Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ένοχοι δύο από τους από τους 39 Λιμενικούς. Το ελληνικό κράτος τους καταδίκασε σε ατιμωτική (για το ίδιο) φυλάκιση 3,5 μηνών

Ενημέρωση από το ναυτοδικείο: Ένοχους βρήκε τελικά το ναυτοδικείο δύο από τους 39 κατηγορούμενους, ενώ αθώωσε τους υπόλοιπους 37. Οι δύο κατηγορούμενοι Αγραφιώτης και Χατζηεμμανουήλ καταδικάστηκαν σε 3.5 μήνες φυλάκιση. Το ελληνικό κράτος καταδίκασε τον ίδιο του τον εαυτό, μετά από μία πρωτοφανή εκστρατεία πίεσης από τους επαγγελματίες ανθρωπιστές.
Η έδρα έκρινε ότι στο επίμαχο βίντεο τα 2 συγκεκριμένα στελέχη διακρίνονται καθαρά να αναφωνούν τα συνθήματα, σε αντίθεση με τους λοιπούς συναδέλφους του ουλαμού για τους οποίους η εικόνα δεν είναι σαφής. Έτσι, οι 37 υπόλοιποι άνδρες απαλλάχθηκαν των κατηγοριών.
Έμπειροι Ναυτοδίκες οι οποίοι παρακολουθούσαν την δίκη, σχολίαζαν ότι σύμφωνα με την εκτίμησή τους, στην έφεση που ζήτησαν τα 2 στελέχη που καταδικάσθηκαν είναι βέβαιο ότι τελικώς θα αθωωθούν.
Ενώ επετράπη στον Παναγιώτη Δημητρά να καταθέσει, δεν επιτράπηκε στον Πάνο Καμμένο που επικαλέσθηκε ζωτικής σημασίας πληροφορίες, να καταθέσει (υπήρξε υπ. Ναυτιλίας). Αυτό προκάλεσε σε αρκετούς παριστάμενους στην δίκη την εντύπωση ότι η έδρα φέρεται εχθρικά στους κατηγορούμενους. Όπως σας ενημερώσαμε και το πρωί, η υπεράσπιση ζήτησε να παραιτηθεί. Τελικά έγινε δεκτή η αποβολή της πολιτικής αγωγής, (παραίτηση), μετά την δηλωσή τους στο δικαστήριο, με όσα προαναφέραμε για απειλές κλπ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση του εισαγγελέα, σχετικά με την επιστολή του Παναγιώτη Δημητρά. Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας είπε για την δηλωση του ΕΠΣΕ ότι θεωρεί άδικα τα όσα αναφέρονται και είναι σαφές ότι θέλουν να επικαλεστούν την επιστολή σε διεθνή φόρουμ. Η υπεράσπιση τόνισε και αυτή, ότι θέλουν να παρουσιάσουν την Ελλάδα, ως ελειμματική στα διεθνή φόρουμ. Για τον μάρτυρα Αγγελίδη, δεν σεβάστηκε την μη τήρηση αυτοφώρου διαδικασίας (κάτι που έγινε στην προηγούμενη συνεδρία αφού το δικαστήριο δεν διέταξε τελικά την κράτηση του Αγγελίδη μετά από μήνυση που του υπεβλήθη, και διατάχθηκε η βίαια προσαγωγή του (προσήλθε μόνος του αφού ενημερώθηκε).
Συνήγοροι των κατηγορουμένων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα όσα είπε η μία εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Χρ.Τσαμπάζη: "Δεν δικαιούται να μιλά η πολιτική αγωγή, πρόκειται για προσχηματική αποχώρηση, για να επικαλεστούν τροοκράτηση για την αποχωρησή τους".
Παρέμβαση έκανε και ένας ακόμη δικηγόρος ο Σ. Πυλιώτης ο οποίος έκανε συγκεκριμένη αναφορά στον Σόρος και άφησε σαφέστατα υποννοούμενα κατά εχθρών της Ελλάδος και μυστικών υπηρεσιών για τα όσα συνέβησαν.
Μάρτυρες υπερασπίσεως
Σημαντικά ήταν και τα όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες υπερασπίσεως στο δικαστήριο κατά την διάρκεια της εξέτασής τους.
Ο μάρτυρας Θεοφανίδης (υποστράτηγος ε.α) που έχει υπάρξει τετράκις διοικητής της ΜΥΚ κατέθεσε: Έχω γνώσι του ήθους των ανθρώπων που παρέλασαν", "δεν παραβαίνουν τις εντολές, έχω εκπαιδεύσει τους περισσότερους", "βρίσκονται κατηγορούμενοι εξ ατόμων που δεν ήταν παρόντες, δεν μπορεί να υπάρξει κατηγορία για κάτι που κανείς δεν ξέρει αν είπαν ή έκαναν", "Εδώ υπάρχουν παραδόσεις, οι παραδόσεις τηρούνται και τηρούνται ευλαβικά".
Ενώ επιπρόσθετα ο κ. Θεοφανίδης είπε: "έχουν επιδείξει ανθρωπιά, σε βαθμό υπέρμετρο, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους, για να σώσουν ανθρώπους" Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι αυτοί που συνήθως σώζωνται από την συγκεκριμένη ομάδα και γενικά το λιμενικό είναι λαθρομετανάστες.
Άλλος μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο Κώστας Πολίτης (αρχιπλοίαρχος ε.α.) ο οποίος μίλησε συγκεκριμένα για τον κ. Δημητρά: "Έχω υπηρετήσει σε γραφεία υπουργών και θέλω να σας πω το εξής: ο κ. Δημητράς κατέθετε πάντα αναφορές, μετά από κάθε παρέλαση. Ενώ οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες τις έβαζαν στο αρχείο, η κυβέρνηση του 2010, τις προώθησε σε ακροαματική διαδικασία". Αναφέρθηκε στον ρόλο Δημητρά, Τάρτη και Βοσκόπουλου και τα πάρε δώσε με Σκόπια, λέγοντας ότι οι παραπάνω δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία, όταν οι Σκοπιανοί παρήλαυναν στα Σκόπια και φώναζαν "Η Θεσσαλονίκη είναι δική μας". Μάλιστα γύρισε και είπε ότι οι αναφορές που έστελνε ετησίως ο Δημητράς ήταν "προ-κατ".Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του Επιτίμου Α/ΓΕΣ Στρατηγού ε.α. Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος ζήτησε εθελοντικώς να καταθέσει ως μάρτυρας υπερασπίσεως των βατραχανθρώπων της ΜΥΑ/ΛΣ. Ο στρατηγός, με την γνωστή ευγλωττία και άνεση που τον διακρίνει, ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του γύρω από την αξία των Ειδικών Δυνάμεων και τον αντίκτυπο που έχει η δράση τους σε κάθε περίπτωση, περνώντας το μήνυμα ότι σε αυτές βασίζονται οι ηγεσίες για την διαχείριση προβλημάτων και κρίσεων, σε ειρήνη και πόλεμο. Για τον λόγο αυτό, το προσωπικό των μονάδων αυτών πρέπει να διακρίνεται από υψηλό ηθικό κι ετοιμότητα. Η πληθωρική κατάθεση του Επιτίμου Α/ΓΕΣ, άφησε εξαίρετες εντυπώσεις και είναι βέβαιο ότι επηρέασε την κρίση της έδρας. Για κάποιον παρατηρητή, το νόημα των λεγομένων του ήταν ότι αποτελεί ντροπή να υποβάλλεται το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων σε τέτοιες δοκιμασίες, έναντι κατηγοριών προσώπων και φορέων τους οποίους μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης κρίνει ύποπτα. Απεναντίας, το δικαστήριο δεν επέτρεψε στον βουλευτή Πάνο Καμμένο να καταθέσει, καθώς έκρινε ότι δεν είχε να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην διαδικασία.
elkosmos enkripto

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: