"Η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ένας ευφημισμός. Πρόκειται για την διάσωση των κερδών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών", δήλωσε ο Ντζουρίντα σε ερώτηση που του έγινε από το γαλλικό πρακτορείο.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά είναι "αλληλεγγύη των ανθρώπων που εργάζονται τίμια και πληρώνουν φόρους, προς τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, για να μπορέσουν αυτές να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με ανεύθυνο τρόπο"...Σημειώνεται πως η Σλοβακία έχει συγκεντρώσει τις επικρίσεις από την Ε.Ε. γιατί είχε το θάρρος να αρνηθεί την συμμετοχή της στον μηχανισμό στήριξης.
Νωρίτερα σήμερα ο επίτροπος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, δήλωσε πως το μερίδιο της Σλοβακίας στον μηχανισμό θα καλυφθεί από τα υπόλοιπα κράτη.
«Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε την κατάρρευση των τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα», δηλώνει ο Konrad Becker, χρηματοοικονομικός αναλυτής στη Merck Finck & Co.
Προσθέτει δε πως μια χρεοκοπία οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας θα οδηγούσε σε πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης στις τράπεζες. «Εάν οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε τράπεζες πλέον, τότε πολλές τράπεζες θα καταρρεύσουν εντός μηνών και όχι ετών». Όπως επισημαίνει το περιοδικό Bloomberg Markets στην έκδοση του Οκτωβρίου, η νέα ανησυχία σχετικά με το πόσο ευάλωτες είναι οι τράπεζες της περιοχής, έρχεται καθώς οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές ανυπομονούν να ανακοινώσουν την πρόοδο στην «διόρθωση» του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, σχεδόν δύο χρόνια μετά από την κατάρρευση της πιστωτικής αγοράς.
Επισημαίνει δε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διεξάγει stress tests σε 91 πιστωτικά ιδρύματα, με τις 84 εξ αυτών να περνούν τα κριτήρια. «Τα stress tests δεν ήταν αρκετά αυστηρά. Πολλοί είναι οι επενδυτές ομολόγων που δεν πείθονται ότι οι Έλληνες έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο. Και εάν η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση ακόμη, τότε δεν το έχει κάνει και καμία τράπεζα που έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα», σχολιάζει ο Julian Chillingworth, που διαχειρίζεται 21 δισ. δολάρια στη λονδρέζικη επενδυτική εταιρεία Rathbone Brothers.
Aυτό είναι και το πραγματικό εργαλείο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση: Ο φόβος της κατάρρευσης των τραπεζών που μας έχουν δανείσει. Θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει κατάλληλα και να διαπραγματευθεί σωστά την βέβαιη αίτηση αναδιάρθρωσης χρέους που θα υποβάλουμε το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Μοιραστείτε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου