Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Εισάγει «μειονοτικό» ζήτημα στη διμερή ατζέντα με την Αθήνα

Η Άγκυρα ανοίγει μέτωπο και με την Ελλάδα

Τα δόντια της έσπευσε να δείξει νωρίς-νωρίς η Τουρκία επιχειρώντας να ανοίξει ανύπαρκατα ζητήματα με την Ελλάδα. Ο αρχιτέκτονας της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής Αχμέτ Νταβούτογλου προκαθόρισε τους στόχους για τη νέα χρονιά εισάγοντας «μειονοτικό ζήτημα» και αυτές οι εξαγγελίες έχουν τη σημασία τους αφού στην Άγκυρα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη 200 Τούρκων διπλωματών διαπιστευμένων ανά το παγκόσμιο.
Ο Α. Νταβούτογλου χαρακτήρισε το 2010 λαμπρή χρονιά για τη χώρα του. Σε συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε με θέμα τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές μεγαλόστομες διακηρύξεις, υποστήριξε ότι ο «στόχος της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της έχει σχεδόν επιτευχθεί» και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι δύο χώρες κάθονται πάντοτε στο τραπέζι των συνομιλιών:
«Εμείς είμαστε γείτονες. Η γεωγραφία μας είναι κοινή. Το παρελθόν και το μέλλον είναι επίσης κοινό...».
Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι μετά τη συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο CΒSεπιστρατεύθηκε και ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Μπαρντόκογλου, ο οποίος δήλωσε ότι οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν επωφεληθεί από το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα, ενώ για τη Χάλκη δήλωσε ότι θα πρέπει το ζήτημα να επιλυθεί στο πλαίσιο των θρησκευτικών ελευθεριών.
Ο Τούρκος αξιωματούχος, όμως, συνεπής στην «κρατική πολιτική», προσέθεσε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν αξιώσεις για τη θρησκευτική ελευθερία στα «Βαλκάνια, τη Δυτική Θράκη και τη Γεωργία...». Την Πρωτοχρονιά στην ανασκόπηση του επίσημου τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Ανατολή» αναφέρεται ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε καλύτερο δρόμο με τον Γ. Παπανδρέου», ενώ προβάλλεται η εκτίμηση του υπουργού Επικρατείας Ε. Μπαγίς μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα, ότι η ελληνική πλευρά «ήταν θετική» στην πρόταση που υπέβαλε μέσω της επιστολής του ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν για «εφ’ όλης της ύλης διάλογο για όλα τα ζητήματα».
Στο ίδιο τηλεγράφημα του «Ανατολή», από όλα τα ζητήματα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη «Δυτική Θράκη», όπου σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, όπως το εκπαιδευτικό, η θρησκευτική ελευθερία και η διαχείριση των βακουφικών ιδρυμάτων, έμειναν στάσιμα το 2009».
ΚΑΝΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Σε ό,τι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Νταβούτογλου δεν απέφυγε και πάλι τις γενικότητες δηλώνοντας ότι στην Τουρκία βιώνονται με τον πιο ουσιαστικό τρόπο οι θρησκευτικές ελευθερίες, ενώ για το «πάπλωμα» αρκέστηκε να δηλώσει ότι «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα γίνουν όσα βήματα είναι απαραίτητα για το ζήτημα αυτό, για το οποίο οι συζητήσεις συνεχίζονται από παλιά...».
Πηγή: Εφ. "Φιλελεύθερος"

kostasxan

Νέες προκλήσεις της Άγκυρας και η Αθήνα …κοιμάται!

Εντείνεται το διπλωματικό παιχνίδι  από την πλευρά της ‘Άγκυρας σε ότι αφορά την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν θέτει ευθέως θέμα αμοιβαιότητας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, προβάλλοντας ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Αντιπαρέρχεται το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν αφορά μοναχά την Ελλάδα αλλά το σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών που αριθμούν περί τα  300  εκατομμύρια Χριστιανούς.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ( Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης) υφίσταται ως η πρώτη στην τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Εκτός από την Αρχιεπισκοπή της Κωνσταντινούπολης έχει επαρχίες στην Τουρκία, στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αμερική και στην Ωκεανία.Αντιπαρερχόμενη όλα αυτά η Άγκυρα βάζει τη Χάλκη και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στην …..ίδια ζυγαριά!

Στην συνέντευξη του λοιπόν ο κ. Ερντογάν στο τρέχον τεύχος του μηνιαίου τουρκικού περιοδικού «Κριτέρ», ένθετο της εφημερίδας «Ραντικάλ»,  δηλώνει ότι :«Το θέμα της Θεολογικής Σχολής προϋποθέτει μια πολυδιάστατη διαδικασία. Πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς, στη βάση τόσο της νομοθεσίας μας όσο και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ηδη συνεχίζονται οι σχετικές προσπάθειες της αρμόδιας υπουργού και των σχετικών θεσμών. Στο σημείο αυτό όμως θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί ταυτόχρονα με τα ζητήματα αυτά και να δώσει λύση στα προβλήματα των ιερωμένων, της ηγεσίας, της ανεργίας και των μειονοτικών συνδέσμων».

Είναι πραγματικά γελοίο και πέραν κάθε λογικής. Ο κ. Ερντογάν αναφέρει για μια ακόμη φορά επίσημα την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως …Τουρκική μειονότητα και το υπουργείο εξωτερικών (δηλ. ο κ .Γ. Παπανδρέου) δηλώνει αδυναμία…άρθρωσης πολιτικού λόγου και άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Δεν εκμεταλλεύεται καν την έκθεση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τhomas Hammarberg για την οποία έγραφα πριν μια εβδομάδα (εδώ).

Είναι νομίζω καιρός να δούμε και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις όπως εξελίσσεται σήμερα και να καταλάβουμε ως Έλληνες πολίτες ότι το θέμα της Χάλκης το χρησιμοποιούν στην ουσία  οι ΗΠΑ  ως διαπραγματευτικό πλέον χαρτί για να επιτύχουν μεγάλης σημασίας ανταλλάγματα υπέρ της Τουρκίας στη Θράκη.

Είναι πια καιρός να πάψουμε να ασχολούμαστε με αστεία ανέκδοτα και γελοίες πομφόλυγες και να ασκήσουμε πραγματική εξωτερική πολιτική!

politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: