Τα μέλη που επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους και οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση του κόμματος θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της ΝΔ. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα πριν απο λίγο η ΚΕ της ΝΔ, αφού προηγουμένως ο Δ. Αβραμόπουλος απέσυρε την πρόταση του για τους φίλους, χάριν της ομοφωνίας.
Η διατύπωση της ΚΕ έχει ως εξής: “Στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν τα μέλη που επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους και οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση του κόμματος“.
Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, με αντικείμενο την αναθεώρηση των διατάξεων του καταστατικού για τον τρόπο εκλογής νέου προέδρου του κόμματος άρχισε με ομιλία του Κώστα Καραμανλή ο οποίος τόνισε ότι «η πορεία προς το συνέδριο δε χωρά προσωπικές αντιπαραθέσεις» και κάλεσε τους υποψηφίους να ασχοληθούν με την ουσία και όχι με την διαδικασία. Χαρακτήρισε, πάντως, θετική εξέλιξη την εκλογή προέδρου από τα μέλη του κόμματος, δεσμεύτηκε να στηρίξει τον νέο πρόεδρο και επισήμανε ότι δεν εκλέγεται μόνο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο επόμενος πρωθυπουργός.
Λίγο αργότερα σε νέα παρέμβασή του , ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ ενός διήμερου ή τριήμερου συνεδρίου, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και επανέλαβε ότι το νέο πρόεδρο του κόμματος θα πρέπει να τον στηρίξουν όλοι. «Όποιος δεν τον στηρίξει θα έχει να κάνει μαζί μου» είπε χαρακτηριστικά.(δείτε κι αυτό: http://www.antinews.gr/?p=21089)
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Σιούφας, τόνισε ότι μόνο η ΚΕ είναι αρμόδια για τις όποιες καταστατικές αλλαγές που θα εισηγηθούν στο συνέδριο και παρουσίασε την πρόταση για εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ από τη βάση τονίζοντας ότι θα ψηφίσουν τα μέλη ή όσοι εγγραφούν μέλη μέχρι και την ημέρα εκλογής.
Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε την εκλογή προέδρου από την βάση μεγάλο άλμα και επεσήμανε πως από την αρχή υποστήριξε ότι «η εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος έπρεπε να γίνει με προσφυγή στα μέλη της βάσης, από όλα τα μέλη του κόμματος. Ακόμα και από εκείνα που θα εγγραφούν την ίδια μέρα της ψηφοφορίας». Επανέλαβε δε ότι θα δεχθεί να ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος αρκεί να συμφωνήσουν όλοι, αλλά τόνισε ότι προτιμά το θέμα να λυθεί άμεσα και συναινετικά, επειδή «κουράζουμε με τις ατέλειωτες ώρες για τη διαδικασία».
Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίσθηκε ενωτική και κάνοντας μια ακόμα υποχώρηση, όπως είχαμε προαναγγείλει (Προσπάθειες συμβιβασμού στη ΝΔ) αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα αποδεχθεί και τη συμμετοχή των φίλων στην εκλογή , όπως προτείνουν οι άλλοι υποψήφιοι.
Στρατηγική υποχώρηση της Ντόρας αποτελεί και η συμφωνία της με την διεξαγωγή διήμερου συνεδρίου και όχι μονοήμερο και να τελειώνουμε. «Είναι επιβεβλημένο να γίνει ανοιχτή συζήτηση, να ακουστούν οι εκπρόσωποι της βάσης. Να γίνει διήμερο συνέδριο. Να μιλήσουμε πολιτικά. Η συζήτηση για τη διαδικασία έχει κουράσει», είπε.
Είπε ακόμα η κ. Μπακογιάννη: «Με ξέρετε πολλά χρόνια, Δεν έχω λείψει ούτε μια στιγμή από τις μάχες της παράταξης. Έχω οργώσει την Ελλάδα δεκάδες φορές. Στάθηκα στο πλευρό του Καραμανλή σε όλη αυτή τη διαδρομή. Ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Θέλω τη στήριξή σας, γιατί συμφωνείτε ότι αυτο που εκπροσωπώ είναι το καλύτερο. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας με καθαρούς στόχους για το πώς θα προχωρήσουμε. Αν εκλεγώ πρόεδρος το κόμμα θα εμπεδώσει τη φυσιογνωμία ενός μεγάλου σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος. Δεσμεύτηκα ότι θα προχωρήσω σε βαθιά ανανέωση. Ότι θα κάνω αποτελεσματική αντιπολίτευση. Χωρίς αποκλεισμούς. Με όλες τις τάσεις. Μπροστά μου δεν υπάρχουν ομάδες, παρά νεοδημοκράτες».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επέμεινε στην πρότασή του να έχουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αρχηγού όχι μόνο τα μέλη του κόμματος αλλά και οι φίλοι πολίτες. Με την πρότασή μου αυτή, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο ξεκίνημα για μία νέα και δυναμική παράταξη. Και πρόσθεσε ότι η πρότασή του αποτελεί σε κάθε περίπτωση πρόοδο στην υιοθέτηση των αρχών μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι αλλάζουμε για να έλθουν και πάλι μαζί μας όσοι αποστασιοποιήθηκαν το 2004, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και σημείωσε ότι έτσι η συμμετοχή τους δεν θα είναι ευκαιριακή όπως κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν. Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε κριτική στην προηγούμενη διακυβέρνηση μιλώντας για “πολιτική ατολμία, κουκούλωμα υποθέσεων και αποφάσεις που λαμβάνονταν πίσω από κλειστές πόρτες“. Πρότεινε, τέλος, το συνέδριο που θα γίνει στις 7 του μήνα να είναι ανοιχτό συνέδριο, να μπορεί να τοποθετηθεί όποιος θέλει, όχι μόνο για τις τροποποιήσεις του καταστατικού αλλά σε όλα τα πολιτικά θέματα όσος χρόνος και αν χρειαστεί.
Με την πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου συντάχθηκε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος τόνισε ότι πάνω από τις διαδικασίες και το Καταστατικό υπάρχουν οι άνθρωποι και πρόσθεσε: «Πώς θα πάμε στην εκλογή γυρίζοντας την πλάτη στην κοινωνία; Σήμερα θυμηθήκαμε το Καταστατικό που καταστρατηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τα μέλη μας; Κοροϊδέψαμε το πιο δυναμικό κομμάτι του κόμματός μας».
Την αντίθεσή του στη διαδικασία εκλογής προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος εξέφρασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η εκλογή του προέδρου θα έπρεπε να γίνει από το Συνέδριο όπως ορίζει το καταστατικό. ( βλ και Φοβισμένη η Ντόρα, προκαλεί μέσω Μεϊμαράκη)
Υπέρ της εκλογής Προέδρου και από τους φίλους της ΝΔ τάχθηκε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και τόνισε πως έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή της βάσης στις αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος.
Υπέρ της διεύρυνσης του εκλεκτορικού σώματος χωρίς φοβικά σύνδρομα τάχθηκε και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος.
«Να συζητήσουμε ειλικρινά τα αίτια της ήττας, χωρίς πρόθεση κομματικού κανιβαλισμού» τόνισε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και στήριξε τον Δημήτρη Σιούφα.
Πηγή: antinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου