Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ο Σαμαράς παίζει το χαρτί της ήρεμης δύναμης

Καταστροφική για την οικονομία, τις παραγωγικές επενδύσεις και τη διαδικασία εκταμίευσης των επόμενων δόσεων του δανείου θεωρεί ο Πρωθυπουργός μια ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα και μετάδοση του πολιτικού ιού από την Ιταλία στη χώρα μας.

Παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν και είναι αρκετά, η κυβέρνηση (που ανασχηματίζεται σύντομα) του Αντώνη Σαμαρά, ανεξαρτήτως της αντιπολιτευτικής ρητορείας των κομμάτων, φαίνεται ότι έχει μπολιάσει την κοινωνία με τη θετική αποτίμηση των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Μπορεί η συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. να είναι χαμηλά, αλλά ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι πολίτες κατά βάθος πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλη οδός και οι συνεργάτες του επικαλούνται το παράδειγμα της Ιταλίας.

Ο Πρωθυπουργός, υπό τις παρούσες συνθήκες, εκτιμά ότι το κόμμα του λόγω της θέσης του στο κέντρο πλέον του πολιτικού άξονα έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί μια καλύτερη επόμενη μέρα και
να συνεχίσει να ηγείται της μετάλλαξης του πολιτικού χάρτη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το πρόβλημα της χώρας και όσα πρέπει να γίνουν τους προσεχείς μήνες ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με κραυγές και επενδύσεις στο χάος και με…«καταθέσεις» σε προθεσμιακούς λογαριασμούς έντασης, που μπορεί να αποδώσουν μελλοντικά, πολύ λιγότερα από όσα αναμένουν ενδεχομένως οι ριζοσπάστες της Αριστεράς.

Ο Αντ. Σαμαράς επενδύει και στο παράδειγμα της Ιταλίας για ένα ακόμα λόγο, εκτός από την ανοχή και το χρόνο που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την αλλαγή οικονομικής πολιτικής στο σύνολο της ευρωζώνης, για να δείξει ότι έχουν αποτύχει οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών.


Οι στενοί του συνεργάτες τον έχουν ακούσει πολλές φορές να εκφράζει την άποψη ότι δεν μπορεί να αγωνίζονται τα κόμματα και έπειτα να αναλαμβάνουν την τύχη της χώρας τεχνοκράτες, που ασκούν την πρωθυπουργία χωρίς κόστος. Η περίπτωση της αποτυχίας του Μάριο Μόντι, εκλεκτού της Μέρκελ, ήταν ένα ηχηρό μήνυμα.

Ο Αντ. Σαμαράς το τελευταίο διάστημα με τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις του, όπως προχθές στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, φαίνεται ότι χτίζει τμηματικά μια στρατηγική που απευθύνεται πλέον στην κοινωνική βάση, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι να προσεγγίσει ένα κομμάτι ψηφοφόρων που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες (π.χ. νέοι, άνεργοι, κ.λπ.) που στέκονται πλέον σκληρά απέναντι όχι μόνο στη ΝΔ, αλλά συνολικά στην πολιτική και φλερτάρουν με ακραίες επιλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι εμφανίσεις του κ. Σαμαρά ήταν μέχρι στιγμής επιτυχημένες και ότι όλο και πιο έντονα θα διαφαίνεται η διαφορά ηγετικότητάς του από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός βεβαιώνει ότι μπορεί να διεκδικήσει την επέκταση του προγράμματος σταθερότητας ώστε η προσαρμογή να χαλαρώσει λίγο, ότι δεν θα υποστούν άλλες θυσίες οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα εφόσον εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Παράλληλα ετοιμάζεται για κινήσεις ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική, να αντιμετωπισθεί η ανεργία των νέων και το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (ήδη χθες επήλθε συμφωνία της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών με το υπουργείο Ανάπτυξης), να υπάρξει υγειονομική κάλυψη όλων των ελλήνων πολιτών, να διοχετευθεί χρήμα στην αγορά για την ενίσχυση της ρευστότητας και να προωθηθούν μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας και της μείωσης των τιμών.

Μάρκος Αυρήλιος



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: