Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Συγχωνεύσεις, αλλά για ποιους;

Δεν υπάρχει αμφιβολία  ότι  έχουμε περισσότερες  τράπεζες απ’ όσες   «σηκώνει»   και μπορεί να συντηρήσει η αγορά.

Ότι,  λόγω  της  οικονομικής κρίσεως, είναι επιτακτική ανάγκη η συγχώνευση για να δημιουργήσουμε  ισχυρούς  τραπεζικούς ομίλους, που  όχι μόνο θα αντέξουν την κρίση, αλλά θα στηρίξουν και την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Δεν πρέπει, επίσης, να  παραγνωρίζουμε   ότι  η Κυβέρνηση, η κάθε Κυβέρνηση, χρειάζεται  μια δυο κρατικές τράπεζες για να μπορεί να παρεμβαίνει  στην αγορά.

Οι συγχωνεύσεις, όμως,  ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται τράπεζες υπό τον έλεγχο του δημοσίου, πρέπει να εξυπηρετούν και το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι απλά τραπεζικά deals!

Αν η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την  πρόταση του κ. Σάλλα  για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (το οποίο να σημειωθεί ότι ελέγχει επίσης την ASPIS BΑΝΚ  και την  Τράπεζα Αττικής)  και της Αγροτικής Τράπεζας, ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο χάνει τον έλεγχο δυο Τραπεζών!

Ανεξαρτήτως του τιμήματος εξαγοράς, εύλογα, τίθεται το ερώτημα:  η συγχώνευση αυτή,  ποιους εξυπηρετεί;  Την Κυβέρνηση, την  ΑΤΕ, το ΤΤ, την ελληνική οικονομία ή την Τράπεζα Πειραιώς;

Η εκτίμησή μου είναι ότι εξυπηρετεί μόνο την Τράπεζα Πειραιώς!..

Από την άποψη αυτή θεωρούμε την εξέλιξη ως ένα αρνητικό γεγονός. Επειδή, πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, είχαμε προτείνει στο παρελθόν, ότι  η κυβέρνηση έπρεπε ενδεχομένως να ενθαρρύνει και  να επιδιώξει κιόλας,  τη συγχώνευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Αγροτική Τράπεζα, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού  τραπεζικού πυλώνα, υπό τον έλεγχο του δημοσίου,  που θα λειτουργεί  μεν με όρους αγοράς,  αλλά όχι ληστρικής κερδοσκοπίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει μπροστά της πεδίον δόξης λαμπρόν, να συγχωνευθεί με άλλες ιδιωτικές τράπεζες  και με όποιους όρους  το επιθυμεί.

Και δυο- τρείς  πολιτικές παρατηρήσεις:

  1. Ο κ. Παπακωνσταντίνου  είχε λάβει από χθες την επιστολή  εκδήλωσης  ενδιαφέροντος του κ. Σάλλα. Γιατί δεν ενημέρωσε τη Βουλή;
  2. Ο κ. Πανταλάκη, Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ηθικής τάξεως;
  3. Και ο κ. Προβόπουλος,  επίσης, προέρχεται από  την Τράπεζα Πειραιώς. Ήταν ενήμερος για την πρόταση εξαγοράς;

Κώστας Ροδινός

Υ.Γ.  Για τις αντιδράσεις της Ν.Δ.; « Χαίρε βάθος δυσθεώρητον!»





Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: