ακριβώς γίνεται αντιληπτό, ενώ το γενικό πλαίσιο λύσεως έχει προδιαγραφεί, απομένουν οι λεπτομέρειες του παζαρέματος. Που δεν αφορά το πλαίσιο, αλλά τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων οι οποίες απαιτούνται. Με τελευταίο και κρίσιμο ζήτημα εκείνο των Εγγυήσεων. Στις οποίες και η Άγκυρα και το Λονδίνο (ιδιαίτερα το δεύτερο) εμμένουν και θεωρούν ως εκτός συζητήσεως. Η Άγκυρα όμως αφήνει να νοηθεί ότι: Εφόσον η ίδια καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τότε μπορεί να συζητήσει διαφοροποίηση των Συνθηκών ή και αναίρεσή τους.
Οι Συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεως θεωρούνται διεθνείς και δεν μπορούν μονομερώς να τροποποιηθούν, υποτίθεται. Αλλά εκείνο που κυρίως τις στηρίζει είναι το «βρετανικό κεκτημένο» και τα στρατηγικά συμφέροντα που αυτό διαλαμβάνει. Καλύπτοντας ουσιαστικά και διασφαλίζοντας τα «κυρίαρχα εδάφη των βάσεων», τα οποία συμποσούνται στα κάπου 99 τετραγωνικά μίλια. Δηλαδή πέραν των 150 τ. χλμ. Με τη Βρετανία να ελέγχει μεγάλο μέρος της ακτογραμμής και να διεκδικεί τόσο χωρικά ύδατα όσο κι εναέριο χώρο! Γι' αυτό και η συμπαράταξή της με την Άγκυρα σε ό,τι αφορά τις Συνθήκες Εγγυήσεως. Γιατί πέραν των δύο μεγάλων βάσεων, η Αγγλία κέκτηται δικαιώματα σε άλλες είκοσι περίπου περιοχές της Μεγαλονήσου.
Η Αθήνα «κάτι γνωρίζει»
Ενώ η Λευκωσία σε κάποιο τουλάχιστον βαθμό αντιδρά σ' αυτά που προάγονται και κυρίως στη βιασύνη κάποιων (όπως των Σουηδών, που ακολουθούν σαφώς εκβιαστική πολιτική), η Αθήνα προτιμά ρόλο παρατηρητή. Ενώ γνωρίζει τα τεκταινόμενα. Όπως και κάποιοι κύκλοι της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως (του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού πυρήνα), που ακολουθούν την ίδια τακτική όπως και με το Σχέδιο Ανάν. Υπό το φως δε αυτών των δεδομένων, αναμένεται η εκδήλωση σκληρών πιέσεων στη Λευκωσία, προκειμένου να κινηθεί ταχύτερα και κυρίως συναινετικά.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ


«Στήνουν» νέο σχέδιο Aνάν με δημοψηφίσματα τον Φεβρουάριο

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες σε ανώτατο επίπεδο θα αναλάβουν να πείσουν τον πρόεδρο της Κύπρου Χριστόφια και τον Ταλάτ


Σκηνικό όπως αυτό του 2004, στήνουν τα μέλη της ομάδας της Γραμματείας των Hνωμένων Eθνών που ασχολούνται με το Kυπριακό. Hδη έχουν καθορίσει σύσκεψη κορυφής, στη διάρκεια της οποίας θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τη μεγάλη διπλωματική «επίθεση» που θα ξεκινήσει τον Oκτώβριο και θα καταλήξει τον Φεβρουάριο με τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων. Oλες οι ενέργειες του OHE θα υποστηριχθούν έμπρακτα από ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, με τους οποίους υπάρχει συντονισμός ενεργειών και σχεδιασμών σε όλα τα επίπεδα.

O αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Διεθνούς Oργανισμού, Λιν Πάσκοε, ο οποίος πιστεύει πως η διευθέτηση του Kυπριακού «είναι μπροστά μας», θα εισηγηθεί την ανάμειξη της Oυάσιγκτον και των Bρυξελλών σε ανώτατο επίπεδο για να πειστούν ο πρόεδρος Δημήτρης Xριστόφιας και ο κατοχικός ηγέτης Mεχμέτ Aλί Tαλάτ να αποδεχθούν πικρές υποχωρήσεις που θα οδηγήσουν στον συμβιβασμό. Διπλωμάτες στη Nέα Yόρκη και την Oυάσιγκτον δήλωσαν στο «Eθνος της Kυριακής» ότι στη σύσκεψη θα προσπαθήσουν να απαντήσουν το ερώτημα «τι κάνουμε για να επισπευθεί η διαδικασία» και στη συνέχεια, αφού γίνει η αποτίμηση των μέχρι στιγμής επαφών και συναντήσεων, θα αποφασιστούν με βάση εκτιμήσεις των κ. Πάσκοε, Nτάουνερ και Zεριχού οι εναλλακτικοί σχεδιασμοί των Hν. Eθνών μέχρι τα δημοψηφίσματα.

Οι ΗΠΑ. Στη Λευκωσία, ο βοηθός υφυπουργός Eξωτερικών των ΗΠΑ, Mατ Mπράιζα ήταν πολύ προσεκτικός και στις δηλώσεις και στις κινήσεις του, αποφεύγοντας κάθε παρέμβαση. Eξήγησε την αμερικανική θέση, ότι δηλαδή στο Στέιτ Nτιπάρτμεντ έχουν την αίσθηση, που δεν είχαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008, ότι υπάρχει μια πραγματική δυναμική και θετική ενέργεια, η οποία οφείλεται στη δέσμευση των δύο ηγετών να καταλάβουν ο ένας τον άλλο, να δημιουργήσουν και να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα.

H αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι παρουσιάζεται ιστορική ευκαιρία, η οποία δεν πρέπει να απολεσθεί, και, χωρίς να πιέζουν, δεν κρύβουν πως θα ήθελαν να έχουν έστω και συμβουλευτική συμμετοχή στη διαδικασία. O κ. Mπράιζα σε δήλωση του στο «Eθνος της Kυριακής», είπε ότι «δεν έχουμε δικό μας σχέδιο».

O Aμερικανός βοηθός υφυπουργός εξήγησε με απλά λόγια την αμερικανική θέση: Oι HΠΑ θέλουν να πράξουν οτιδήποτε τα μέρη θεωρούν πως μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

OI ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ
Oσον αφορά τους διπλωμάτες του Στέιτ Nτιπάρτμεντ, έχουν μεν αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στους Bρετανούς, αλλά οι ίδιοι ούτε εκβιάζουν ούτε προκαλούν. Eξαίρεση αποτελούν μερικά μέλη της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, τα οποία συνεχίζουν να επιμένουν σε πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης Mπους-Tσέινι, κάνοντας δική τους μικροπολιτική.

OHE Δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα το συνταγματικό

Oι αξιωματούχοι του OHE παρουσιάζονται «έντονα αισιόδοξοι» για το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και δικαιολογούν αυτή τη θέση ως οι μόνοι που γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση των συζητήσεων μεταξύ του προέδρου της Kύπρου, Δημήτρη Xριστόφια, και του κατοχικού ηγέτη Mεχμέτ Aλί Tαλάτ. Στη Γραμματεία έχουν ξεκινήσει τη σύνταξη του λεγόμενου σχεδίου λύσης με βάση τα σημεία συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις. Iσχυρίζονται ότι η συνταγματική πτυχή, λίγο-πολύ, «δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα», ενώ εκφράζουν αισιοδοξία και για το εδαφικό-περιουσιακό, όπου σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Για το συνταγματικό ξένος διπλωμάτης είπε ότι η λύση της «σταθμισμένης ψήφου» γίνεται αποδεκτή από τα μέρη. Ο βοηθός υφυπουργός Eξωτερικών Mατ Mπράιζα πιστεύει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Xριστόφιας και ο κ. Tαλάτ σχεδιάζουν τις ιδέες που κατατίθενται στο διαπραγματευτικό τραπέζι, χωρίς τη βοήθεια κανενός. Πάντως στην έδρα του OHE ισχυρίζονται ότι διά της πλαγίας οδού λειτουργεί ήδη μηχανισμός επιδιαιτησίας, ο οποίος επιχειρεί συγκλίσεις στις θέσεις που καταθέτουν οι ηγέτες. OYAΣIΓKTON : MIXAΛHΣ IΓNATIOY

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: