Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση για απαγόρευση του κυνηγιού...

Στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (προέδρευσε η σύμβουλος Επικρατείας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου) συζητήθηκε σήμερα η αίτηση της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ένωσης Ελλάδος που ζητάει να ακυρωθεί η από 4.8.2009 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία καθορίζονται από 20.8.2009 έως 28.2.2010 η κυνηγητική περίοδος, τα είδη και ο αριθμός των θηραμάτων ανά κυνηγό κ.λπ.
Η σύμβουλος Επικρατείας, Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, εισηγήθηκε να απαγορευθεί πανελλαδικά το κυνήγι για όλων των ειδών τα θηράματα μέχρι το τέλος της κυνηγετικής περιόδου που έχει καθοριστεί την 28η Φεβρουαρίου 2010, καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες πρόσφατες μελέτες για τις επιπτώσεις του στα θηράματα.
Η σύμβουλος Επικρατείας ανέφερε ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμοι όροι έκδοσης της προσβαλλόμενης απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Και αυτό γιατί η υπουργική απόφαση βασίσθηκε σε μελέτες που περιλάμβαναν στοιχεία παρελθόντων ετών όχι πρόσφατα.
Η Ένωση ανέφερε ότι πριν από την έκδοση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης δεν έγινε ειδική έρευνα και μελέτη για τις επιδράσεις που θα έχει το κυνήγι στον πληθυσμό των θηραμάτων και στην αναπαραγωγή τους, όπως απαιτούν η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης, η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι είναι δύσκολο να συνταχθούν μελέτες για τις επιπτώσεις του κυνηγιού επί των θηραμάτων και της αναπαραγωγής τους γιατί αφορούν όλη την Ελλάδα και πολλά είδη θηραμάτων.
Επίσης, ανέφεραν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλλει προσπάθεια ώστε οι μελέτες για τις επιπτώσεις του κυνηγιού να είναι πρόσφατες και με επιστημονικό τρόπο, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, αλλά και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: