Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Η κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων θα κριθεί στους δρόμους γύρω από τη Βουλή, κι όχι μέσα σ’ αυτή

Μια μικρή νίκη, αλλά νίκη

Η αναδίπλωση της κυβέρνησης στα εργασιακά  έχει και μια πλευρά που δεν πρέπει να περάσει αξιοπρόσεκτη.

Το Μνημόνιο επιτρέπει στην κυβέρνηση να περνά πολύ δύσκολες αποφάσεις με Προεδρικά Διατάγματα, ωστόσο, η άτακτη υποχώρηση του πρωθυπουργού δημιουργεί ένα προηγούμενο που θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση. Αν δηλαδή στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει κάποιο άλλο Προεδρικό Διάταγμα με μέτρα που θα αφορούν τον ελληνικό λαό, θα κάνει πραξικόπημα διότι υπάρχει το προηγούμενο του εργασιακού.

Με ποιο τρόπο θα μπορέσει να δικαιολογήσει ο Γ. Παπανδρέου μια μελλοντική προσπάθεια να παρακαμφθεί η Βουλή για θέματα που αφορούν στο Μνημόνιο;

Από την άποψη αυτή πρόκειται για μια μικρή, αλλά την πρώτη, νίκη κατά της Τρόικας και της κυβέρνησης...

Από την άλλη, όμως, το μπαλάκι των αποφάσεων περνά στους βουλευτές οι οποίοι -κυρίως οι κυβερνητικοί βουλευτές- θα πρέπει να σταθούν ενώπιον του ελληνικού λαού και να δώσουν ή όχι την ψήφο τους για το εργασιακό Μεσαίωνα. Επίσης, η συζήτηση στη Βουλή θα ξεγυμνώσει τα όποια επιχειρήματα έχει ο Α. Λοβέρδος για θέματα όπως η μείωση των αποζημιώσεων και η αύξηση των απολύσεων.

Θα έχει επίσης ενδιαφέρον να δούμε τη στάση της “ανεξάρτητης” Ντόρας Μπακογιάννη. Θα ψηφίσει αυτές τις ρυθμίσεις και μετά με τι μούτρα θα ανακοινώσει… φιλελεύθερο κόμμα που θα στέκεται στο πλευρό του λαού.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήδη έχουν πιάσει… στασίδι στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις και προσπαθούν να δικαιολογηθούν για την ψήφο που θα δώσουν. Λένε, π.χ. Ότι εφόσον ψηφίσαμε το Μνημόνιο στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά όλες οι αλλαγές, γιατί να μην ψηφίσουμε και το εργασιακό – ασφαλιστικό;

Αυτό φυσικά δεν είναι επιχείρημα αφενός διότι τα μέτρα Λοβέρδου είναι σκληρότερα απ’ ότι ζητά η Τρόικα και αφετέρου η εξειδίκευση των μέτρων του Μνημονίου δείχνουν ότι πολλά από αυτά προσκρούουν στο Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο, όπως π.χ. οι χαμηλές αμοιβές των νέων ή η κατάργηση της διαιτησίας ή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Εν κατακλείδι, αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα βρεθούν 150+1 βουλευτές που θα νομιμοποιήσουν το αίσχος, γελιέται.

Η κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων θα κριθεί στους δρόμους γύρω από τη Βουλή, κι όχι μέσα σ’ αυτή.



antinews

ΝΔ: Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υποχωρήσει

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: