Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Εκλογές … αορίστου χρόνου;

του Κώστα Ροδινού

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Θα στήριζε ποτέ ο κ. Παπανδρέου μια Κυβέρνηση της Ν.Δ., αν αυτή είχε υποστεί τη φθορά που υπέστη η δική του Κυβέρνηση; Η απάντηση είναι όχι.  Απλώς να θυμηθούμε πως απαντούσε ο κ. Παπανδρέου στις εκκλήσεις του Κώστα Καραμανλή.

Ο  κ. Σαμαράς, με μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από σπάνια υπευθυνότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης,  συμφώνησε στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, λόγω των τραγικών οικονομικών αδιεξόδων με τα οποία βρισκόταν αντιμέτωπη η χώρα.

Επισημαίναμε τότε, ότι  ο βίος αυτής της κυβέρνησης δεν μπορούσε παρά είναι χρονικά περιορισμένος και το έργο που αναλάμβανε  συγκεκριμένο. Ο κ. Παπαδήμος, ηγείται μιας μεταβατικής κυβέρνησης  για  να εκταμιεύσει την 6η δόση, να υπογράψει τη νέα δανειακή και να ολοκληρώσει το “κούρεμα” (PSI). Θεωρήθηκε ότι όλα αυτά μπορούσαν να γίνουν μέχρι τέλους Ιανουαρίου και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου για να μιλήσει ο λαός.

Λέγαμε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να επιθυμεί παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αφ’ ενός μέν καθιστά συνυπεύθυνη και τη Ν.Δ. για ό,τι γίνεται  εφεξής, αφ΄ ετέρου, με το πέρασμα του χρόνου, ξεθωριάζουν οι μνήμες από τη δική του διακυβέρνηση. Τέλος, εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη η αντίληψη ότι «και ο Σαμαράς να κερδίσει, την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει».

Μεθοδεύεται η παράταση

Ήδη διαπιστώνουμε κάποια …ανησυχητικά σημάδια:


1. Κατ’ αρχήν ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος, από τις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε την 19η Φεβρουαρίου ως ενδεικτική ημερομηνία εκλογών. Αυτό σημαίνει, ό,τι την ημερομηνία αυτή πρέπει να την ξεχάσουμε!

2. Περί ενδεικτικής ημερομηνίας έκανε λόγο και ο επί των  Οικονομικών Αντιπρόεδρος  και άλλα επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

3. Όμως, και εντός της Ν.Δ. τώρα τελευταία ανακαλύπτω αρκετούς πρόθυμους. Επίσης, ουδόλως μ’ ενθουσιάζει η εικόνα των εκ της Ν.Δ. προερχομένων υπουργών να συνωστίζονται  στην πρώτη σειρά των υπουργικών εδράνων. Η διακριτικότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ποιος ο λόγος να μπαίνουν  στο κάδρο με τους υπουργούς του κ. Παπανδρέου τους οποίους έως λίαν προσφάτως κατηγορούσαν ως αποτυχημένους; Δεν το αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος θα τους ταυτίσει μαζί τους; Εκτός και άν επενδύουν σε  άλλα σενάρια, για την επομένη ημέρα.

4. Από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, επίσης, πληροφορηθήκαμε ό,τι:

α) οι διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα ξεκινήσουν περί τα μέσα Δεκεμβρίου

β) η ψήφιση της δανειακής σύμβασης μετατίθεται για τα τέλη Ιανουαρίου

γ) η ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων (PSI+)  αναμένεται  να ολοκληρωθεί  περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, που λέγεται ότι είναι συμφωνία  με τις Βρυξέλλες, εκλογές δεν μπορεί να γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ερώτημα: Αυτά είναι μεθοδεύσεις του κ. Βενιζέλου υπαγορευμένες  από την τρόϊκα; Και ο κ. Παπαδήμος τι λέει; Συμφωνεί; Θα επιτρέψει να τον χρησιμοποιήσουν;

Την πάνε για αορίστου χρόνου!

Όμως, έχουμε και νεότερα! Αν όλα αυτά εξελιχθούν ομαλώς, που δεν είναι βέβαιον ότι θα εξελιχθούν, (να υπενθυμίσω ό,τι η 6η δόση ήταν να εκταμιευτεί τον Σεπτέμβριο) τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένη η εκταμίευση της δόσης μαμούθ (όπως θα έλεγε ο τέως πρωθυπουργός) των 80  δις!

Πιστεύει κανένας, ότι τη δόση αυτή θα την διαπραγματευτεί μια προεκλογική κυβέρνηση; Και ότι αυτή η δόση θα δοθεί άνευ όρων και προϋποθέσεων;

Οι Βρυξέλλες θα προτιμήσουν να την διαπραγματευθούν με τον νέο πρωθυπουργό, αντί με τον εκλεκτό τους;

Αυτό σημαίνει ότι εκλογές δεν προβλέπονται ούτε για τον Μάρτιο, ούτε για τον Απρίλιο! Ήδη φτάσαμε στην Άνοιξη!

Η Ν.Δ. θα βρεθεί αντιμέτωπη με το εξής δίλημμα:



Αν, ο κ. Παπαδήμος τα καταφέρνει, θα δυσκολευτεί και θα αναλάβει μεγάλο βάρος, αν  αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνησή του.

Αν, ο κ. Παπαδήμος, αποτυγχάνει, τότε η Ν.Δ. θα υφίσταται το κόστος της αποτυχίας τους, ως στηρίζουσα την κυβέρνησή του. Άρα, και στις δυο περιπτώσεις η Ν.Δ. βγαίνει χαμένη!!!

Εκλογές όπως συμφωνήθηκε, αλλιώς;

Η  19η Φεβρουαρίου ορίστηκε  μετά από συζήτηση του  κ. Βενιζέλου, ο οποίος υποτίθεται ότι ήξερε τα χρονοδιαγράμματα, με την αντιπροσωπεία της Ν.Δ. και συμφωνήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη υπό τον ΠτΔ.

Κατ’ αρχήν εγείρεται ένα ζήτημα αξιοπιστίας για τον κ. Βενιζέλο: ή εξαπάτησε την αντιπροσωπεία της Ν.Δ. ή εκ των υστέρων συμφώνησε με τους εταίρους κάτι διαφορετικό από τα αρχικώς συμφωνηθέντα. Και στις δυο περιπτώσεις είναι εκτεθειμένος και οφείλει εξηγήσεις. Εκ των πραγμάτων τίθεται και ζήτημα εμπιστοσύνης για το πρόσωπό του.

Παράλληλα, ανακύπτει και ένα μείζον θέμα για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατία. Δεν μπορεί  να ακυρώνεται μετά από δεκαπέντε μέρες!

Δεύτερον, υποτίθεται ότι όλοι βιάζονταν για την άμεση εκταμίευση της 6ης δόσης, την εσπευσμένη υπογραφή της δανειακής και την ταχύτατη ολοκλήρωση του PSI.  Για να εκλείψει η αβεβαιότητα. Όμως, εδώ και μερικές μέρες πολύ …χαλαρούς τους βλέπω; Μεσολάβησε κάτι που δεν γνωρίζουμε και πρέπει να μάθουμε;

Τρίτον, η κυβέρνηση Παπαδήμου αποτελεί μια Συνταγματική ανορθογραφία.Γ ια να εκφραστώ ήπια. Ακόμα και η Βουλή που την στηρίζει, βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση.

Τέταρτον, η πολιτική που εφαρμόζεται ουδέποτε έτυχε της εγκρίσεως του ελληνικού λαού. Και η πολιτική αυτή δεσμεύει τη χώρα πέραν του  κοινοβουλευτικού βίου της παρούσας Βουλής. Άρα, επιβάλλεται να ερωτηθεί και να αποφασίσει ο λαός για την επόμενη κυβέρνησή του. Και αν ο κ. Παπαδήμος, φιλοδοξεί να ηγηθεί ο ίδιος, δεν έχει παρά να δοκιμάσει!

Η Ελλάδα έχει ακόμα δημοκρατία

Όλα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα και δεν μπορούμε να τα προσπερνάμε, επειδή οι έξωθεν πιέσεις είναι αφόρητες και ο κ. Παπαδήμος είναι ο εκλεκτός. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα. Έφτασε στο σημείο να μας δίνει  μαθήματα δημοκρατίας ο κ. Μπαγίς!

Η  Κυβέρνηση  οφείλει  να ολοκληρώσει το έργο της όπως συμφωνήθηκε. Είναι ζήτημα προσωπικής αξιοπιστίας του ιδίου του πρωθυπουργού.

Μάλιστα ο κ. Παπαδήμος έχει μια λαμπρή ευκαιρία να αιφνιδιάσει ευχάριστα τις αγορές και να προχωρήσει τα ζητήματα που εκκρεμούν ταχύτερα από τα χρονοδιαγράμματα! Να βγούμε μια φορά μπροστά! Ακόμα και αν ο κ. Βενιζέλος, ιδιοτελώς κωλυσιεργεί!

Αυτή θα είναι πραγματικά μια  υπηρεσία του κ. Παπαδήμου στη χώρα! Και στην προσπάθειά του αυτή θα έχει την στήριξη όλων!

Γιατί διαφορετικά, αυτός που στην πρώτη του δήλωση ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πολιτικός, θα αρχίσει να πολιτικολογεί…

Αν, παρ’ όλα αυτά:

α) ο κ. Παπαδήμος αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων και δεν φέρει σε πέρας το έργο του  εντός των αρχικών ημερομηνιών και ζητήσει επ’ αόριστον  παράταση.

β) ο κ. Παπαδήμος  μεθοδεύσει  την ….επιμήκυνση  της πρωθυπουργικής του θητείας, σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, αλλά  ερήμην του ελληνικού λαού.

Αν, λοιπόν, συμβούν αυτά, ο κ. Σαμαράς δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει να στηρίζει  έναν Πρωθυπουργό που θα αποδειχθεί, είτε ανεπαρκής, είτε αναξιόπιστος.
Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: