Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

«Βελούδινη» διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας δεν υπάρχει


Η επιτυχία του πρωθυπουργού στο διεθνές επίπεδο δεν μπορεί, σήμερα, να αμφισβητηθεί από κανένα σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό άνδρα. Η Ελλάδα άρχισε να ανακτά την Εθνική της Αξιοπιστία και έχει πλέον πάρει τον δρόμο, που θα την οδηγήσει στην θέση που της αρμόζει στο διεθνές γίγνεσθαι.
Ο δρόμος της ανάκαμψης είναι καταφανές, ότι περνά από τους φυσικούς πόρους που διαθέτει η Χώρα μας και ειδικά από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Η εκμετάλλευση όμως των δύο αυτών πηγών πλούτου προϋποθέτει την ύπαρξη της ΑΟΖ. Επομένως, θα πρέπει να εξαγγελθεί ή να οριοθετηθεί, η ιδιόρρυθμη αυτή θαλάσσια ζώνη (zone sui generis), ώστε να μπορεί η Χώρα μας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η εφαρμογή της ΑΟΖ πρέπει να αναμένουμε, ότι θα βρει αντίδραση από την Τουρκία γιατί αντιτίθεται στον ρόλο που η χώρα αυτή έχει μονομερώς επιλέξει να παίξει στο υποσύστημα της περιοχής, που ανήκει και η Ελλάδα.
Η απόδειξη των όσων προαναφέρθηκαν είναι τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και όχι μόνο τύπου της Χώρας μας, που μας ενημερώνουν για την διαβούλευση της τουρκικής ανώνυμης εταιρίας πετρελαίων «ΤΡΑΟ» για μία μακροπρόθεσμη συνεργασία με την εταιρία POLARCUS, η οποία περιλαμβάνει την πώληση και την αλλαγή σημαίας του ερευνητικού,τελευταίας τεχνολογίας, σκάφους POLARCUS SAMUR. Το σκάφος αυτό θα είναι στελεχωμένο από προσωπικό της εταιρίας. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να παραλάβει το σκάφος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Το θέμα που ανακύπτει, δεν είναι το πόσο σύγχρονο είναι το σκάφος και το αν η Τουρκία θα κάνει επιτυχείς ή όχι έρευνες, είναι το που θα κάνει τις έρευνες –Ελληνική Υφαλοκρηπίδα- και ποιά θα είναι η αντίδραση της Χώρας μας σε ενδεχόμενα νέα τουρκικά «τετελεσμένα», γιατί ένα ερευνητικό σκάφος με τουρκική σημαία που ερευνά στα ελληνικών συμφερόντων ύδατα και δεν αποχωρεί αγνοώντας τις ελληνικές προειδοποιήσεις, αποτελεί ενέργεια «τετελεσμένων».
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι υφίσταται από ελληνικής πλευράς σχέδιο στρατιωτικής και πολιτικής παρέμβασης σε μία τέτοια τουρκική ενέργεια.
Όμως δυστυχώς, «βελούδινη»  διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας δεν υπάρχει. Η διασφάλιση της  εθνικής κυριαρχίας επιτυγχάνεται σε πρώτο στάδιο με την
αποτροπή του αντιπάλου, η οποία προϋποθέτει ο αντίπαλος να είναι, στο μεγαλύτερο ποσοστό, σίγουρος ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος του και σε δεύτερο στάδιο με στρατιωτική ενέργεια. Η ελληνική αποτροπή έχει στις μέρες μας υποστεί βλάβη, γιατί οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί την ατολμία μας, που την βαφτίζουμε «ψυχραιμία», από παρελθούσες περιπτώσεις (π.χ. Ίμια, EXPLORA, αντιδράσεις στην έρευνα τουρκικού ερευνητικού στο Καστελόριζο κλπ) και η αντίληψη αυτή  επιβεβαιώνεται με επίσημες δηλώσεις αρχηγών του στρατεύματος (ΑΓΕΝ) που αφορούν το ηθικό του προσωπικού των ΕΔ.
Οι εξαγγελίες εξοπλισμών και οι ασκήσεις δεν βοηθούν δραστικά στην παρούσα περίπτωση, γιατί το μήνυμα προς τον αντίπαλο, από όλες τις άλλες πηγές, είναι  πως χρησιμοποιούμε τα πλεονεκτήματα των εξοπλισμών τα οποία αποκομίζουμε από την εκπαίδευση.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος και πρέπει  να προχωρήσει γοργά στην εξαγγελία ή οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Όμως πρώτα θα πρέπει να δώσει μία ισχυρή στρατιωτική ηγεσία στις ΕΔ της Χώρας, αποτελούμενη από αρχηγούς που θα είναι σε θέση να εμπνεύσουν τα στελέχη, ώστε και αυτά με τη σειρά τους να τους εμπιστευτούν, και να τα οδηγήσουν στο δρόμο της υπεράσπισης της Εθνικής Κυριαρχίας με κάθε κόστος.
Σε διαφορετική περίπτωση, με την παρούσα σύνθεση της στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ, ενώ θα συζητάμε ακόμα για την εξαγγελία ή οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, η Τουρκία θα κεφαλαιοποιήσει άλλη μία αμφισβήτηση τής  ελληνικής κυριαρχίας.
Ίσως στο ΚΥΣΕΑ της 2ας Ιανουαρίου θα έπρεπε να εξετασθούν και άλλα θέματα όχι μόνον υλικού εξοπλισμού αλλά των προσώπων που καλύπτουν καίρια πόστα και δή της ηγεσίας.
Β. Αμυντικός


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: