Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Τζορτζ Σόρος: «Πώς χρηματοδότησα την πτώση του κομμουνισμού»

Ο Τζορτζ Σόρος, ο ουγγρικής καταγωγής επενδυτής και φιλάνθρωπος, περιγράφει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του CNN το πώς βοήθησε να χρηματοδοτηθεί η πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Τζορτζ Σόρος "έριξε" δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ιδρύματα της ανατολικής Ευρώπης, που ήταν αφοσιωμένα στην προώθηση της ιδέας της "ανοιχτής κοινωνίας" και αποτελούσαν πρόκληση για τα σοβιετικά καθεστώτα. Στην συνέντευξή του στο CNN.com, ο οικονομικός "γκουρού" περιγράφει πώς τα έργα αυτών των ιδρυμάτων, εν τέλει συνέβαλλαν στην κατάρρευση του κομμουνισμού.

"Δημιούργησα το πρώτο μου ίδρυμα στην Ουγγαρία το 1984. Η ιδέα ήταν απλή: το κρατικό δόγμα, που επέβαλε το κομμουνιστικό καθεστώς, ήταν εσφαλμένο και προσφέροντας μια εναλλακτική, θα μπορούσαμε να εκθέσουμε αυτά τα λάθη. Ετσι, υποστηρίζαμε κάθε πολιτιστικό γεγονός που δεν μπορούσε να εκφραστεί μέσα από το καθιερωμένο δόγμα…" δηλώνει ο κ. Σόρος. Περιγράφει τις δραστηριότητες των ιδρυμάτων του στην Ουγγαρία και άλλες δημοκρατίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. "Συνέχισα την επιτυχία της Ουγγαρίας, με ιδρύματα από το 1989 στην Πολωνία, την Κίνα και την Σοβιετική Ένωση… Όταν η σοβιετική αυτοκρατορία κατέρρευσε και η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε, συνεχίσαμε να επεκτεινόμαστε… Εως το 1992 υπήρχαν ιδρύματα "ανοιχτής κοινωνίας" σε 22 χώρες." 

"Στα τελευταία 30 χρόνια, τα ιδρύματα έχουν εργαστεί για την ανάπτυξη της ανοιχτής κοινωνίας σε όλο τον κόσμο… Εχουν βελτιωθεί οι ζωές ορισμένων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, όπως οι Ρομά στην Ευρώπη, οι μετανάστες από την Ευρασία, οι ναρκομανείς στην Ρωσία και άτομα με ειδικές ανάγκες, που απομονώνονται για όλη τους τη ζωή…"

Πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: