Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

«Άλματα» στην ελληνική επιχειρηματικότητα καταγράφει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας



Βελτιωμένη είναι η εικόνα που αποτυπώνεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, «Doing Business 2014», σε ό,τι αφορά στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα που σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα, έκανε άλμα 17 θέσεων, ενώ με κριτήριο τη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, ανέβηκε 110 θέσεις.

Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα που κατατάσσει 189 χώρες, τοτποθετεί την Ελλάδα, στην 72η από την 89η θέση, πέρυσι, με βάση το επιχειρηματικό κλίμα.

Όπως σημειώνει η έκθεση, η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση 10 δείκτες που καταγράφουν τον αριθμό των διαδικασιών, τον χρόνο και το κόστος για τη σύσταση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, οι δείκτες αφορούν στην έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη λήψη
κατασκευαστικών αδειών, την προμήθεια ηλεκτρισμού, την καταγραφή της περιουσίας, την πρόσβαση σε δανεισμό, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, το διασυνοριακό εμπόριο, την ισχύ των συμβολαίων και την εκκαθάριση πτωχευμένων επιχειρήσεων.

Την υψηλότερη θέση έχει η Ελλάδα όσον αφορά στο κριτήριο της έναρξης επιχειρήσεων (36η θέση) και στο διασυνοριακό εμπόριο (52η).

Ειδικότερα, άλμα 110 θέσεων έκανε η Ελλάδα όσον αφορά στη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα ανέβηκε στην 36η θέση από την 146η θέση πέρυσι και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει την Ελλάδα ως παράδειγμα καλής πρακτικής για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων.

Πρόκειται, όπως αναφέρει η έκθεση, για τη μεγαλύτερη βελτίωση που έγινε όσον αφορά το συγκεκριμένο κριτήριο από κάθε χώρα φέτος.

Η βελτίωση οφείλεται στην κατάργηση του ελάχιστου κεφαλαίου που απαιτείται για την ίδρυση Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ) και στην απλούστευση σειράς διαδικασιών.

Αναλυτικά, η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα κριτήρια είναι η εξής:

- Πληρωμή φόρων (53η)

- Πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργειας (61η)

- Λήψη κατασκευαστικών αδειών (66η)

- Προστασία των επενδυτών (80η)

- Πρόσβαση σε πιστώσεις (86η)

- Εκκαθάριση (87η)

- Ισχύς των συμβάσεων (98η)

- Καταγραφή περιουσίας (161η)

http://www.kerdos.gr/


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: