Η μη απόφαση του σημερινού Eurogroup και η μετάθεση των αποφάσεων σε έκτακτο την επόμενη Τρίτη, δείχνει τον σκληρό πόλεμο μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και ποιος τελικά θα πληρώσει ώστε να υπάρξει μόνιμη λύση.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου προκειμένου να συνεχίσει τη συζήτηση για την Ελλάδα και αναμένει ότι μέχρι τότε όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισαν τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, σημείωσαν ότι απομένουν ορισμένες -λίγες- προαπαιτούμενες δράσεις να εφαρμοστούν και ενέκριναν τη διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναγνώρισε τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος και καλωσόρισε την υιοθέτηση τόσο των διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και των δημοσιονομικών μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο, καλώντας ταυτόχρονα την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει κάποιες υπολειπόμενες προαπαιτούμενες δράσεις, μεταξύ των οποίων και την εισαγωγή διορθωτικών μηχανισμών.
Το Eurogroup αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων, είπε ο κ. Γιούνκερ ανακοινώνοντας ότι στις 20 Νοεμβρίου θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης για το ελληνικό θέμα. Περιμένουμε -πρόσθεσε- ότι έως τότε όλα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι έως τις 20 Νοεμβρίου θα παρασχεθούν από τα εθνικά κοινοβούλια κάποιων κρατών οι εγκρίσεις αναφορικά με την Ελλάδα και αποσαφήνισε ότι ο ίδιος θα κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε στο επόμενο Eurogroup να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις και να λάβει η Ελλάδα τη δόση.
Ως προς το θέμα της διετούς επιμήκυνσης, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «το Eurogroup κατέληξε ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίχτηκε από την τρόικα, θα ήταν μια κατάλληλα προσαρμογή για την περαιτέρω πορεία προς τη δημοσιονομική προσαρμογή».
Το Eurogroup φέρεται να εξέτασε τρόπους καλύψεως του
χρηματοδοτικού κενού που η τρόικα προσδιόρισε στα 32,6 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε αποφάσεις κάτι που αναμένεται να συμβεί στο έκτακτο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε και εκείνη την υπερψήφιση του πακέτου μέτρων και του προϋπολογισμού στην Αθήνα, επεσήμανε ότι μόνο λίγες προαπαιτούμενες δράσεις απομένουν να υλοποιηθούν και υπογράμμισε ότι από την οπτική του Ταμείου όλα τα κεφάλαια (δημοσιονομικά, διαρθρωτικά, βιωσιμότητα χρέους) πρέπει όχι μόνο να ανοίξουν, αλλά και να κλείσουν επιτυχώς.
Ειδικά για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, που απασχολεί ιδιαιτέρως το ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι οι απόψεις του Ταμείου διαφέρουν σε σχέση με εκείνες των Ευρωπαίων και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει πρόσθετη εργασία για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τις επόμενες ημέρες. Η ίδια αποσαφήνισε πως στην παρούσα φάση εξετάζονται όλες οι επιλογές για την μείωση του ελληνικού χρέους.
Ως προς το ζήτημα του χρέους, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποκάλυψε ότι ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ παραμένει, αλλά είναι πιθανό να δοθεί διετής παράταση για την επίτευξη του στόχου αυτού, το 2022. Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα πως η Ευρωζώνη πιέζει το ΔΝΤ να συμφωνήσει ότι ο στόχος του 2020 θα πρέπει να μεταφερθεί στο 2022 και να αναπροσαρμοσθεί στα επίπεδα του 125% του ΑΕΠ.
Η πιο θετική τοποθέτηση για τα βήματα που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς ήρθε από τον επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος, αφού έκανε και αυτός λόγο για «ουσιώδη πρόοδο προς την κατεύθυνση της εκταμίευσης της δόσης» -λέγοντας ότι τα λόγια συνοδεύτηκαν από αποφάσεις και πράξεις- έκανε αναλυτική αναφορά στα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά άλματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ευρώπη, το ασφαλιστικό σύστημα είναι τώρα σταθερό και η προσαρμογή των μισθών βρίσκεται εντός των στόχων. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει το διαρθρωτικό της ισοζύγιο κατά 13% του ΑΕΠ από το 2010, πολύ καλύτερα από τους στόχους που είχαν τεθεί με το πρώτο Μνημόνιο.
Ο ίδιος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για τα ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν στις 16 Νοεμβρίου και τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τα έντοκα της Παρασκευής.
in.gr - antinews
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου