Η διάσωση ήταν αναγκαία ώστε να βοηθηθούν οι καταχρεωμένες ιρλανδικές τράπεζες, και να αποφευχθεί μετάδοση της ιρλανδικής κρίσης στα υπόλοιπα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο Δουβλίνο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Brian Cowen δήλωσε πως: «Οι ευρωπαϊκές αρχές συμφώνησαν με το αίτημά μας. Τώρα αρχίζει η επίσημη διαδικασία που θα οδηγήσει στη παροχή βοήθειας με βάση ένα πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης , της ευρωπαϊκής Κομισιόν και του ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Αναμένω πως η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες»...
Το πακέτο βοήθειας θα συμπεριλαμβάνει δημοσιονομικές προσαρμογές που θα μειώσουν τις δαπάνες και θα αυξήσουν τους φόρους. Οι ιρλανδικές τράπεζες αναγκαστικά θα συρρικνωθούν, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν από μόνες τους. Πάντως, όπως δήλωσε ο Cowen, η φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία, κάτι που αποτελεί μήλο της έριδος με τα άλλα κράτη μέλη, δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι εντάσεις στις διεθνείς χρηματαγορές επηρεάζουν και τη Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας ανησυχεί μήπως βρεθεί και αυτή πνιγμένη στα απόνερα της ελληνικής και της ιρλανδικής περιπέτειας.
Ο Olli Rehn, επίτροπος δημοσιονομικών ζητημάτων της ΕΕ, αναφερόμενος στην ιρλανδική διάσωση, έκανε λόγο για «… ένα βήμα που βοηθά στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ευρώπης». Άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να διαφοροποιήσουν τη κρίση της Ελλάδος από αυτήν της Ιρλανδίας, λέγοντας πως η πρώτη οφείλονταν στη δημοσιονομική ανευθυνότητα, στα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, και στη διαφθορά του δημοσίου τομέα, ενώ στη Ιρλανδία τα προβλήματα τα δημιούργησε ο απρόσεχτος τραπεζικός της τομέας.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η οικονομία της χώρας του είναι πολύ μικρή για να αντεπεξέλθει στη τραπεζική κρίση, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Αρνήθηκε πάντως πως έφταιξε η τραπεζική πολιτική της κυβέρνησης για τη δημιουργία της κρίσης. Επίσης απέφυγε να αναφέρει το επιτόκιο δανεισμού που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα του στο ΔΝΤ και την ΕΕ, αλλά όπως είπε «θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που βρίσκαμε στις διεθνείς αγορές, αν ζητούσαμε δάνεια…».
Αυτή τη φορά, η ΕΕ κινήθηκε γρήγορα, αφού όπως λένε οι αναλυτές, η καθυστέρηση που προέκυψε στη διάσωση της Ελλάδας, άγχωσε περισσότερο τις αγορές και ανέβασε το συνολικό της κόστος. Ο επικεφαλής του νέου μηχανισμού στήριξης Klaus Regling, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους πως τα απαραίτητα ποσά μπορούν να δοθούν μέσα σε 5-6 ημέρες μετά την υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος.
S.A. Financial Times
antinews
Μοιραστείτε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου