Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Ευρωπαϊκό «μέτωπο» για την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και τους αγωγούς ενέργειας, στήνει ο Αντώνης Σαμαράς

Ευρωπαϊκό «μέτωπο» για την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και τους αγωγούς ενέργειας, στήνει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος, μετά το τετ α τετ με την Αγκ. Μέρκελ είχε συνάντηση και με τον προεδρεύοντα στην ΕΕ, Ιταλό πρωθυπουργό, στην Φλωρεντία.
Αντώνης Σαμαράς και Ματέο Ρέντζι γευμάτισαν μετά συζύγων για 2,5 ώρες στο κέντρο της ιστορικής ιταλικής πόλης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το κλίμα ήταν θερμό και οι δύο πρωθυπουργοί έβγαλαν πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες. Στη συζήτησή τους επικεντρώθηκαν στις δύο προεδρίες της ΕΕ, καθώς τη σκυτάλη μετά την Ελλάδα πήρε η Ιταλία για το τρέχον εξάμηνο. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για όλα τα θέματα της ελληνικής Προεδρίας και ο Ματέο Ρέντζι για τα θέματα που θα χειριστεί η ιταλική.
Συγκεκριμένα συζήτησαν για ευρωπαϊκά θέματα, για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, για τον αγωγό TAP, για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, για την ανάγκη και την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα και στην Ιταλία και για τον τουρισμό.
Ο κ. Ρέντζι σημείωσε, επίσης, ότι για πρώτη φορά από το 1958 ένα ιταλικό κόμμα παίρνει πάνω από 40% και ανέλυσε στον κ. Σαμαρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει στην Ιταλία, με έμφαση στις συνταγματικές αλλαγές και στην οικονομία.
Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Ιταλό ομόλογό του να επισκεφτεί την Ελλάδα, κάτι που θα ρυθμιστεί διά της διπλωματικής οδού.

Ωστόσο, η ιταλική προεδρία είναι μια ευκαιρία να ανοίξει ακόμη περισσότερο το θέμα της παράνομης μετανάστευσης που ταλανίζει και τις δύο χώρες. Είναι επίσης μια ευκαιρία να
δημιουργηθεί το μέτωπο των νότιων χωρών που δεν αντέχουν άλλο τις πολιτικές λιτότητας των χωρών του βορρά. Άλλωστε, ο Μ. Ρέντσι έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να ζητήσει αλλαγές στην εφαρμοζόμενη από τη Μέρκελ πολιτική.
Ο πρωθυπουργός από το φθινόπωρο ετοιμάζει κι άλλες συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να «πολιτικοποιήσει» τη συζήτηση για το χρέος και να ξεκινήσει μια πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο κι όχι υπό την πίεση της τρόικας και των ανθύπατων των Βρυξελλών. Άλλωστε, ο πιο κρίσιμος μήνας είναι ο Σεπτέμβριος ενόψει της τελευταίας και ίσως σημαντικότερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οπότε θα τεθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τα πέντε προαπαιτούμενα που απομένουν για την εκταμίευση της επόμενης, δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το δυσκολότερο από αυτά ήταν το ζήτημα της ΔΕΗ.
Να υπογραμμίσουμε, πάντως, ότι η επίσκεψη Σαμαρά... σκιάστηκε από την επίσκεψη του Τσίπρα ο οποίος πήγε σε εκδήλωση εκείνης της «λίστας Τσίπρα» που στις ευρωεκλογές πάτωσε.

antinews.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: