«Συνεχίζεται η εκκρεμότητα, με ευθύνη του ΔΝΤ και των εταίρων μας στην Ευρωζώνη, σχετικά με την εκταμίευση των χρημάτων της χρηματοδοτικής βοήθειας» αναφέρει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, σημειώνοντας ότι «η η δόση των € 31,5 δισ. και, επομένως, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά το PSI Plus και η άρση της παγίδας ρευστότητας (που φαλκιδεύει κάθε προσπάθεια ομαλής συνέχισης της οικονομικής δραστηριότητας - ακόμη και των εξαγωγών) στην ελληνική οικονομία, καθυστερούν αδικαιολόγητα από τον Ιούνιο του 2012».
«Αυτά συμβαίνουν όταν η Ελλάδα έχει εκτελέσει μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο και όταν η οικονομία έχει αρχίσει να εμφανίζει σημαντικά σημάδια βελτίωσης, με το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να μηδενίζονται γρηγορότερα του αναμενομένου» σχολιάζουν οι οικονομολόγοι της Alpha. Και επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι
«η χώρα βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την είσοδό της στην χορεία των οικονομιών που διαθέτουν ελεύθερες ανταγωνιστικές αγορές και είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη με βάση τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Η Ελλάδα απελευθερώνεται έτσι από τα δεσμά του δανεισμού από το εξωτερικό για την χρηματοδότηση υπέρμετρα υψηλών και αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Δανεισμού και ελλειμμάτων που συντηρούσαν με τεχνητό τρόπο την εγχώρια ζήτηση και μια παραγωγική μηχανή υψηλού κόστους και μάλλον χαμηλής προστιθέμενης αξίας και τεχνολογικής υποδομής, σε μεγάλο βαθμό προστατευμένης από τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό, και όπου η διαφθορά, η προσοδοθηρία και η φοροδιαφυγή είχαν αναδειχθεί σε βασικούς μηχανισμούς επιβίωσης και ανόδου».
Το πιθανότερο, βέβαια, είναι ότι οι αναγκαίες αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα 26η Νοεμβρίου 2012 και ότι θα περιέχουν πράγματι και μια νέα αξιοσημείωτη ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους με συμμετοχή αυτή τη φορά και των επίσημων δανειστών της χώρας, εκτιμά η Alpha Bank, και προσθέτει:
«Θεωρούμε ότι η τελική λήψη των αποφάσεων και η εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας είναι απολύτως αναγκαία για τη χώρα, έστω και με κάποια αργοπορία. Επίσης, η όποια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι καλοδεχούμενη στο βαθμό που θα εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους για την έγκαιρη ανάκαμψη και επαναλειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, η μείωση του χρέους δεν θα είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα αν δεν συμβάλλει στο δραστικό περιορισμό της ύφεσης στην οικονομία το 2013 και στη δυναμική ανάκαμψη από το 2014.
Επίσης, η εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει έννοια αν με αυτό επιδιώκουμε την επίτευξη σημαντικών ρυθμών ανόδου της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων εγχώριων και ξένων. Με τις μεταρρυθμίσεις επιδιώκεται η ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και όχι η ουσιαστική στασιμότητα που προβλέπει η Τρόικα έως το 2030 που αποτελεί μηχανισμό αποτροπής της ανάκαμψης και της εισροής επενδύσεων στην Ελλάδα».
Πηγή:www.capital.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου