Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Πού είναι η εθνική αντιπολίτευση;

Συνηθίζεται, όταν κάποιος στρατώτης(για όσους τουλάχιστον πάνε ακόμη Στρατό), παίρνει την μετάθεσή του και πάει σε ένα νέο στρατόπεδο, να υπάρχει ένα μικρό διάστημα το οποίο αποκαλείται «εβδομάδα προσαρμογής», αν και συνήθως έχει διάρκεια τριών ή τεσσάρων ημερών, κατά τις οποίες ο οπλίτης, παίρνει έξοδο κάθε μέρα και γενικά το κλίμα είναι λίγο πιο χαλαρό. Σε πολλές περιπτώσεις πλέον, λόγω της λειψανδρίας στα στρατόπεδα, αυτό δεν τηρείται καν.
Στην πολιτική όμως, φαίνεται ότι η «εβδομάδα» προσαρμογής, κρατάει κοντά στον μήνα. Έχει ήδη περάσει ένας μήνας, από την ημέρα των εκλογών. Ένας μήνας στον οποίο το ΠΑΣΟΚ παίζει μπάλα... μόνο του, συνεπικουρούμενο ενίοτε και από τους «ανανεωτικούς» του ΣΥΡΙΖΑ. Και αντιπολίτευση; Αντιπολίτευση προς το παρόν δεν κάνει κανείς. Η Νέα Δημοκρατία, μπλεγμένη στην εσωκομματική της δίνη,... προσπαθεί να συμβιβάσει τους «κρητικούς» με τους «πελλοπονήσιους» και διάφοροι στην μέση αναλίσκονται σε... πόλεμο χαρακωμάτων.
Από την άλλη, ο ΛΑΟΣ, που πριν τις εκλογές είχε ως κεντρικό του σύνθημα, ότι θα αναλάβει ρόλο... αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται παγωμένος και μουδιασμένος στην γωνία. Με μοναδική εξαίρεση τις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή, ο ΛΑΟΣ είναι παντελώς εξαφανισμένος, τόσο στο τηλεοπτικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο.

Η διαδοχή στην ΝΔ
Είναι αλήθεια, ότι αυτή την στιγμή στον ΛΑΟΣ, επικρατεί μια στάση αναμονής, καθώς τα περισσότερα μάτια είναι στραμμένα στα τεκταινόμενα στην Ρηγίλλης. Έχουμε διαδοχικά επισημάνει τι σημαίνει η επικράτηση οιουδήποτε από τους δύο υποψηφίους για την Καλλιρρόης. Τις διαφορές μεταξύ Μπακογιάννη ή Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχουν αρκούντως αναλυθεί. Αυτό που δεν έχει κανείς ακόμη όμως αγγίξει, είναι το κλίμα «εσωστρέφειας» και ... φόβου, θα μπορούσε κανείς να πει, που κυριαρχεί στον ΛΑΟΣ. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.
Η επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά, θεωρείται από πολλούς, ότι θα «συρρικνώσει» την εκλογική βάση του ΛΑΟΣ, καθώς ο «Ελλάς - Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς», αναμένεται να συσπειρώσει την εκλογική βάση της συντηρητικής παράταξης, στην οποία έχει στοχεύσει το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη. Εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη από την άλλη, αναμένεται να απελευθερώσει κεντρόφυγες δυναμικές στην Νέα Δημοκρατία. Η «οικογένεια» όμως, έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι διαθέτει ερείσματα στις «ακραίες» πτέρυγες του κόμματος, σε προσωπικό τουλάχιστον επίπεδο, καθώς δεν είναι λίγοι οι... πρώην ακροδεξιοί που πλέον είναι πιστοί ακόλουθοι της Ντόρας.
Όμως στην πραγματικότητα, δεν είναι καμία από αυτές τις δύο εκδοχές, που τρομάζει τα στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Είναι ο φερόμενος ως νέος εκλογικός νόμος, με το γερμανικό σύστημα των μονοεδρικών, που προβληματίζει. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, όπου σε κάθε περιφέρεια, θα εκλέγεται ένας βουλευτής, και οι υπόλοιποι με... λίστα, ο ΛΑΟΣ με τα σημερινά ποσοστά του, θα έβγαζε περίπου 8-9 βουλευτές, κατά πάσα πιθανότητα, όλους με λίστα, καθώς ακόμη και δευτέρας κατηγορίας βουλευτές της ΝΔ, έχουν πολύ ισχυρότερους μηχανισμούς από τους ... πρωτοκλασάτους του ΛΑΟΣ. Άρα - πέραν του προβλήματος μείωσης της κοινοβουλευτικής δύναμης - ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, θα «ορίζεται» ουσιαστικά από τον Γ. Καρατζαφέρη. Και αυτά, αν το κόμμα καταφέρει να διατηρήσει τις δυνάμεις του. Το χειρότερο κομμάτι, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα, αυτός ο νόμος θα περάσει με περισσότερες από 170 ψήφους από την Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση.
Σε πολλά από τα στελέχη του ΛΑΟΣ πλεόν, προβάλλει ως μονόδρομος η επιλογή της συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται σίγουρο ότι θα «παίξει» με τον νόμο και τον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες μέλη του. Η Νέα Δημοκρατία έχει στο παρελθόν κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια και με το ΚΚΕ. Ο ΛΑΟΣ με ποιόν θα παίξει;

Πού είναι η αντιπολίτευση;
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στο Ζάππειο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, είχε δεσμευτεί ότι το κόμμα του θα παίξει τον ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης. Σήμερα, έναν μήνα μετά ο ΛΑΟΣ βρίσκεται στην... γωνία του πολιτικού παιχνιδιού. Βουλευτές και στελέχη, όταν ερωτούνται σχετικά απαντούν «εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν μας παίζουν όμως οι τηλεοράσεις». Θα ερωτήσουμε εμείς από εδώ: σας φαίνεται περίεργο; Τα αριστεροκρατούμενα media, όταν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση «έπαιζαν» τον ΛΑΟΣ, έτσι ώστε να καταφέρει να «τσιμπήσει» όσο το δυνατόν περισσότερα. Ιδιαίτερα το MEGA, είχε παραχωρήσει βήμα στους εκπροσώπους της Καλλιρρόης. Αναμενόμενο ήταν και σωστά έκανε ο ΛΑΟΣ να το εκμεταλλευτεί. Σήμερα όμως που στην κυβέρνηση είναι η ΠΑΣΟΚάρα, ο ΛΑΟΣ μένει στην γωνία. Ας δεχτούμε ότι είναι έτσι. Δεν ήταν κάτι που θα έπρεπε να είχαν υπολογίσει οι βουλευτές του κόμματος; Εμείς από τις σελίδες αυτής της εφημερίδας, είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι κάποια στιγμή η... στρόφιγγα της τηλεοπτικής κάνουλας θα κλείσει. Δεν το ήξεραν, δεν είχαν καταλάβει οι αναλυτές του κόμματος; Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι η συνεργασία με την ΝΔ, θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Αν πιστεύουν ότι ανταγωνιζόμενοι τους... έμπειρους νεοδημοκράτες, θα καταφέρουν να επιβιώσουν, μαγκιά τους και καπέλο τους.
Την ίδια στιγμή όμως, η χώρα μας υφίσταται τις συνέπειες του ανεπίσημου μετώπου δράσης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Και κανείς δεν κάνει τίποτε για να το σταματήσει.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: