Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΚΥΝΗΓΙ: Ας θυμηθούμε τα βασικά...

Μέρες που είναι, μέρες που κανείς δεν ξέρει πώς θα ξημερώσουν ΚΑΙ για το κυνήγι, ας θυμηθούμε τα βασικά...

Λέω να «θυμηθούμε» και όχι να μάθουμε, γιατί παίρνω ως δεδομένο ότι οι άνθρωποι που νομοθετούν ή χαράζουν την πολιτική του κράτους απέναντι στο κυνήγι σε αυτή τη χώρα, έχουν προηγουμένως φροντίσει να πληροφορηθούν... περί του αντικειμένου τους.

Θα ήταν π.χ. αδιανόητο η νέα υπουργός Περιβάλλοντος κ Τ. Μπιρμπίλη, γύρω από το πρόσωπο της οποίας τόσες πολιτικές προσδοκίες έχουν επενδυθεί, να επιδιώκει παρέμβαση «στα του κυνηγιού» βασισμένη στη μονόπλευρη και «στρατευμένη» γνώση όσων... εξ ανάγκης το ανέχονται, επειδή δεν μπορούν να το καταργήσουν τελείως!

Και επειδή είναι πολύ της μόδας σε αυτή τη χώρα να αποποιείται κανείς τις ευθύνες ή τις υποχρεώσεις του επικαλούμενος τον... βολικό «μπαμπούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλό είναι να θυμόμαστε τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ λέει η Κομισιόν σχετικά με το κυνήγι στις επίσημες εισηγήσεις της:

«Στα 27 κράτη της Ενωμένης Ευρώπης δραστηριοποιούνται 7,6 εκατ. κυνηγοί και 24 εκατ. ερασιτέχνες ψαράδες. Για την εξυπηρέτηση αυτών των δραστηριοτήτων διατηρούνται στην Ευρώπη περί τις 200.000 θέσεις εργασίας...

Ολοένα και πιο αποκομμένοι από τις παραδόσεις της υπαίθρου, οι ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων στην Ευρώπη, τείνουν να βλέπουν αρνητικά το κυνήγι και να διατηρούν μια ωραιοποιημένη άποψη για τη φύση. Η Επιτροπή, ωστόσο, πιστεύει σε μια καλή ισορροπία ανάμεσα στη φύση και την ανθρώπινη κοινωνία στις αγροτικές περιοχές.

Πιστεύει επίσης ότι το βιώσιμο κυνήγι μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση των ειδών... Πιστεύει ότι η επιτυχία της πολιτικής διατήρησης θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη του αγροτικού πληθυσμού και είναι πιθανότερο να συμπεριφερθούν πιο υπεύθυνα αν πιστεύουν ότι οι πολιτικές της Ε.Ε. συμβαδίζουν με τις παραδόσεις τους.

Η Επιτροπή προσδοκά ότι οι κυνηγοί θα αποτελέσουν σημαντικούς συμμάχους... κλπ. κλπ.».

Αυτές λοιπόν είναι οι κατευθύνσεις και επιδιώξεις της Κομισιόν για το κυνήγι, πολύ διαφορετικές από τις διχαστικές λογικές και τους εξτρεμιστικούς περιορισμούς που κάποιοι ονειρεύονται ή απεργάζονται για την Ελλάδα.

Οπως σοφά έχει δηλώσει και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας, για την προστασία της άγριας ζωής «το κυνήγι είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος»!

Αυτό άλλωστε σημαίνει και ουσιαστική πολιτική για τη φύση. Ελπίζω μόνο να την έχει εμπεδώσει και το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος...

Δημήτρης Στριλάκος
e-mail: strilakos@pegasus.gr

ethnos

Ευρωπαική Ένωση: Οδηγός Αειφόρου Κυνηγιού Άγριων Πτηνών

Nature conservation and sustainable hunting in EU

Δεν υπάρχουν σχόλια: