Το εντυπωσιακότερο ωστόσο στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός είναι σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος συγκεντρώνει το 24,3% και ακολουθεί ο Αντ. Σαμαράς με 23,8%, ενώ το 50,4% θεωρεί πως κανένας από τους δύο δεν είναι κατάλληλος – (Ο Παπαδήμος είναι ο “κατάλληλος” αλλά το κρατάνε για την επόμενη δημοσκόπηση, την τελευταία προ των εκλογών)
Να επηρέασε άραγε το γεγονός ότι νονοί στο ένα από τα πολλά παιδιά
του Πάνου Καμμένου ήταν ο ιδιοκτήτης της GPO κ.Καλογρίτσας, μαζί με τον
…. Μητσοτάκη; Μπα… οι κακές γλώσσες τα λένε όλα. Δεν συμβαίνουν αυτά
στην Ελλάδα.
Κατά τα άλλα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 18,2%, ενώ δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με 14,2%. Οριακή διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδια εταιρείας, στην οποία η ΝΔ είχε λάβει 19,4% και το ΠΑΣΟΚ 13,1% Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,2%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,9%, ο ΛΑΟΣ με 4%, η Χρυσή Αυγή με 3,1%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%, ενώ στο 29,4% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Σημαντική πτώση καταγράφουν τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και ο ΛΑΟΣ, κάτι που σημαίνει τάση ενίσχυσης του δικομματισμού.
Πιο συγκεκριμένα το ΚΚΕ από το 9,5% πέφτει στο 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 8,5 στο 6,2% και ο ΛΑΟΣ από το 5,1 % στο 4%. Την πιο εντυπωσιακή πτώση καταγράφει η ΔΗΜΑΡ που δείχνει να χάνει τη μισή εκλογική της δύναμη φθάνοντας στο 5,9% από 12%!
Τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή σύμφωνα με τη μέτρηση θα είναι 6 έως 8, με το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή να κινούνται οριακά ως προς το 3%. Το πόσα τελικά κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής και τι ποσοστό θα λάβουν είναι το στοιχείο που θα προσδιορίσει το ποσοστό αυτοδυναμίας.
Επιβεβαιώνεται η ρευστότητα του πολιτικού τοπίου με την αδιευκρίνιστη ψήφο να προσεγγίζει το 30%. Οι περισσότεροι αναποφάσιστοι δηλώνουν ότι θα επιλέξουν τι θα ψηφίσουν την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών και κάποιοι την ημέρα των εκλογών, ενώ μόνο το 18% δηλώνει ότι θα ξεκαθαρίσει τι θα ψηφίσει μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το ποιοτικό αυτό στοιχείο είναι πολύ σημαντικό, καθώς η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται μεγάλη: Η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 84,9% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, ενώ το 13% απαντά πως δεν θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.
Στην ερώτηση τι είδους κυβέρνηση θέλετε να προκύψει από τις εκλογές, έξι στους δέκα (63,3%) απαντά πως επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ τρεις στους δέκα (28,1%) δηλώνει πως θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Στην εξειδικευμένη ερώτηση για το τι είδους κυβέρνηση συνεργασίας επιθυμεί υπάρχουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, με κανένα να μην είναι πλειοψηφικό: Η Κυβέρνηση Συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις το 15% των προτιμήσεων, παρά το γεγονός ότι έχει «πλασαριστεί» από τα περισσότερα ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και οι μετρήσεις αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών αποκτούν ιδιαίτερη αξία και μάλλον θα είναι και οι τελευταίες για αυτή την εκλογική αναμέτρηση, καθώς τις τελευταίες 15 ημέρες προ των εκλογών, ισχύει η απαγόρευση δημοσίευσης τους…
Μ.Ο.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου