Τη βούληση των χωρών τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους εξέφρασαν, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας και πΓΔΜ Ιλίρ Μέτα και Αντόνιο Μιλοσόσκι. Η συνεργασία σε πρώτη φάση αφορά την υλοποίηση των έργων που αφορούν τον Οδικό Άξονα 8. Λίγες ημέρες μετά τη ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης των χωρικών υδάτων με τη Ελλάδα η Αλβανία στρέφεται σε «συμμαχίες» με τις λοιπές χώρες της περιοχής και την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει τη θέσης της στα Δυτικά Βαλκάνια...
Την πολιτική αυτή ακολουθεί, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη προτείνει τον γνωστό «οδικό χάρτη 2014» για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των μεταξύ τους επαφών, ο κ. Μέτα αναφέρθηκε στις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι «και οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς σε όλα τα επίπεδα συνεργασίας». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης, η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και ενός πρωτοκόλλου μεταξύ της Διεύθυνσης Διπλωματικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ και της Διπλωματικής Ακαδημίας του αλβανικού ΥΠ.ΕΞ. αποτελούν απόδειξη ότι Τίρανα και Σκόπια επιθυμούν να ενισχύσουν τις διπλωματικές διαβουλεύσεις, σε διάφορα ζητήματα.
Ο Ιλίρ Μέτα συνεχάρη τους πολίτες της πΓΔΜ για την απελευθέρωση του καθεστώτος έκδοσης βίζας σε ό,τι αφορά τα ταξίδια τους στη ζώνη του Σένγκεν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η Αλβανία, έως το τέλος του χρόνου, θα κατορθώσει να κατακτήσει τα ίδια προνόμια. Ο κ. Μέτα έκανε αναφορά και στη Συμφωνία της Οχρίδας, λέγοντας ότι προωθεί την ειρηνική και αρμονική ανάπτυξη της κοινωνίας και χαιρέτισε την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ της πΓΔΜ και του Κοσόβου και της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Αντ. Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να στηρίξει τη διαδικασία απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας και για τους Αλβανούς πολίτες, καθώς και την πορεία των Τιράνων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και ότι η χώρα του και η Αλβανία είναι δύο γειτονικές και φιλικές χώρες που έχουν κοινές προκλήσεις και φιλοδοξίες. Τόνισε, επίσης, ότι οι δύο χώρες έχουν καλές σχέσεις και εργάζονται με προσήλωση, σε όλους τους τομείς, για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, μελλοντικά. Σε ό,τι αφορά την ευρωατλαντική προοπτική, ο κ. Μιλόσοσκι υπογράμμισε ότι η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ συνέβαλε στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ σημείωσε ακόμη ότι η συνεργασία μεταξύ Τιράνων και Σκοπίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα εργαστεί σκληρά προκειμένου να καταστεί «μοντέλο μιας πολυεθνοτικής και λειτουργικής δημοκρατίας».
πηγή
Μοιραστείτε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου