Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

"Φούσκωσαν" το έλλειμμα...

"Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκτοξεύσει το έλλειμμα ακόμα και στο 15,70 % ή όσο έκρινε ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα το κομματικό της συμφέρον..."

Από ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ:
Στην αντεπίθεση πέρασε χθες στη Βουλή η ΝΔ και σε υψηλούς τόνους απάντησε στις κατηγορίες που εκτοξεύει το ΠΑΣΟΚ περί δήθεν αποστολής αναληθών στοιχείων για το ύψος του ελλείμματος στις Βρυξέλλες. «Δεν είπαμε ψέματα, έχουμε διαφορά νοοτροπίας και πολιτικής», ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, κατηγορώντας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι διογκώνει τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να εμφανίσει μείωση το 2010.

«Ενώ προεκλογικά διατεινόταν πως υπάρχουν λεφτά, μετεκλογικά φούσκωσε το έλλειμμα κατά 6,7 μονάδες και από 8,3% το ανέβασε στο 12,7%», τόνισε ο Γ. Παπαθανασίου στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2010 και ζήτησε από την κυβέρνηση να πει όλη την αλήθεια στους πολίτες. «Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της να φτάσει το φετινό έλλειμμα στο 12,7 %, για δύο λόγους, ο ένας είναι η προφανής μικροπολιτική προσπάθεια να συκοφαντήσει την κυβέρνηση της ΝΔ και ο δεύτερος να εμφανίσει τεχνητή μείωση του ελλείμματος το 2010, αφού η προσπάθεια θα ξεκινήσει από μεγαλύτερη αφετηρία», τόνισε και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ με τις πράξεις του είναι αυτό που τραυμάτισε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας και τώρα που βλέποντας τις συνέπειες, τα φορτώνει όλα στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του για τα μικροπολιτικά παιχνίδια που τόσο επιπόλαια παίζει το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπαθανασίου κατέθεσε στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους το έλλειμμα εκτοξεύθηκε 12,7%. «Με την ίδια λογική η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκτοξεύσει το έλλειμμα ακόμα και στο 15,70 % ή όσο έκρινε ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα το κομματικό της συμφέρον», επεσήμανε και διευκρίνισε πώς προκύπτει η διαφορά στο έλλειμμα.

Όπως είπε, οφείλεται αφενός στην αναθεώρηση της άσπρης τρύπας των νοσοκομείων, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την εξόφληση των χρεών τους εν μέσω κρίσης και αφετέρου στην ύφεση, την κατάργηση μέτρων, όπως αυτή για τους ημιυπαίθριους χώρους και την δυσλειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Ο Γ. Παπαθανασίου εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός θα ξαναγραφεί γιατί η ΕΕ πιέζει για την λήψη σκληρότερων μέτρων και σημείωσε: «Μπορώ να αντιληφθώ το βάρος που σηκώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην ΕΕ γιατί ως ένα βαθμό τα έχω περάσει κι εγώ».

Την καραμέλα περί καγχασμού στις Βρυξέλλες όταν ακούν την φράση «greek statistics» πιπίλισε για άλλη μια φορά ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και διερωτήθηκε ποια κυβέρνηση είναι εκείνη που πλήγωσε το κύρος της χώρας, η σημερινή που έστειλε τα σωστά στοιχεία ή η προηγούμενη που απέστειλε παραμονές εκλογών αναληθή στοιχεία που εμφάνιζαν το έλλειμμα στο 6%. Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι ως κυβέρνηση ανέστειλε, πριν στεγνώσει το μελάνι, τα μέτρα που είχε εξαγγείλει.

Για πρωτοφανή γκάφα της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, στις οποίες μετέφερε αυτά που λέγονται στα καφενεία στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί θα ματώσει και η ίδια και η κοινωνία. «Θα την πληρώσετε ακριβά αυτή την γκάφα», ανέφερε.

Για «κοντή» μνήμη κατηγόρησε τη ΝΔ ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο οποίος σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθεί των επιλογών της κυβέρνησης, ανέφερε πως η χώρα μπήκε δύο φορές μέσα σε 5 χρόνια σε καθεστώς επιτήρησης με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.


Δεξί Εξτρέμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: