Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ο Νέος Πατριωτισμός και η Νέα Κεντροδεξιά


Ανοίξαμε ήδη την συζήτηση για το «Νέο Πατριωτισμό» σε προηγούμενη ανάρτηση και ήταν λογικό να συναντήσουμε ενστάσεις και αντιρρήσεις. Άλλωστε το παλιό αργεί να πεθάνει και το καινούργιο να γεννηθεί.
Να ξεκαθαρίσουμε κατά αρχάς, λοιπόν, ότι «Νέος Πατριωτισμός» δεν σημαίνει φυσικά και με κανέναν τρόπο απεμπόληση των βασικών χαρακτηριστικών του «παλαιού». Αλλά προσαρμογή του στις νέες και κρίσιμες για το μέλλον της χώρας συνθήκες. Αν στην Κατοχή πατριωτισμός ήταν η απελευθέρωση από τους Γερμανούς, σήμερα πατριωτισμός είναι η απελευθέρωση από τα οικονομικά δεσμά υποτέλειας.
Το ερώτημα είναι λοιπόν με ποια πολικά και ιδεολογικά εργαλεία το επιτυγχάνεις. Με τα υπάρχοντα κόμματα ,παλαιά και νέα, που αναπαράγουν το διεφθαρμένο καθεστώς που μας έφτασε ως εδώ - όργανα τα περισσότερα της διαπλοκής που δυστυχώς ζει και βασιλεύει - ή με νέα κόμματα, άξια μιας πραγματικά Νέας Μεταπολίτευσης;
Από την απάντηση στα ερωτήματα και τα διλήμματα που θέτουμε εδώ θα εξαρτηθεί και η πορεία της Νέας Δημοκρατίας, του νέου κόμματος που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι αποφασισμένος να κάνει ο Αντ. Σαμαράς.
Καταρχήν και επειδή τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ προσπαθούν συστηματικά τελευταία να σπρώξουν τη ΝΔ προς το λεγόμενο «κέντρο», επιμένουμε ότι το «Δεξιά ή Κέντρο» είναι ψευτοδίλημμα, από τη στιγμή που δεν δίδεται σαφής ορισμός ούτε στη δεξιά ούτε στο κέντρο. Είναι τελείως διαφορετική η προσέγγιση, αν μιλάμε με όρους προδικτατορικούς, με όρους Μεταπολίτευσης ή με σύγχρονους.
Το πολιτειακό έχει λυθεί εδώ και σαράντα χρόνια (αν και τις περισσότερες φορές ιστορικά η διαμάχη ήταν κατά του προσώπου και όχι του θεσμού), οι σοσιαλίζουσες εκφάνσεις του Κέντρου (ΠΑΣΟΚ κλπ) χάθηκαν μέσα στην ομίχλη του ΔΝΤ, οπότε μιλάμε για μια «Νέα Κεντροδεξιά», μια μεγάλη ριζοσπαστική φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη, που θα οικοδομήσει το σύγχρονο κράτος, θέτοντας πάντα σε απόλυτη προτεραιότητα τις οικονομικές και κοινωνικές ελευθερίες «ατομικής έκφρασης».
Και επαναλαμβάνουμε: Αν κάποιοι προσπαθούν να οδηγήσουν αυτήν την οριοθετημένη παράταξη σε ένα νεφελώδες κέντρο, ένα νέο «μεσαίο χώρο» γιατί αυτός εξυπηρετεί την άνευρη πολιτική παρουσία τους ή ακόμη και τη γέννηση ελληνικού «μπερλουσκονικού» τύπου κόμματος, αυτό δεν ενδιαφέρει το λαό, που λύγισε, αλλά δεν ηττήθηκε από την οικονομική δυσπραγία.
Άλλο θέμα βεβαίως η επιβεβλημένη διεύρυνση και ισχυροποίηση στην λεγόμενη μεσαία τάξη που ανέκαθεν αποτελούσε τον κορμό της ΝΔ. Αυτό όμως δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με μεσαιοχωρίτικες αντιλήψεις του παρελθόντος σε βάρος της ιδεολογικής καθαρότητας.
Φυσικά κι η ΝΔ πρέπει να κατακτήσει τον χώρο του ρημαγμένου ΠΑΣΟΚ. Αλλά μιλάμε για τις κοινωνικές δυνάμεις που τον αποτελούσαν και όχι για τα φθαρμένα και διεφθαρμένα πρώην ηγετικά στελέχη του.
Σε κάθε περίπτωση ένας ορισμός του Νέου Πατριωτισμού είναι επιβεβλημένος:

Η αλληλεγγύη, την οποία ανακαλύψαμε εκ νέου ως άνθρωποι και ως Έθνος μέσα στην κρίση, είναι βασικό συστατικό του Νέου Πατριωτισμού.
Δεν πρόκειται για «ιδεολόγημα», όπου το επιχείρημα της καταγωγής, του «αίματος» υπερισχύει.
Δεν είναι «αφήγημα», ένα καλοειπωμένο παραμυθάκι για να υφαρπαχθεί η ψήφος του λαού.
Δεν είναι γραφικός, δεν είναι μετεμφυλιακός, δεν είναι ρομαντικός, αναφέρεται στο μέλλον με όρους 21ου και όχι 19ου αιώνα.
Η Ελλάδα του μέλλοντος θα είναι κοινωνία πολιτών, όχι πελατών των πολιτικών κομμάτων.
Το 2021
Να θυμίσουμε για μια ακόμα φορά τι είχε πει ο Σαμαράς στην ΔΕΘ πριν ζήσουμε όλη αυτή την τραγωδία του Μνημονίου:
Με ρώτησαν χθες δύο νέα παιδιά: Πρόεδρε, το δικό σου όνειρο για μας ποιο είναι; Τους απαντώ απόψε: Το όνειρό μου έχει να κάνει με την Ελευθερία μας. Σε δέκα χρόνια, θα μας πάει ο χρόνος στο 2021. Και τότε θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελευθερίας μας. Τα 200 χρόνια από το δικό μας ’21, το 1821 του Έθνους και της καρδιάς μας. Το ’21 που τότε ύψωσε τη μικρή Ελλάδα σε άπιαστα επίπεδα δόξας και παγκόσμιου θαυμασμού...
... Θα επιτρέψουμε ποτέ εμείς, οι πολίτες της ίδιας αυτής Πατρίδας, θα επιτρέψουμε ποτέ εμείς, αυτόν τον τόπο που άφησαν κληρονομιά οι γονείς μας και οι δικοί τους γονείς, θα επιτρέψουμε να γιορτάσει τα 200 χρόνια της Λευτεριάς της η Ελλάδα, οικονομικά δέσμια, κοινωνικά διαλυμένη και ψυχολογικά εξουθενωμένη; Σας κοιτώ στα μάτια και σας απαντώ: Ποτέ! Αυτό είναι το δικό μου όνειρο: Αντίσταση όλων των Ελλήνων, στη μοιρολατρία, στην ηττοπάθεια, στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό. Ένα καινούργιο ξεκίνημα για την Αξιοπρέπεια της Πατρίδα μας: Για Επανεκκίνηση της Οικονομίας μας σήμερα, και της Ψυχολογίας της Κοινωνίας, ώστε να λυτρωθούμε από το χθες, ώστε τα νέα Ελληνόπουλα να κατακτήσουν το αύριο της Ελπίδας που τα περιμένει…Η Επανεκκίνηση δεν αφορά μόνο την Οικονομία. Αφορά και την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και το ηθικό τους και το φρόνημά τους και τις αξίες τους. Να ανακαλύψουμε τη δύναμή μας, να ανακαλύψουμε τις αρετές μας, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και την Ψυχή μας. Να ξαναβρούμε την Ελλάδα που έχουμε μέσα μας!
Η νέα Μεγάλη Ιδέα
Αυτή είναι η νέα «Μεγάλη Ιδέα». Η ανόρθωση της Ελλάδας μας. Να ξαναπάρει την θέση που της αξίζει στον Κόσμο. Ήδη μετά το πλεόνασμα και τις τελευταίες εξελίξεις, η χώρα κάθεται στο τραπέζι ως ισότιμο μέλος κι όχι ως παρίας της Ευρώπης και μαύρο πρόβατο.
Το επόμενο και κρισιμότερο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά είναι να γίνει ο ηγέτης όλων των Ελλήνων. Όποιος ξέρει να αναλύει τα πολιτικά δεδομένα βλέπει ότι οι διαχωριστικές γραμμές έχουν πέσει και τα ιδεολογικά όρια διαπερασθεί επειδή αυτό που προέχει είναι η πατρίδα. Αυτός είναι ο Νέος Πατριωτισμός. Η απομόνωση των ακραίων και μια πορεία προς την πραγματική νέα Μεταπολίτευση. Εκεί όπου πάνω από πρόσωπα και ιδεολογίες θα κυριαρχεί η πατρίδα.
Αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί πρέπει να δημιουργήσουν τη νέα Μεγάλη Ιδέα η οποία θα έχει ως κεντρικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του Έλληνα πολίτη, το νοικοκύρεμα της οικονομίας ώστε να μην ξαναζήσουμε άλλες κρίσεις, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων για τη χώρα μας. Και μια πατρίδα περήφανη η οποία θα μπορεί να υπερασπίζεται με το κεφάλι ψηλά τα εθνικά της θέματα διότι δεν θα είναι αδύναμη.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αυτονόητα ηγετική θέση σ’ αυτό το εγχείρημα και σίγουρα έχει μαζί του όλους εκείνους που αγαπούν άδολα τη χώρα και θέλουν να τη δουν να προοδεύει. Κι ευτυχώς υπάρχουν πολλοί που μπορούν να υπηρετήσουν τη νέα Μεγάλη Ιδέα.
Ο Νέος Πατριωτισμός δεν είναι ιδεολογία, με την έννοια «προφητείας» που πρέπει να εκπληρωθεί, αλλά μια διαρκής προσήλωση στα συμφέροντα του Έθνους.
Βασίλης Ζήσης - Γιώργος Οικονόμου


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: