Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η σύγκρουση ΗΠΑ - Τουρκίας

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ-Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η αμερικανική κυβέρνηση κυριαρχείται από φιλοτουρκισμό, αλλά όταν θίγονται τα συμφέροντά της αλλάζει στάση και επιτίθεται, μερικές φορές με βίαιο τρόπο. Ολοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τους χαμηλόβαθμους διπλωμάτες που ασχολούνται με την Τουρκία, συχνά-πυκνά υμνούν τη χώρα του Αττίλα ξεχνώντας τα ανομήματά της. Η μόνιμη δικαιολογία είναι ότι η καλή σχέση με την Αγκυρα εξυπηρετεί τα στρατηγικά σχέδια της Ουάσιγκτον.

Το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι «βράζουν» από θυμό για την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της Ταγίπ Ερντογάν. Η ισλαμική κατάρα εναντίον του Ισραήλ ήταν η πρώτη αφορμή. Από τις ύβρεις εναντίον του Ισραηλινού προέδρου τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι σήμερα τα επεισόδια ανυπακοής της Αγκυρας αυξήθηκαν δραματικά. Η προσβολή δεν αφορούσε μόνο το Ισραήλ αλλά και την ίδια την Αμερική, η οποία εκτέθηκε για να επιτύχει τη συμφωνία Τουρκίας και Αρμενίας που δεν τήρησε η πρώτη.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Φϊλιπ Γκόρντον μίλησε την Τετάρτη στο Ινστιτούτο Βrookings για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ξεκίνησε με τους γνωστούς ύμνους για την πολυεπίπεδη και αμοιβαία επωφελή σχέση όπως είπε, αλλά όλοι οι παριστάμενοι περιέργως ήταν βέβαιοι πως κάτι τον «έτρωγε». Δεν ήταν οι επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε για το Αρμενικό πριν την ομιλία. Η ανησυχία του ίδιου, του προέδρου Ομπάμα, της υπουργού Εξωτερικών, του Πενταγώνου, της CΙΑ, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και κυριολεκτικά όλων των υπηρεσιών εκείνη την ημέρα αφορούσε το Ιράν...

Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν λάβει πληροφορίες ότι ο κ. Ερντογάν είχε αποφασίσει να στηρίξει την Τεχεράνη στη διαμάχη της με την Ουάσιγκτον και άλλες δυνάμεις. Οι Αμερικανοί είχαν πληροφορηθεί ότι μεταξύ της Αμερικής και του Ιράν ο Τούρκος πρωθυπουργός επέλεξε το μεγαλύτερο εχθρό τους. Στα παρασκήνια η Ουάσιγκτον είχε πάρει φωτιά, καθώς οι υπηρεσίες προσπαθούσαν να επιβεβαιώσουν την «προδοσία». Ο κ. Γκόρντον, που στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις, έψεξε την Άγκυρα για τη στάση της στο ζήτημα του Ιράν, κίνηση που προκάλεσε έκπληξη με δεδομένη την αποενοχοποίηση της χώρας του Αττίλα από το σημερινό υφυπουργό Εξωτερικών και πρώην στέλεχος του Βrookings.

Η Τουρκία, είπε, έχει ευθύνη απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα όταν δεν υποστηρίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

Τι είπε ο κ. Γκόρντον; Οτι η Τουρκία παραβιάζει τις αποφάσεις του Σ.Α. για το Ιράν! Και γιατί εξεπλάγη ο Αμερικανός αξιωματούχος; Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών; Δεν γνωρίζει ότι δεν έχει σεβαστεί κανένα ψήφισμα; Αλλά ο κ. Γκόρντον ενοχλήθηκε διότι αυτή τη φορά η Τουρκία παραβιάζει τις αποφάσεις που οι ΗΠΑ επιθυμούν πάση θυσία να επιβάλουν. Οταν τα ψηφίσματα αφορούσαν την Κύπρο, οι προκάτοχοι του υφυπουργού Εξωτερικών βοηθούσαν την Τουρκία να τα παραβιάσει.

Την επομένη της απόφασης της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής για αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας βρέθηκα στην καθημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Κρόλι δεν συμφώνησε με την απόφαση των εκπροσώπων του αμερικανικού λαού και δεν το έκρυψε. Μετά την ενημέρωση λάβαμε μέρος σε ανεπίσημη ενημέρωση. Ο αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός ότι η κ. Κλίντον συμφώνησε με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι να μην συζητηθεί το Αρμενικό στην Ολομέλεια. Και εκεί έκλεισε το θέμα.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν επίμονα πληροφορίες ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει αντίρρηση να κατατεθεί το ψήφισμα για τη γενοκτονία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων... Εάν οι πληροφορίες είναι ορθές πρόκειται για μία ελπιδοφόρα διαφοροποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης... Ελπίζω ότι όχι μόνο δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια της αρμενικής ομογένειας, αλλά θα αλλάξει την πολιτική της και σε άλλα θέματα, στα οποία κατηγορείται η Τουρκία του Αττίλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Στην Ουάσιγκτον η κυπριακή κυβέρνηση πληρώνει ενάμισι εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο σε μία μεγάλη εταιρεία δημοσίων σχέσεων... Τι κάνει άραγε αυτή η εταιρεία για την Κύπρο. Και πόσα ραντεβού έχει κλείσει μέχρι τώρα διότι αυτή είναι η βασική της εργασίαστον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο κ. Κυπριανού καταφθάνει την άλλη εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Εχει ασχοληθεί η εν λόγω εταιρεία με το ταξίδι του ή πάλι θα την πληρώσουν οι ομογενείς που θα τρέχουν τελευταία στιγμή να του εξασφαλίσουν φωτογραφικά στιγμιότυπα;
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: