Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η μεγάλη μάχη της Δημόσιας Υγείας

Όταν έγινε γνωστή η τοποθέτηση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Υπουργού Υγείας, πολλοί στραβομουτσούνιασαν, άλλοι χαμογέλασαν κάτω από τα μουστάκια τους και ίσως οι «καρχαρίες» του «χώρου» άνοιγαν σαμπάνιες έτοιμοι να καταπιούν τον «ψάρακα» που θα ερχόταν να κολυμπήσει έξω από τα (φιλολογικά) νερά του, στα δικά τους επικίνδυνα βοθρο-λύματα.
Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου Υπουργού Υγείας, είμαι σίγουρος πως έκοψαν τα πολλά χαμόγελα από τα πρόσωπα των γκρινιάρηδων και εξαφάνισαν τις σαμπάνιες και τα κοχίμπα από τα τραπέζια συσκέψεων των «μεγαλονονών» του τομέα της υγείας εν ριπή οφθαλμού.
Μιλώντας την γλώσσα της αλήθειας, της κοινής λογικής και της ανάγκης για οικονομικό συμμάζεμα, ο νέος Υπουργός Υγείας έχει ήδη πει αλήθειες που κανείς δεν είχε τολμήσει στο παρελθόν να εκστομίσει. Και το σπουδαιότερο, έχει αρχίσει ήδη να ΦΤΙΑΧΝΕΙ πράγματα. Μπορεί να κάνει και λάθη, άλλωστε μονάχα όποιος μένει τελείως αργός δεν κάνει ποτέ του λάθη. Ρίχνοντας μια ματιά στα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του όμως, μοιάζει να είναι στην σωστή κατεύθυνση και τα ορθά που έχει κάνει να υπερτερούν θεαματικά των λαθεμένων επιλογών. Και δεν είμαι σίγουρος πως μπορούμε να το πούμε αυτό για πολλά από τα κρίσιμα Υπουργεία της δικομματικής μας κυβέρνησης. Ας δούμε επιγραμματικά κάποια από τα πεπραγμένα του Υπουργείου Υγείας στους λίγους μήνες που διοικείται από την σημερινή του ηγεσία:
Ταράζοντας τα λιμνάζοντα ύδατα στον χώρο των δομών και των μονάδων υγείας, άρχισε ήδη τον εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη, ξεκινώντας από υγειονομικές μονάδες των μεγάλων πόλεων. Νοσοκομεία και θεραπευτήρια με μικρές πληρότητες και ελλιπή παροχή υπηρεσιών υγείας συγχωνεύθηκαν, άλλαξαν ρόλο, αναδιαρθρώθηκαν ώστε να
εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες υγείας των πολιτών της περιοχής τους και να συμβάλλουν στην καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων που δαπανώνται από την κεντρική διοίκηση στον τομέα της υγείας. Παρά τις συνδικαλιστικές Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι τα ράντζα θα έφταναν στην Ομόνοια, τίποτε τέτοιο δεν συνέβη. Οι μόνοι που αντέδρασαν και αντιδρούν λυσσωδώς, είναι οι «πληγέντες» εργαζόμενοι στις δομές αυτές, που στην χειρότερη περίπτωση ίσως χρειαστεί να μετακινηθούν λιγάκι μακρύτερα για να φτάνουν στον τόπο εργασίας τους.
Ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από βολεμένους, πελάτες και ευνοημένους εργαζόμενους του τομέα της υγείας που φοβούνται πως θα ξεβολευτούν από την μακάρια ευδαιμονία τους, εγκαινιάζει την εποχή της κινητικότητας στον χώρο της υγείας. Με την ρητή διαβεβαίωση πως κανείς εργαζόμενος του χώρου δεν θα απολυθεί, οι λυσσαλέες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της υγείας μοιάζουν άτοπες και ύποπτες. Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί που δεν επιθυμούν οι νοσοκόμες να εργάζονται ως νοσοκόμες, οι διοικητικοί ως διοικητικοί, οι τραπεζοκόμοι ως τραπεζοκόμοι και οι τεχνικοί ως τεχνικοί στις μονάδες υγείας; Με την φόρα που είχε πάρει το πελατειακό σύστημα, μονάχα ιατρούς που δεν αποσπούσαν σε άσχετες με το αντικείμενό τους εργασίες!
Ξεβολεύοντας έναν ολόκληρο κατάμαυρο σύστημα μίζας, αρπαχτής και συμφερόντων, που είχε οδηγήσει έναν ολόκληρο κόσμο κατά τεκμήριο μορφωμένων ανθρώπων να παίζουν επί τόσα πολλά χρόνια το παιχνίδι των φαρμακεμπόρων στην πλάτη του Έλληνα ασθενούς – φορολογουμένου, είπε την απλή αλήθεια πως τα γενόσημα φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρύτερα, όπως συμβαίνει και στις άλλες αναπτυγμένες υγειονομικά χώρες του κόσμου. Κανείς δεν θα κινδυνέψει από κάτι τέτοιο, όπως κανείς δεν κινδυνεύει στην Μ. Βρετανία, την Γερμανία, την Σουηδία ή την Ολλανδία που χρησιμοποιούν γενόσημα φάρμακα σε ποσοστό πάνω από το  60% του συνόλου, όταν εμείς οι «σουσούδες» της υγείας δεν φτάνουμε ούτε στο 20%. Δεν αρκέστηκε να το πει μονάχα αλλά κατέβασε προς ψήφιση στην Βουλή και τροπολογία που εξασφαλίζει την μείωση της τιμής χιλιάδων φαρμάκων (πρωτοτύπων, on patent ή off patent και γενοσήμων). Του επιτέθηκαν λυσσαλέα ντόπιοι φαρμακοβιομήχανοι, φαρμακέμποροι, πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου ….. ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ! Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση, στην προσπάθειά της να εξηγήσει τα ανεξήγητα και να συσκοτίσει τα προφανή, δεν δίστασε να μετατρέψει την συγκεκριμένη συνεδρίαση της Βουλής, σε στείρα πεζοδρομιακή αντιπαράθεση και να αμφισβητήσει την νομιμότητα του πυρήνα της κοινοβουλευτικής μας διαδικασίας, την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών.
Εκπλήσσοντας ευχάριστα τους γνωρίζοντες του χώρου της υγείας, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην πλήρη αναμόρφωση και αναδιάρθρωση του πρωτοβάθμιου τομέα της υγείας. Ενός τομέα, που στην χώρα μας αποτελούσε αμαρτωλή περίπτωση όσον αφορά την δημόσια πλευρά του και στηριζόταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στις υπηρεσίες των ιδιωτών ιατρών και διαγνωστικών κέντρων. Ένας ολόκληρος κόσμος υγειονομικών που υπηρετούσε ως τώρα στις στρεβλά σχεδιασμένες και συντεχνιακά οργανωμένες κρατικές δομές  του πρωτοβάθμιου τομέα της υγείας, βρίσκεται ξαφνικά δυναμικά απέναντι στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που προαναγγέλλονται. Κανείς μας δεν γελιέται, ο καυγάς είναι για το «πάπλωμα» της διατήρησης του διπλού ρόλου: του υπηρέτη του δημόσιου πρωτοβάθμιου τομέα το πρωί στα ιατρεία του (πρώην) ΙΚΑ και του ιδιώτη ιατρού με το ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα από όπου περνούσαν (πολλές φορές υποχρεωτικά) οι δόλιοι ασφαλισμένοι για να μπει η τελική «πινελιά» στην διάγνωση της ασθένειάς τους και της συναφούς (απαραίτητης ή μη) «προωθούμενης» συνταγογράφησης, συνήθως με πληρωμή από την τσέπη του ασθενούς ή «αρμέγοντας» αλύπητα τον ασφαλιστικό του φορέα και κατ’ επέκταση τον φορολογούμενο πολίτη.
Φτάσαμε έτσι στο αδιανόητο. Οι ιατροί του  ΕΟΠΥΥ (πρώην «ικατζήδες» κυρίως), το πρωί να «απεργούν» και να μην βλέπουν τους ασθενείς στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ το βράδυ, να συνεχίζουν το βιολί – βιολάκι εξετάζοντας τους ίδιους αυτούς ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, είτε επ’ αμοιβή (out of pocket) είτε με το εξέταστρο του ΕΟΠΥΥ με τον οποίο είναι επίσης συμβεβλημένοι ως ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί! Αν είναι κανείς λογικός άνθρωπος, καταλαβαίνει τον πόνο των πρώην «ικατζήδων» ιατρών. Τι δυσάρεστο να σε αποκόπτει κανείς από μια προνομιακή σύμβαση εργασίας που σου εξασφαλίζει και σταθερό μισθό μήνας μπαίνει – μήνας βγαίνει ΚΑΙ σταθερές «παροχές» από φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές του ιδιωτικού τομέα ΚΑΙ σίγουρη πελατεία στο απογευματινό σου «κανονικό» ιατρείο! Τι «δύσκολο» να σου λέει κανείς πως η ειδικότητά σου (πλαστικός χειρουργός π.χ.) δεν συνάδει με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να πρέπει να αξιολογηθείς αν θέλεις να εξακολουθείς να υπηρετείς το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτήν την φορά στην κατάλληλη θέση (σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια δομή του ΕΣΥ) ΚΑΙ με το αδιανόητο για σένα καθεστώς της μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης! Τι άβολο να σου ζητά κανείς αν είσαι νοσοκόμα, μαία, βοηθός διαγνωστικού εργαστηρίου, οδοντοτεχνίτης, να εγκαταλείψεις την «θαλπωρή» και την άνεση του ΙΚΑ, με το πρωινό ωράριο, την ελάχιστη πίεση και την πολυτέλεια του γραφείου, του καφέ και του κους – κους και να μεταπηδήσεις είτε στα νέα αστικά κέντρα υγείας  24ωρης λειτουργίας, είτε σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ, με κυκλικό ωράριο, με πραγματικούς γιατρούς, πραγματικά εργαστήρια, πραγματική δουλειά και (κυρίως) πραγματικούς ασθενείς!
Αυτά τα λογικά, αυτονόητα πράγματα εφαρμόζει και σχεδιάζει αρχικώς το Υπουργείο Υγείας. Η ηγεσία του δείχνει  έτοιμη να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα που λυμαίνονται τους πόρους που προέρχονται από το υστέρημα των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων εις βάρος των ίδιων των ασθενών, υπέρ των οποίων θα έπρεπε αυτοί να ξοδεύονται.  Είναι σίγουρο πως αυτή την στιγμή, στο χώρο της Υγείας έχει ξεκινήσει η μεγάλη μάχη για την μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα της υγείας και του ΕΣΥ. Τα πρώτα δείγματα γραφής αξιολογούνται τόσο από τους γνωρίζοντες τον χώρο της υγείας, όσο και από τους συνδικαλιστές και την μεγάλη μάζα των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα της υγείας. Τελικός κριτής όλων φυσικά θα είναι ο Έλληνας ασθενής που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας παράγει Και κυρίως εκείνοι οι ασθενείς που λόγω της κρίσης, έχουν αποθέσει όλες τους τις ελπίδες για την υγεία τους αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.
Akenaton


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: