Για την Ελλάδα η προτεραιότητα είναι πλέον η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος διότι ανοίγει την πόρτα για το "κούρεμα" του "επίσημου" χρέους.
Είναι ξεκάθαρη η διατύπωση που επέλεξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος, κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη για την ευρωζώνη, δήλωσε: «η μείωση του χρέους που έγινε στις 27 Νοεμβρίου του 2012 ήταν ένα πρώτο βήμα. Είναι σημαντικό ποσό τα 40 δισ. ευρώ και είναι ρητά διατυπωμένο ότι σε περίπτωση που αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμα και από εφέτος, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση της ρήτρας αυτής. Τη δραστική, δηλαδή, μείωση του δημόσιου χρέους».
Ο υπουργός παραδέχθηκε ωστόσο ότι «αυτό δεν είναι απλό. Θέλει διαπραγμάτευση που δεν είναι εύκολη. Γιατί πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι βιώσιμη η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος και όχι ότι εξασφαλίσαμε φέτος 10 ευρώ αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά». «Αυτό αν γίνει θα δημιουργήσει θετική ροπή στην εξέλιξη των πραγμάτων και θα φέρει μπροστά την έξοδο από την κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στα βήματα που γίνονται για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενημέρωσε τη Βουλή ότι αυτήν τη στιγμή, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας διαμορφώνουν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο και το νέο πρότυπο απασχόλησης με
δεξαμενές σκέψης από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως διευκρίνισε, την εποπτεία αυτών των μελετών οι οποίες θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο, την έχει ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
«Οι μελέτες αυτές δεν θα έχουν απλά χαρακτήρα ενδεικτικού προγραμματισμού. Θα δείξουν πού πάμε σε δέκα χρόνια από τώρα και ποιοι κλάδοι θα είναι οι πρωταθλητές. Θα δείξουν επίσης πώς μπορούμε να διοχετεύσουμε τα 44 δισ. ευρώ που έχουμε από όλα τα ταμεία της ΕΕ και από τα αναπτυξιακά ταμεία», είπε ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζοντας ότι στο ποσό περιλαμβάνονται και τα κονδύλια που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από το ΕΣΠΑ. «Είναι σημαντικό κονδύλι τα 44 δισ. ευρώ, από σήμερα μέχρι το τέλος του 2020», είπε ο υπουργός Οικονομικών αποδίδοντας μεγάλη σημασία και στο πρόγραμμα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και την ενθάρρυνση εγχώριων επενδύσεων.
«Είναι στην καρδιά του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος αυτά. Για εφέτος αναμένεται να ολοκληρωθούν αποκρατικοποιήσεις που θα αποφέρουν έσοδα 2,6 δισ. ευρώ. Άμεσες προτεραιότητες με ισχυρή προστιθέμενη αξία είναι ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ιδίως για τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, είναι σημαντικό διότι με τον τρόπο αυτόν ίσως λύσουμε μεγάλο μέρος του ενεργειακού προβλήματος της χώρας ανάλογα με το ποιος θα πλειοδοτήσει», είπε ο κ. Στουρνάρας. Πρόσθεσε επίσης ότι «πέρα από την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ο καινούργιος τομέας που αξιοποιεί η κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση της μικρής ιδιωτικής περιουσίας που είναι αναξιοποίητη και μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα με οφέλη αναπτυξιακά και δημοσιονομικά». Επιπλέον επιδιώκεται να εισέλθει η χώρα στο χάρτη της ροής εμπορευμάτων και εκεί εντάσσεται και η χθεσινή συνάντηση που είχε με Κινέζους επενδυτές, όπως σημείωσε.
Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι καταλυτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Είναι σημαντικά τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την έξοδο από την κρίση. Ένα υγιές, πλήρως κεφαλαιοποιημένο πιστωτικό σύστημα, θα αξιοποιήσει συνέργειες και σημαντικές οικονομίες κλίμακας που θα επιτρέψουν στη χώρα να αποκτήσει πιο εύκολη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Με αυτό τον τρόπο θα απεμπλακεί από την άμεση εξάρτηση για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις προοπτικές για την έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας ότι η ιδέα του υποστηρίζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, σύντομα θα συσταθεί από ΕΕ ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα υποβάλλει σχετική έκθεση. Το θέμα της υιοθέτησης ευρωομολόγου δείχνει να ωριμάζει, συμμετέχουμε ενεργά για την ευόδωσή του, είπε ο υπουργός Οικονομικών παρατηρώντας ότι «το φαινόμενο των ασύμμετρων διαταραχών εντός της ευρωζώνης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την ΕΚΤ. Διότι δεν βρίσκεται στις καταστατικές της διαδικασίες, διότι η ΕΚΤ δεν έχει ευελιξία».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης είχε επισημάνει νωρίτερα τον κίνδυνο ο ΕLΑ που είναι αναπνευστήρας έκτακτης ανάγκης να μετατραπεί κάποια στιγμή σε μηχανισμό αιφνίδιου θανάτου. Ο βουλευτής επισήμανε την υπερσυγκεντρωτική εποπτεία από την ΕΚΤ, σε βαθμό που μεγεθύνεται το χάσμα ανάμεσα στον βορά και τον νότο. Ο βουλευτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει έτοιμο τον φάκελο τελικής επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού ζητήματος και να πει ότι αφού πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα πλέον θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που τα δισ. που θα εξοικονομηθούν από τη διαγραφή του χρέους θα δεσμευθούν σε αυτό το πρόγραμμα της ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:www.capital.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου