Ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του Στόλου καθώς δεν επρόκειτο μια άσκηση αλλά πρακτικά για τέσσερις, που εξελίσσονταν ταυτόχρονα. Έτσι εκτός από την «Αστραπή» -στην οποία μετείχαν πρωταγωνίστησαν οι Φρεγάτες- οι μονάδες του Ναυτικού εκτέλεσαν και τις ασκήσεις «Ορμή» της διοίκησης Ταχέων Σκαφών, «Βροντή» της διοίκησης Κανονιοφόρων και «Αιγιαλός» της διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων.
Για την πραγματοποίηση και των τεσσάρων αυτών παράλληλα εν εξελίξει ασκήσεων το ΠΝ κινητοποίησε ένα από τους μεγαλύτερους αριθμούς σκαφών αλλά και ελικοπτέρων. Πιο συγκεκριμένα στο Αιγαίο βρέθηκαν 12 Φρεγάτες, χωρισμένες σε δύο Μοίρες Α΄ και Β΄, τουλάχιστον 15 πυραυλάκατοι (ΤΠΚ) και κανονιοφόροι, και αριθμό υποβρυχίων μεταξύ των οποίων ο «Παπανικολής» (S-120) και Τρίτων (S-112) κλάσης «Γλαύκος». Η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) είχε αποσπάσει τουλάχιστον 8 ελικόπτερα για επιχειρήσεις επί των Φρεγατών, για την εκτέλεση της «Αιγιαλός» δύο σκάφη κλάσης «Σάμος» (LST), ενώ τέλος την υποστήριξη του Στόλου είχαν αναλάβει τα Πλοία Γενικής Υποστηρίξεως «Αλιάκμων» και «Προμηθεύς».
Να σημειωθεί ότι όλα τα σκάφη ήταν συνεχώς και τις πέντε της άσκησης σε πλου και τα σενάρια των ασκήσεων δεν σταμάτησαν καθόλου, εξελίσσονταν με άλλα λόγια 24 ώρες το 24ωρο. Οι βολές που πραγματοποιήθηκαν
–και ήταν με πραγματικά πυρά- προέρχονταν από τα κύρια πυροβόλα των πλοίων (πυροβόλα των 5 ινστών και OTO-Melara των 76 χλστ.), όπως και από αντιπυραυλικά συστήματα Phalanx. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν αντιαεροπορικά κατά ανεμουριού που ρυμουλκούσε Liar Jet ιδιωτικής εταιρείας και μάλιστα τα πυρά ήταν τόσο εύστοχα που το ανεμούριο διαλύθηκε μετά από λίγα περάσματα.
Οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας περιελάμβαναν επίσης πετρελεύσεις, οι οποίες έγιναν με απόλυτη συσκότιση –εκτός των προβλεπόμενων φώτων πορείας των πλοίων- και σε πλήρως επιχειρησιακές συνθήκες, όπως και οι από/προσνειώσεις ελικοπτερων τα οποία μετείχαν σε ανθυποβρυχιακά σενάρια.
Μια από τις κύριες φάσεις της άσκησης περιλάμβανε mega-προσβολή από τουλάχιστον 40(!) μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως F-16 από τις βάσεις τους στην Κρήτη, αλλά και F-4AUP, ενώ το Στόλο «προστάτευε» δύναμη αεροσκαφών Mirage 2000EGM της 332Μ. Έτσι στο αεροπορικό κομμάτι της άσκησης πραγματοποιήθηκαν και πλήρη σενάρια εικονικών αερομαχιών μεταξύ των αεροσκαφών που επιχειρούσαν να προσβάλουν τις κύριες μονάδες του Στόλου και αυτών που είχαν το ρόλο της προστασίας του.
Την τελευταία φάση της άσκησης παρακολούθησαν οι ΑΝΥΕΘΑ Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Γεωργίου από τη Φρεγάτα Ύδρα ο πρώτος και από αεροσκάφος EMB-145H ΑΣΕΠΕ ο δεύτερος.
Φωτογραφίες: Γιάννης Ρηγόπουλος για DefenceNetMedia
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου