Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι οι εργασίες που γίνονται σχετικά με το Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας είναι απόρρητες και γι’ αυτό το θέμα δεν μπορεί να κάνει καμία δήλωση, ότι η νέα προσέγγιση της Τουρκίας στην έννοια των απειλών έχει μεγάλη βαρύτητα. Όπως δήλωσε ο υπουργός «Με χώρες που βιώσαμε δυσκολίες στο παρελθόν, όπως η Ελλάδα, η Ρωσία και η Συρία, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία σημαντική αλλαγή».
Όσον αφορά το ζήτημα του τουρκικού Casus Beli στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μονόπλευρα βήματα. Υπάρχει μία απόφαση που πήρε στο παρελθόν η Ελλάδα (εννοώντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια)». Προφανώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι περιμένει από την Ελλάδα κάποια κίνηση για το επίμαχο ζήτημα πριν η Τουρκία αποφασίσει τι θα πράξει.
Συνεχίζοντας την συνέντευξη πάντα όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Σε γενικές γραμμές έχει μπει νερό στο κρασί. Συναντηθήκαμε (με τον Έλληνα ΑΝΥΠΕΘΑ) στη Ρόδο και επισκέφθηκα την Κω. Το φθινόπωρο θα μεταβώ στην Ελλάδα. Με αμοιβαία βήματα που θα γίνουν θα αλλάξουν και οι αντίπαλες στάσεις και συμπεριφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος».
Τέλος όσον αφορά το επίκαιρο ζήτημα των σχέσεων Στρατού και Κυβέρνησης ο Ahment Davutoglu διευκρίνισε ότι «Με το ΓΕΕΘΑ δεν υπάρχει ασυμφωνία. Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων. Δεν υφίσταται δύο εξωτερικές πολιτικές αλλά μία». Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Casus belli: προπαγάνδα και πραγματικότητα
Tου Σταύρου Λυγερου
Αρκεσε ένα μη επισήμως επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» για να προεξοφλήσουν με θόρυβο τα ελληνικά ΜΜΕ ότι καταργείται το περιβόητο casus belli. Καθόλου τυχαίο, βεβαίως. Το φοβικό σύνδρομο παρεμποδίζει ακόμα και μία στοιχειωδώς νηφάλια προσέγγιση...
Υπενθυμίζουμε ότι με ψήφισμα η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει χαρακτηρίσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αιτία πολέμου. Παρότι το Διεθνές Δίκαιο δίνει ρητά στην Αθήνα το δικαίωμα επέκτασης, αυτή αποφεύγει να το ασκήσει λόγω ακριβώς της επίσημης τουρκικής απειλής. Ας σημειωθεί ότι εάν η Ελλάδα αποκτούσε χωρικά ύδατα 12 μιλίων, θα ακυρώνονταν στην πράξη οι περισσότερες τουρκικές διεκδικήσεις στο αρχιπέλαγος.
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα «έπνιγε» την Τουρκία, εμποδίζοντας ακόμα και τη θαλάσσια επαφή μεταξύ των....
μικρασιατικών ακτών! Πρόκειται για γελοιότητες. Επειδή οι αποστάσεις μεταξύ των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των μικρασιατικών ακτών είναι κατά κανόνα μικρές και επειδή βεβαίως σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής, η επέκταση στα 12 μίλια ελάχιστα θα διαφοροποιούσε την ελληνοτουρκική θαλάσσια μεθοριακή γραμμή.
Αντιθέτως, θα άλλαζε αποφασιστικά το καθεστώς στο Κεντρικό Αιγαίο, δυτικά της γραμμής Σαμοθράκη-Λήμνος-Λέσβος-Χίος-Σάμος-Δωδεκάνησα. Θα αύξανε σημαντικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, περιορίζοντας αντιστοίχως τα διεθνή ύδατα. Η αλλαγή αυτή δεν θα επηρέαζε τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αλλά ούτε και την έξοδο των τουρκικών πολεμικών πλοίων στα διεθνή ύδατα. Το Δίκαιο της Θάλασσας υποχρεώνει την Ελλάδα να δημιουργήσει διαύλους αβλαβούς διέλευσης, όπως ισχύει σήμερα στις Κυκλάδες.
Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εγγράφου για την Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα πάψει να θεωρείται casus belli. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως. Ακόμα, όμως, κι αν από το Εγγραφο αφαιρεθεί η σχετική αναφορά, δεν θα αλλάξει τίποτα όσο δεν ακυρώνεται το σχετικό ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Είναι προφανές ότι με τη διαρροή, η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει ανέξοδα επίδειξη διαλλακτικότητας, προσδοκώντας, μεταξύ άλλων, και τη διευκόλυνση της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε. Οι πιο υποψιασμένοι θεωρούν ότι η Αγκυρα παίζει το χαρτί της κατάργησης του casus belli, επειδή η Ελλάδα εμφανίζεται διατεθειμένη να δεσμευθεί πως δεν θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της.
Στο πλαίσιο της διερευνητικών επαφών, οι δύο πλευρές συζητούν την υιοθέτηση ελληνικών χωρικών υδάτων πολλαπλού εύρους. Εκεί που η Τουρκία δεν ενοχλείται (π.χ. Ιόνιο) τα ελληνικά ζωτικά ύδατα θα επεκταθούν στα 12 μίλια. Στο Δυτικό Αιγαίο θα επεκταθούν στα 8-9 μίλια. Τέλος, στο Ανατολικό Αιγαίο, εκεί που η επέκταση ακυρώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, τα ελληνικά χωρικά ύδατα θα παραμείνουν στα έξι.
Θα είχε ενδιαφέρον εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκαθάριζε εγκαίρως τη θέση της.
citypress-gr
Μοιραστείτε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου