Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009
Επαναστατικός Αγώνας και Σέχτα : Νέα δεδομένα βλέπουν οι Αμερικανοί
Ποιος δολοφόνησε τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα; Η ελληνική αστυνομία συνέκλινε το προηγούμενο διάστημα στο ότι η δολοφονία θα πρέπει να αποδοθεί στη "Σέχτα Επαναστατών". Εν τούτοις ανάλυση της εξειδικευμένης αμερικανικής εταιρεία αναλύσεων σε θέματα μυστικών υπηρεσιών και τρομοκρατίας «Stratfor Global Intelligence» έρχεται να περιπλέξει τα δεδομένα, καθώς υποστηρίζει, ότι την ευθύνη για την δολοφονία του αστυνομικού στα Άνω Πατήσια έχει ο «Επαναστατικός Αγώνας» και όχι η «Σέχτα Επαναστατών».
H εταιρεία αναφέρει ότι οι πρακτικές του «Επαναστατικού Αγώνα» έχουν ομοιότητες με την δράση της «17 Nοέμβρη» και επισημαίνει πως το επίπεδο κινδύνου αυξάνεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.
Σε ανάλογα συμπεράσματα έχει προβεί και το Στέιτ Nτιπάρτμεντ. Εκτιμάτε δηλαδή ότι ο Επαναστατικός Αγώνας αντικατέστησε την δράση και τον ιδεολογικό χώρο που τις προηγούμενες δεκαετίες κάλυπτε η «17 Νοέμβρη».
H αμερικανική εταιρεία Stratfor Global Intelligence καταλήγει συμπερασματικά ότι τα μέλη του Eπαναστατικού Aγώνα είναι άκρως επικίνδυνα, καθώς παλαιότερα απέφευγαν τα κτυπήματα που θα προκαλούσαν πολλά θύματα και προειδοποιούσαν για τα σημεία επίθεσης, ενώ τώρα δολοφονούν χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες.
Πηγή: foreignpress-gr
EA: The Return of Classical Greek Terrorism
By Fred Burton and Ben West
Greek anti-terrorism police officer Nektarios Savas was shot and killed June 17 while guarding a state witness in an Athens neighborhood. Savas was parked in an unmarked vehicle outside the residence of Sofia Kyriakidou, the wife and key witness in the trial of Angeletos Kanas, a convicted member of a defunct Greek militant group. At 6:20 a.m., shortly after sunrise in Athens, Savas had just gotten coffee and was settling in for his shift when two gunmen approached his vehicle and fired 24 rounds into it, hitting him 18 times and wounding him fatally. The assassins then sped away on motorcycles driven by two other accomplices. Savas was never able to draw his weapon.
Although the witness Savas was protecting was in the house at the time of the shooting, the gunmen do not appear to have made any attempt to harm her.
Η συνέχεια εδώ
τις 17 Ιουνίου, ο αστυνομικός Νεκτάριος Σάββας που υπηρετούσε στην Ελληνική αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ενώ εκτελούσε υπηρεσία φρούρησης της συζύγου του Αγγελέτου Κανά, Σοφίας Κυριακίδου. Η γυναίκα αυτή είναι η μάρτυρας κλειδί στη δευτεροβάθμια δίκη του Κανά που έχει ήδη καταδικαστεί ως μέλος του παροπλισμένου πλέον ΕΛΑ. Παρ` όλο που την ώρα της δολοφονίας η μάρτυρας βρισκόταν στο σπίτι της, δεν έγινε καμία απόπειρα εναντίον της.Αν και την ευθύνη για την δολοφονία του αστυνομικού ανέλαβε η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», εν τούτοις πιστεύεται πως πίσω από αυτήν όσο και από άλλες πρόσφατες παρόμοιες ενέργειες κρύβεται ο «Επαναστατικός Αγώνας» που επιχειρεί στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2003. Ο ΕΑ θεωρείται ότι προέκυψε από την ΕΟ 17Ν και όπως εκείνη έτσι και αυτός απορρίπτει την δημοκρατία, τον καπιταλισμό και τις εξωτερικές (ιδίως των ΗΠΑ) παρεμβάσεις στην Ελλάδα. Ο ΕΑ απορρίπτει επίσης και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρώντας ότι αυτές πλήττουν την εργατική τάξη της Ελλάδας. Ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στην περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 διαμαρτυρόμενος κυρίως για το υψηλό τους οικονομικό κόστος αλλά και για τα ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφάλειας που ίσχυαν τότε στην Αθήνα.
Η πρόσφατη δολοφονία του αστυνομικού σε συνδυασμό με άλλες παρόμοιες ενέργειες, δείχνει ότι ο ΕΑ γίνεται όλο και πιο θρασύς και μοιράζεται με την 17Ν πολύ περισσότερα από την κοινή ιδεολογία. Είναι πολύ πιθανόν να δούμε τις ενέργειες του ΕΑ να αυξάνονται και να μιμούνται εκείνες της 17Ν που στην μακρόχρονη περίοδο δράσης της στόχευε όχι μόνο αστυνομικούς αλλά και διπλωμάτες και επιχειρηματίες.
Η Τρομοκρατία στην Ελλάδα.
Οι επιθέσεις εκ μέρους ακροαριστερών και αναρχικών ομάδων ξεκινούν στην Ελλάδα από το 1975 όταν η πρωτοεμφανιζόμενη τότε ΕΟ 17Ν δολοφόνησε πυροβολώντας από κοντά τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Richard Welch. Οι επιθέσεις όμως του 2009 έχουν γίνει πολύ περισσότερες και πιο θανατηφόρες. Ήδη έχουν γίνει 16 επιθέσεις μέσα στο 2009 συγκρινόμενες με 10 στο 2008 και 4 στο 2007. Την 5 Ιανουαρίου, ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά έναν αστυφύλακα που ήταν σε υπηρεσία έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο ΕΑ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αυτής. Τον Φεβρουάριο, τρεις άγνωστοι πυροβόλησαν και έριξαν χειροβομβίδες εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Αθήνα και την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η λεγόμενη «Σέχτα Επαναστατών».
Στις αρχές της δράσης του, ο ΕΑ απέφευγε τις θανατηφόρες επιθέσεις. Προειδοποιούσε τηλεφωνικά τους στόχους και συνήθως τοποθετούσε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες ώστε να αποφευχθούν τυχόν παράπλευρες απώλειες. Οι επιθέσεις αυτές θύμιζαν περισσότερο βανδαλισμό παρά τρομοκρατία. Τον τελευταίο όμως καιρό οι επιθέσεις του ΕΑ κλιμακώνονται και είναι πλέον σχεδιασμένες να προκαλέσουν θανάτους. Όλο και περισσότερο δηλαδή, η οργάνωση μοιάζει με την 17Ν και φαίνεται μάλιστα να χρησιμοποιεί πλέον και τις μεθόδους της.
Κοινή τακτική.
Την ΕΟ 17Ν αποτελούσε μια μικρή ομάδα ατόμων που στη διάρκεια της 25χρονης δράσης της δολοφόνησε 22 ανθρώπους πριν τελικά εξαρθρωθεί τον Ιούνιο του 2002. Η Οργάνωση στόχευε πολιτικά γραφεία, αστυνομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οχήματα, εφορίες και κτίρια ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στις δολοφονίες που διέπραττε, από κοντινή πάντα απόσταση, χρησιμοποιούσε κυρίως ένα 45αρι. Η Οργάνωση τοποθετούσε επίσης και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς όπως χρησιμοποιούσε και αντιαρματικές ρουκέτες που προμηθεύθηκε κατόπιν επιδρομής σε στρατόπεδο της Λάρισας το 1989.
Οι πιο θανατηφόρες ενέργειες της 17Ν ήταν οι επιθέσεις με ελαφρά όπλα εναντίον ξένων διπλωματών και Ελλήνων επιχειρηματιών καθώς αυτοί έμπαιναν, έβγαιναν ή βρίσκονταν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Η πρώτη επίθεση εναντίον του σταθμάρχη της CIA έγινε έξω από το σπίτι του όταν αυτός επέστρεφε από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Το 1983 πυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του την ώρα που ήταν σταματημένο σε κόκκινο φανάρι ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στη Αθήνα Πλοίαρχος George Tsantes. Ο μεγαλοβιομήχανος Δημήτρης Αγγελόπουλος δολοφονήθηκε έξω από την κατοικία του και ενώ έμπαινε στο αυτοκίνητό του τον Απρίλιο του 1986. Πολλές ενέργειες της Οργάνωσης διαπράχθηκαν με αυτή τη μέθοδο έως ότου φθάσουμε στη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Stephen Saunders που πυροβολήθηκε από δυο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα την ώρα που πήγαινε στο γραφείο του. Η μοτοσικλέτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως όχημα διαφυγής τόσο από την 17Ν όσο και από τον ΕΑ. Είναι ενδεικτικό πως όταν ο ΕΑ αποφάσισε να σκοτώσει τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα, επέλεξε την ίδια δοκιμασμένη μέθοδο πυροβολισμού και διαφυγής με δίτροχο και με θύμα σε υπηρεσία ρουτίνας. Τέτοιου είδους επιθέσεις δεν είναι θεαματικές όσο η χρήση βομβών αλλά είναι σαφώς πιο αποτελεσματικές και εκπέμπουν μια απλή αν και βίαιη κομψότητα.
Κοινοί στόχοι.
Ο ΕΑ δεν φαίνεται να υιοθετεί μόνο τη μέθοδο δράσης της 17Ν αλλά και τους στόχους της. Τόσο αυτός όσο και άλλες παρεμφερείς ομάδες, συνήθως στοχοποιούν εγκαταστάσεις πολυεθνικών εταιριών όπως είναι οι τράπεζες, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων αλλά και τα κομματικά & πολιτικά γραφεία. Ο ΕΑ έχει (όπως και η 17Ν) δείξει προτίμηση προς στόχους διπλωμάτες. Τον Ιανουάριο του `07 εκτόξευσαν μάλιστα αντιαρματική ρουκέτα εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας προκαλώντας ζημιά στον εξωτερικό της μαντρότοιχο. Το 2007 και 2008, ομάδες μάλλον προσκείμενες στον ΕΑ, τοποθέτησαν σειρά από αυτοσχέδιους μηχανισμούς (γκαζάκια) σε οχήματα που ανήκαν σε διπλωμάτες της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, των Φιλιππίνων, της Ιταλίας και της Βοσνίας. Οι επιθέσεις αυτές είχαν ως σύνηθες αποτέλεσμα την καταστροφή των οχημάτων χωρίς όμως να τραυματιστεί κανένας.
Αν και η τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών κάτω από τα σταθμευμένα στη διάρκεια της νύχτας οχήματα των διπλωματών δεν εμπεριέχει και μεγάλο ρίσκο, εν τούτοις αποδεικνύει ότι οι ομάδες αυτές έχουν τη δυνατότητα και την τεχνική να προκαλέσουν μεγαλύτερης ισχύος ενέργειες αν ποτέ το θελήσουν. Δείχνει επίσης ότι οι δράστες μπορούν να διεξάγουν παρακολουθήσεις προκειμένου να γνωρίζουν κινήσεις οχημάτων κλπ. Ότι μπορούν να προμηθευθούν τα υλικά, να κατασκευάσουν τη βόμβα, να σχεδιάσουν την ενέργεια, να τοποθετήσουν τη βόμβα και να διαφύγουν ασύλληπτοι. Αυτός είναι ο λεγόμενος επιθετικός κύκλος της τρομοκρατίας και αποδεικνύεται ότι τόσο ο ΕΑ όσο και άλλες παρόμοιες ομάδες τον κατέχουν πλήρως. Αν λοιπόν κάποιος διαθέτει την τεχνογνωσία να μπορεί να εντοπίσει τις κινήσεις κάποιου διπλωμάτη και να σχεδιάσει κάποια επίθεση εναντίον του, τότε δεν είναι δύσκολο και να κάνει το αναγκαίο άλμα προκειμένου να τον δολοφονήσει πυροβολώντας τον. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η αναγκαιότητα δυνατότητας λήψης σωστής πληροφόρησης αναφορικά με τα στοιχεία που θα πρέπει να συγκεντρωθούν ώστε να διεκπεραιωθεί μια παρόμοια επίθεση.
Προκειμένου να αιτιολογήσει απέναντι στη κοινή γνώμη την αυξανόμενη επιθετικότητά του, ο ΕΑ εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον της αστυνομικής βίας με αφορμή τον θάνατο εφήβου από αστυνομική σφαίρα τον Δεκέμβριο του 2008. Ένας ακόμη όμως παράγοντας που συντελεί στις κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα είναι και η παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία στην Ευρώπη θεωρείται ότι οφείλεται στις πολυεθνικές εταιρίες και στις κυβερνήσεις. Έτσι λοιπόν τόσο ο ΕΑ όσο και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, ξεκαθάρισαν πως οι διεθνείς τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα είναι μόνιμα στο στόχαστρό τους, κάτι που φάνηκε και στην απόπειρα εναντίον της Citibank την 18η Φεβρουαρίου αλλά και στην επίθεση εναντίον της τον Μάρτιο. Έτσι φαίνεται πως τόσο οι ξένοι διπλωμάτες όσο και οι οικονομικοί παράγοντες είναι πιθανόν οι νέοι στόχοι.
Προστασία από την τρομοκρατική απειλή.
Καμία κυβέρνηση δεν διαθέτει τους πόρους να προστατεύσει τους πάντες και τα πάντα και έτσι και η Ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο ΕΑ έχει στοχοποιήσει πολλούς οπότε και το κράτος δεν είναι δυνατό να παράσχει προστασία σε κάθε ξένο διπλωμάτη, Έλληνα βιομήχανο και ξένο επιχειρηματία που ζει στη χώρα. Έτσι είναι απαραίτητο για όσους ανήκουν σε αυτή την ομάδα στόχων να εφαρμόζουν προσωπικές συνήθειες και τακτικές ασφάλειας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε τυχόν παρακολουθήσεις από μηχανές ειδικά όταν οι επιβαίνοντες φορούν κράνη που κρύβουν ολόκληρο το πρόσωπό. Η ΕΟ 17Ν πυροβόλησε αρκετά από τα θύματά της από μοτοσικλέτα και ενόσω αυτά ήταν αμέριμνα μέσα στο αυτοκίνητό τους στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι ένοπλοι εμφανίζονταν ξαφνικά από πίσω και πυροβολούσαν από κοντινή απόσταση στη πλευρά του παράθυρου του οδηγού. Οι πιθανοί στόχοι του ΕΑ θα πρέπει λοιπόν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε μηχανές που τους πλησιάζουν από πίσω καθώς αυτοί είναι σταματημένοι στην κυκλοφορία.
Με την ίδια λογική, εταιρίες και κυβερνήσεις που έχουν προσωπικό στην Ελλάδα θα πρέπει να οργανώνουν τα δικά τους προληπτικά μέτρα ασφάλειας ώστε να μη πέσουν θύματα τρομοκρατικής ενέργειας. Ένα από τα πιο εμφανώς απαραίτητα μέτρα είναι και η καθιέρωση προγράμματος «αντιπαρακολούθησης» (counter surveillance program) μια και οποιασδήποτε ενέργειας θα προηγηθεί οπωσδήποτε η παρακολούθηση του στόχου. Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου θα βοηθήσει στην πρόληψη επιθέσεων σε ευαίσθητες περιοχές και πιθανόν να ματαιώσει ενέργεια που βρίσκεται στο πρώιμο ακόμη στάδιο προετοιμασίας. Τέτοιες μέθοδοι είναι πιθανόν επίσης να τροφοδοτήσουν τις Ελληνικές αρχές με πολύτιμες πληροφορίες. Ακόμη όμως και να μην φέρουν κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, είναι πολύ πιθανό πως η καθιέρωση αυτών των ιδιωτικών μεθόδων πρόληψης να συνεισφέρει στην ματαίωση κάποιας ενέργειας.
Με τις τρομοκρατικές επιθέσεις να κλιμακώνονται και την οικονομική κρίση να δυσκολεύει τα πράγματα, το επίπεδο κινδύνου στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα είναι πολύ ψηλό. Η λήψη προληπτικών μέτρων ασφάλειας ίσως βοηθήσει κάποιον ώστε να μην αποτελέσει αντικείμενο ειδήσεων στα ΜΜΕ της επόμενης μέρας.
Υστερόγραφο για επαγγελματίες της ασφάλειας.
Η δολοφονία του αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αποτελεί πολύτιμο μάθημα για όποιον είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια στόχων. Η συγκεκριμένη δολοφονία δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παγκοσμίως όπου η ασφάλεια ενός στόχου εξαρτάται από τη φύλαξη ενός μόνο ατόμου. Και δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο ο σκοπός αυτός να εργάζεται πολλές ώρες και τοποθετημένος στο ίδιο πάντα σημείο. Είναι δύσκολο λοιπόν να υπάρχει διαρκής εγρήγορση. Ιδίως αν δεν έχει συμβεί το οτιδήποτε για μήνες ή και χρόνια. Η φύλαξη καταντάει ρουτίνα και η συγκατάβαση είναι αυτή που κυριαρχεί. Ο κίνδυνος αυτός μεγεθύνεται στην σημερινή εποχή των λάπτοπ, των iPhones και γενικά των συσκευών που επιτρέπουν την απόσπαση της προσοχής κάποιου που είναι αναγκασμένος να τελεί σε συνεχή εγρήγορση . Η απόσπαση όμως της προσοχής μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα στις συνέπειές της.
Απόδοση: Strange Atractor
Πηγή: iReporter
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου