Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Πήραμε το «πάνω χέρι» στο Αιγαίο

Ανατροπή των στρατηγικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου επιφέρει η ουσιαστική επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής μας Αεροπορίας στη χρήση, αν ποτέ βεβαίως απαιτηθεί, του γαλλικής προελεύσεως στρατηγικού βλήματος πλεύσης (cruise), τύπου SCALP-NG, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων. Μια επιχειρησιακή ετοιμότητα που επετεύχθη την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παραδοσιακής και διαχρονικής προστάτιδος των ελληνικών όπλων...
Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Α», την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου το προσωπικό της 331 Μοίρας Παντός Καιρού «Θησέας», που επιχειρεί με μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000-5 Mk.2 από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, κατέστησαν τη Μοίρα τους πλήρως επιχειρησιακή στο νέο απόκτημα του οπλοστασίου της Π.Α., το βλήμα κρουζ SCALP-NG της γαλλικής MBDA (ή «Storm Shandow» η αγγλική του έκδοση) . Πλέον, τόσο οι ιπτάμενοι όσο και οι τεχνικοί της Μοίρας πέρασαν με απόλυτη επιτυχία το συμβατικό επίπεδο εκπαιδεύσεως «sec.52» και τώρα είναι ετοιμοπόλεμοι (combat ready).
Ο νέος αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Γιάννης Πατσαντάρας, με τον οποίο επικοινώνησε η «Α», αφού μας επιβεβαίωσε την πληροφορία, απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα, επισήμανε: «Η διαρκής προσπάθεια του προσωπικού, η διαρκής αναβάθμιση των συστημάτων και των μέσων και η καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή τους αξιοποίηση αποτελούν την κύρια και βασική αποστολή όχι μόνο των μονάδων του ΑΤΑ, αλλά όλης της Πολεμικής Αεροπορίας».
Το τι πραγματικά σημαίνει στην ισορροπία του Αιγαίου η απόκτηση από την Ελλάδα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με το λυσσώδη αγώνα των Τούρκων, από το 2000, οπότε η χώρα μας ανακοίνωσε την απόκτησή του, να μην το αποκτήσουμε. Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να υποστηρίξουν ότι το συγκεκριμένο σύστημα, που είναι ένα τακτικό βλήμα, συμπεριλαμβάνεται στους όρους της σύμβασης «μη διάδοσης των… πυρηνικών όπλων», επειδή –τάχα– είχε εμβέλεια μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων. Βεβαίως, δεν πέτυχαν τίποτα με τις όποιες οιμωγές τους και τελικά το SCALP-NG εντάχθηκε κανονικά στο οπλοστάσιο της Π.Α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το SCALP-NG, που φέρεται και βάλλεται μόνο από τα αεροσκάφη Μιράζ 2000-5 Mk.2, που διαθέτει η ΠΑ (αλλά όχι και οι Τούρκοι), καθώς και τα ιπτάμενα ραντάρ της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ, για τα οποία σας ενημερώσαμε σχετικώς την προηγούμενη βδομάδα, η Π.Α. αποκτά ένα τρομερό δίδυμο πολλαπλασιαστών ισχύων για το Αιγαίο, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή μας, που απομένει πλέον μέσω της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως του προσωπικού να το αξιοποιήσει πλήρως, μαθαίνοντας όλα τα «μυστικά» τους. Και βεβαίως, θεωρητικά τουλάχιστον, κανένας στρατηγικός στόχος δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής λόγω απόστασης.
Τέλος, η συγκεκριμένη επιτυχία της ελληνικής Π.Α. αποκαλύπτεται λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή, από πλευράς του πανίσχυρου τουρκικού υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, της σύμβασης για την αναβάθμιση 165 συνολικά παλαιότερων F-16 block.30/40 της τουρκικής Π.Α. σε επίπεδο F-16 block.50, όπως είναι και τα σύγχρονα αεροσκάφη τους, αποκτώντας έτσι έναν τρομερά ομοιογενή στόλο 300 περίπου F-16 block.50. Η σχετική σύμβαση είναι συνολικού ύψους 240 εκατ. δολαρίων και, εκτός της αναβάθμισης των μαχητικών, περιλαμβάνει και την απόκτηση τεσσάρων επιπλέον εξομοιωτών πτήσης για την εκπαίδευση του προσωπικού. Το πιο ενδιαφέρον βεβαίως είναι ότι τόσο η αναβάθμιση των αεροσκαφών όσο και η κατασκευή των εξομοιωτών θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, στο 1ο Κέντρο Εφοδιασμού και Συντήρησης στην αεροπορική βάση του Εσκί Σεχίρ το πρώτο και από την εταιρεία Χαβελσάν το δεύτερο. Οι τέσσερις εξομοιωτές, όταν κατασκευαστούν, θα εγκατασταθούν στις αεροπορικές βάσεις του Ακιντσί, του Μπαλικεσίρ, της Μπαντιρμά και του Ντιγιαρμπακίρ.

Πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: