Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Θυμάστε  που μεσούσης της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε την επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού  Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη σε μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής του;

Θυμάστε που γράφαμε ότι ο αμερικανικός παράγων είχε καταστήσει μέγα θέμα της δικής του εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή το «παιχνίδι» του Καραμανλή με τους Ρώσους;

Παρακολουθείστε τώρα και το τέλος του αγωγού, αφού είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εμπιστευτεί πλέον την Ελλάδα και την Βουλγαρία καθώς σύρονται από το αμερικανικό άρμα.


Σύμφωνα λοιπόν με το ρωσικό πρακτορείο Ρια Νόβοστι- η υλοποίηση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο υπάρχει τριμερής συμφωνία, ανάμεσα σε Ρωσία-Ελλάδα-Βουλγαρία, πρακτικά έχει σταματήσει... «Αμέσως όταν η βουλγαρική κυβέρνηση επιδείξει την ετοιμότητα για υλοποίηση του σχεδίου και κάνει έμπρακτα βήματα εμείς θα προτείνουμε την ενοποίηση των δύο σχεδίων», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέϊ Σμάτκο. Η δήλωση Σμάτκο ερμηνεύεται από αναλυτές αφενός ως πίεση προς τη Βουλγαρική πλευρά, η οποία έως τώρα, υποκύπτοντας στις αμερικανικές επιταγές, θέτει τα μεγαλύτερα εμπόδια στο σχέδιο, αφετέρου ως έμμεση έκφραση των προθέσεων να μπει η Τουρκία στο σχέδιο κατασκευής αγωγού από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, η Ρωσία σκοπεύει να προτείνει τη συνένωση του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης με τον τουρκικό αγωγό Samsun-Ceyhan, αφού πρώτα η Βουλγαρία ξεκαθαρίσει τη θέση  της όσον αφορά στον πρώτο. Ο  Shmatko συμπλήρωσε, πως η συνέχιση του έργου του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, που έχει σκοπό την παροχή ρωσικού πετρελαίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέσω του βουλγαρικού λιμένα στη Μαύρη Θάλασσα Μπουργκάς, έχει σχεδόν σταματήσει λόγω της βουλγαρικής στάσης. Οι Βούλγαροι προσπαθούν να διαπραγματευτούν καλύτερους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους για τη χώρα τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev έφτασε τη Τρίτη στη Τουρκία με σκοπό να εξομαλύνει τις σχέσεις της χώρας του στη κρίσιμη αυτή περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, καθώς και να συνάψει συμφωνίες επί θεμάτων ενέργειας. Προσπαθώντας να ισορροπήσει τις σχέσεις της με τη Δύση, η Τουρκία κάνει προσπάθειες να προσεγγίσει τη Ρωσία και τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, καθώς και τα μουσουλμανικά κράτη της Μέσης Ανατολής.

Λίγο πριν την άφιξη του Ρώσου ηγέτη, αξιωματούχοι της χώρας του ανέφεραν πως οι κρατικές εταιρίες Gazprom και Rosneft, αναμένεται να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες. Η Ρωσία ήδη προμηθεύει το 60% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο, και υπάρχουν ανησυχίες μη τυχόν και η χώρα καταστεί εξαρτημένη από τους Ρώσους. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης αισιόδοξοι αναφορικά με τη προοπτική μιας ρωσικής εταιρίας να κατασκευάσει το πρώτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο.

«Μόλις η βουλγαρική πλευρά αποδείξει την ετοιμότητά της να προχωρήσει το έργο, και μόλις κάνει κάποια πρακτικά βήματα, εμείς από τη πλευρά μας θα προτείνουμε τη συνένωση των δυο αγωγών» δήλωσε ο Shmatko. Το τουρκικό έργο είναι ήδη υπό κατασκευή. Ο αγωγός αξίας $1.5 δισ. που κατασκευάζεται από τη τουρκική Calik Energy και την ιταλική ENI, θα εκτείνεται 700 χιλιόμετρα μέσα από τη Τουρκία, από το λιμάνι Samsun της Μαύρης Θάλασσας έως το μεσογειακό λιμάνι Ceyhan. Η αναμενόμενη χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 60-70 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου το χρόνο. Το όλο σχέδιο έχει ως σκοπό του, τη μείωση του φόρτου μεταφοράς πετρελαίου στα στενά του Βοσπόρου, από όπου διέρχονται 150 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου ετησίως.

(Reuters, RIA Novosti)

H Ρωσία ακυρώνει τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξ/λη - Yπό αίρεση και ο South Stream;


Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Sergei Shmatko, ο οποίος συμμετέχει στην αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Ρώσο πρόεδρο κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, "εξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Μπακού-Τσεϊχάν και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη  καθώς ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα με υπαιτιότητα της Βουλγαρίας". Πρακτικά δηλαδή ματαιώνεται ο δεύτερος! 

 Ανέφερε πως, αφού η Boυλγαρία ξεκαθαρίσει την στάση της όσον αφορά τις απαιτήσεις της για καλύτερα οικονομικά ωφέλη και περιβαλλοντική προστασία, θα εξεταστεί η συγχώνευση του προγράμματος κατασκευής του αγωγού με αυτό του Μπακού-Τσεϊχάν, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται.

Αν και δεν είναι σαφές από τα λεγόμενα του S.Shmatko τι εννοεί λέγοντας "συγχώνευση", είναι πιθανό να έβαλε την ταφόπλακα στο πρόγραμμα που θα συνεισέφερε τα μέγιστα στην αναβάθμιση της χώρας μας.

Ρωσική πηγή ανέφερε στο defencenet.gr, ότι "Η βουλγαρική κυβέρνηση αρνείται να εκτελέσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και η ελληνική τηρεί αλλοπρόσαλλη στάση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τουλάχιστον σε αυτή την μορφή, τελείωσε για εμάς. Θα δούμε τι θα γίνει με τον South Stream"! 

Πρόκειται για μία "προαναγγελθείσα" από την Ρωσία απόφαση. Η Μόσχα θεωρεί Βουλγαρία και Ελλάδα "αδύναμους κρίκους" οι οποίοι εξαρτώνται πλέον ολοκληρωτικά από το "ατλαντικό μπλοκ".

Το χειρότερο είναι ότι η Τουρκία αποκτά το ρόλο που ήθελε να διαδραματίσει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας ως διακομιστικός κόμβος μεταφοράς πετρελαίου προς τι αγορές τις δύσης. Παράλληλα, ο Μπακού-Τσεϊχάν που ως πρόγραμμα δεν κρίνονταν βιώσιμος, με την μεταφορά και Ρωσικού πετρελαίου αναβαθμίζεται.

------------------------------------------------------

(Ανανέωση 20.00) Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Igor Sechin δήλωσε ότι η χώρα του πρόκειται να επενδύσει συνολικά 3 δις δολάρια για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Samsun-Ceyhan.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο υπό κατασκευή 700 χλμ αγωγός (κατασκευάζεται από ιταλοτουρκική κοινοπραξία) με μεταφορική ικανότητα 1,2 εκατ. δολαρίων την ημέρα  αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της χώρας του και της Τουρκίας.

Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι δύο χώρες  συζήτησαν την κατασκευή ενός διυλιστηρίου στην περιοχή του Ceyhan συμπληρώνοντας ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν την από κοινού πώληση των προϊόντων του διυλιστηρίου.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να αγοράσει το 70% των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: